Samfund

Støjberg kunne ikke berolige borgere - beslutning kaldes arrogant og uansvarlig

Politikere fra alle Folketingets partier var mandag aften til borgermøde om placeringen af udrejsecentret på Lindholm.

Den lokale glarmester Rune Søe Detlefsen fremstår fattet, men vred.

- Det er simpelthen ikke i orden, siger han.

Sammen med et par hundrede andre sydsjællændere og mønboere var han mandag aften i Vordingborg for at afkræve de ansvarlige politikere svar. Svar på, hvorfor de har valgt at placere det nye udrejsecenter i hans 'baghave' på øen Lindholm.

Øen ligger øst for byen Kalvehave, der er den sydligste by på Sjælland, og skal fra 2020 huse omkring 100 udlændinge på tålt ophold i Danmark.

Og det bekymrer i lokalområdet.

- Frygten er der allerede i vores samfund. Jeg føler, at jeg er med i en gyserfilm, siger Rune Søe Detlefsen.

Overfarten mellem Kalvehave og Lindholm tager omkring 20 minutter.

Han hæfter sig ved, at nærområdet nu blandt andet skal huse dømte drabsmænd, voldtægtsforbrydere og narkodømte udlændinge

- Hvis man sætter 100 mand, der er så voldsomt kriminelle, drabsmænd og voldtægtsforbrydere, nede hos os i Kalvehave, hvor vi er 600 mennesker, så dør vi som samfund, siger han.

Minister fjernede håb

Panelet talte politikere fra alle Folketingets partier. Blandt andre udlændinge­- og integrationsminister Inger Støjberg (V), der kom med på et afbud fra den lokalt opstillede partifælle Markus Knuth, der ellers har været skeptisk over placeringen af centret i hans egen valgkreds.

Samstemmende forklarede panelet, at de var der for at ”lytte” til borgernes bekymringer. Integrationsministeren åbnede dog mødet med at fjerne alle former for håb om at omgøre beslutningen.

- Det ligger helt fast, at udrejsecentret kommer til at ligge på Lindholm, sagde hun.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) taler med sin særlige rådgiver Mark Thorsen inden debatmøde med indbyggerne i Kalvehave, hvor flere hundrede mødte op.

Og det er den tilgang, der får Rune Søe Detlefsen op i det røde felt.

- De vil gerne lytte til os, og de vil også gerne bevise over for os, at de føler for os i Kalvehave, men det gør de ikke.

- Jeg synes, at der er mange politikere derinde, som er enormt arrogante over for os i Kalvehave og bare har tænkt sig at lade os stå med problemet. Det er simpelthen ikke i orden, og det er uansvarligt.

Ingen stigning i kriminalitet

I omegnen af det nuværende udrejsecenter Kærshovedgård i Ikast har de nye beboere i området ikke rykket ved kriminalitetsstatistikkerne.

Men det er langt fra nok til at berolige de fremmødte mønboere. Tværtimod viser det, at centret ligeså godt kunne blive på dets nuværende adresse, argumenterer Lea Tronier, der er studerende og beboer på Møn:

- Det går jo godt på Kærshovedgård nu. Jeg vil ikke være tryg ved de her store grupper, som kommer ind med færgen fra øen.