GO'

12-årig mødte hjemløs far og søn - nu har han samlet ind til julegaver til hjemløse

Det var et møde med en hjemløs far og søn i Paris, der fik 12-årige Oskar Aalund til at samle ind til danske hjemløse.

Varme huer, handsker, halstørklæder, tandbørster, cremer og alt muligt andet.

På værestedet 'Fedtekælderen' i København faldt julen tidligt i år, da stedets hjemløse fik besøg af en lidt anderledes julemand.

For i år blev gaverne delt ud af en dreng fra Esbjerg.

12-årige Oskar Aalund var rejst næsten 300 kilometer med sin mor til hovedstaden for at dele ud af de pakker, han havde samlet ind via donationer og købt for sin egen opsparing.

Oskar Aalunds mor, Mai-britt Aalund Olsen, stod i kulissen og så på, mens hendes søn fik tømt posen med gaver, og hun er pavestolt over det, hendes søn har gjort, fortæller hun i 'Go' morgen Danmark'.

12-årige Oskar Aalund var rejst næsten 300 kilometer med sin mor til hovedstaden for at dele ud af de pakker, han havde købt via donationer og sin egen opsparing.

Julegaverne som Oskar har samlet ind.

- Det er jo fantastisk. Især fordi det er hans eget værk. Vi har virkelig ikke blandet os ret meget. Det ville have været nemt for os at starte det her på Facebook, men vi havde valgt at sige, at han selv skulle gøre det, siger Mai-britt Aalund Olsen.

En hjemløs far og søn startede det hele

Ifølge Mai-britt Aalund Olsen er det Oscar selv, der har taget initiativ til indsamlingen og uddelingen.

Tanken fik han i sommer, da han mødte en hjemløs far og søn på gaden i Paris, lyder det.

- Vi var på ferie i Paris og gik forbi nogle hjemløse - en far og hans søn, og det rørte mig rigtig meget. Jeg syntes, at det var synd for dem, fortæller Oskar Aalund i 'Go' morgen Danmark'.

Huer, handsker og meget mere har 12-årige Oskar Aalund samlet sammen som en varm julegave til varmestuen 'Fedtekælderen' i København. Idéen til at hjælpe hjemløse fik han i sommer. Video: Jacob Carlsen

Han husker, at det blæste, og at manden havde lagt familiens eneste tæppe henover sin søn, der lå og sov ved siden af ham. Synet gjorde indtryk på hele familien, men det var den 12-årige, der insisterede på at gøre noget ved sagen.

Det berørte ham så meget, at Oskar Aalund vendte om og gav faderen de 20 euro, han fået med hjemmefra som feriepenge.

- Det giver en varm følelse indeni, fortæller han. 

Det var det, der fik ham til at fortsætte indsamlingen i Danmark, forklarer han selv.

På værestedet 'Fedtekælderen' i København faldt julen tidligt i år, da stedets hjemløse fik besøg af en lidt anderledes julemand i form af 12-årige Oskar Aalund.

Oskar deler gaver ud.

- Episoden i Paris berørte ham rigtig meget, og han havde svært ved at slippe det. Det kom ikke bag på os som forældre, for vi var godt klar over, at han havde det her gode hjerte for svage mennesker, supplerer Mai-britt Aalund Olsen.

- Og da han kom hjem, startede han selv med, at han gerne ville hjælpe nogle flere hjemløse, lyder det.

12-årig får ros

Efter at have søgt på Youtube og Google og efter lange snakke med sine forældre, nåede Oskar Aalund frem til, hvad de hjemløse havde mest brug for: 

Håndsæbe, læbepomader, tandbørster og varme klæder. 

Pakkerne samlede han sammen med hjælp fra familien og via donationer, og sammen med sin faster tog han kontakt til et værested i København for at donere gaverne.

Hos varmestuen 'Fedtekælderen' er de meget glade for den håndsrækning og opmuntring, de hjemløse har fået.

- Tak, Oscar, for gaverne til 'Fedtekælderen' og især tak for din betænksomhed i forhold til at spørge, hvad der var brug for. Det varmer i en kold tid, lyder det i en hilsen fra værestedets leder, Sharon Parker, til den 12-årige.

Gør det igen næste år

For Oskar Aalund slutter det dog ikke her.

Flere af hans klassekammerater har givet udtryk for, at de også synes, at det var en rigtig god idé, og nogle af dem har sagt, at de også gerne vil hjælpe næste år, lyder det.

- Når jeg bliver 13 år, må jeg få en Facebook-profil, og så vil jeg oprette en gruppe og indsamle penge til hjemløse dér. Og så håber jeg bare, at vi får flere penge næste år, så vi kan købe flere og flere gaver, siger Oskar Aalund.

- Og så håber jeg, at andre kan lære noget af det og vil hjælpe, slutter han.