Samfund

Nye tal viser, hvor mange unge der bruger lattergas: - Det er vildt

Lattergaspatroner sælges for ned til tre kroner stykket, men der mangler viden om rusmidlet, mener forsker.

Én ud af syv unge i alderen 18-25 år har prøvet at bruge lattergaspatroner til beruselse.

For unge i alderen 12-18 år er det én ud af 20.

Det viser nye tal, som rusmiddelforsker på Københavns Universitet Jakob Demant har udtrukket på baggrund af Ungeprofilundersøgelsen, hvor 70.573 unge i alderen 12-25 år har svaret. 

- Det er vildt. Jeg er meget overrasket over, at det er så høje frekvenser. I 1990'erne tonede snifningen af stoffer sig ned, og vi har generelt set, at de danske unge er blevet mere og mere fornuftige, siger han. 

Selv om undersøgelsen ikke er repræsentativ, anses den for at være bedste bud på en kilde til de unges forhold til rusmidler. Det er første gang, at spørgsmål om lattergas er inkluderet i undersøgelsen.

FAKTA: Lattergas er farligt

Når lattergas anvendes hos tandlægen eller på hospitalet som bedøvelsesmiddel, er det blandet med ilt.

Men det er det ikke, når det bruges som rusmiddel. Ved gentagen inhalation af den rene gas kan der derfor opstå iltmangel, fordi gassen fortrænger ilten i indåndingsluften.

I værste fald - og især ved blanding med alkohol eller andre sløvende rusmidler - kan det resultere i kvælning på grund af iltmangel.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

Regeringen vil gøre det sværere at købe lattergas

I dag kan lattergaspatroner købes hos isenkræmmere og i stigende grad hos små købmænd og kiosker. En patron koster ned til tre kroner. 

På Christiansborg har partierne i flere omgange forsøgt at gøre lattergas mindre tilgængeligt. 

I oktober fremsatte SF et forslag om at indføre en aldersgrænse på 18 år for køb af de omdiskuterede patroner. Forslaget blev imidlertid nedstemt, da Dansk Folkeparti mente, at en aldersgrænse ikke vil nytte noget, hvis ikke der først og fremmest blev indført en begrænsning i antallet af patroner, man kan købe. 

Det er en opfordring, som regeringen har handlet efter og samlet et flertal for. 

- Vi har ikke lagt os fast på, om begrænsningen skal være to, fem eller flere, men vi arbejder hen mod at få indført en lov om at begrænse, hvor mange patroner man må købe, siger erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) til TV 2.

Han sammenligner forslaget med, at man også har sat grænser på, hvor mange hovedpinepiller man må købe ad gangen. Og det har vist sig at have stor effekt.

- Man vil selvfølgelig stadig kunne gå fra forretning til forretning. Det forhindrer vi ikke med en mængdebegrænsning, men vi gør det meget besværligt at købe store mængder, siger han. 

Forsker advarer mod hurtige løsninger

Jakob Demant vil dog gerne se mere forskning på området, inden han forholder sig til en eventuel lovgivning på området.

Han savner viden om, hvordan de unge tager lattergassen, hvor mange patroner de forbruger ad gangen, og hvor de køber dem henne.

- Man skal ikke bruge retspolitik til at lave sundhedspolitik. Hvis man laver reguleringer på detailmarkedet, risikerer man at flytte handlen over på det sorte marked, siger han og anbefaler en forebyggelsesindsats: 

- Det er smartere at påvirke, hvordan folk søger efter det her rusmiddel frem for kun at forbyde det. Et forbud løser ikke nødvendigvis den udfordring, siger Jakob Demant. 

Giftlinjen kan kontaktes på 82 12 12 12. Giftlinjen er åben døgnet rundt.​​