Samfund

Højeste elpriser i syv år giver højere elregning for danskerne

PSO-afgiften kommer til at kompensere for noget af stigningen i prisen på el, men de høje priser vil kunne ses på elregningen.

Lyskæder. Andesteg. Flæskesteg og julebageri.

I december buldrer danskernes forbrug af strøm derudaf, og lige præcis i dag – ugen før juleaften - er der alt mulig grund til at holde lidt igen med at trykke på stikkontakten. Især hvis din regning består af variable elpriser.

Ifølge handelstal fra den nordiske elbørs, Nord Pool, vil prisen mandag nemlig blive den højeste i december til dato med en gennemsnitlig pris på en kilowatt-time (kWh) på 50,6 øre – 49,3 vest for Storebælt og 51,7 øst for Storebælt.

Det er en gennemsnitlig stigning på 105 procent i forhold til samme dag sidste år.

Det dyreste el-år siden 2011

Men det er ikke kun mandag, der er meget dyrere i forhold til samme dag i 2016 og 2017 – hele december ligger prismæssigt højere end de to foregående år, og med rekordhøje priser i sommer tegner året sig i det hele taget til at blive det dyreste i syv år for de danske elkunder.

- Det vil danskerne kunne komme til at mærke, siger Anders Plejdrup Houmøller, der er elkonsulent og tidligere chef for den danske del af Nord Pool.

Han bliver bakket op af kontorchef i Energistyrelsen Jacob Krog Søbygaard, der i en mail til TV 2 skriver:

- Det er korrekt, at stigende elpriser på elmarkedet alt andet lige slår igennem som stigende elpriser for forbrugerne. 

I 2011 var elprisen 36,3 øre per kWh, mens den i 2017 var 23 øre. Med 14 dage tilbage af året ligger den gennemsnitlige pris indtil videre på 33,6 øre per kWh.

Det er en stigning på 10,6 øre i forhold til sidste år.

En gennemsnitsfamilie bruger 4450 kWh om året

Selv om prisen på el i Danmark kun udgør cirka en femtedel af hele elregningen på grund af afgifter med mere, så vil en gennemsnitlig stigning på 10,6 øre per kWh i år i forhold til sidste år altså kunne mærkes på pengepungen. Især hvis du er blandt de danskere, der bruger elvarme.

Hvis dit årlige forbrug lyder på 4450 kWh – hvilket ifølge Dansk Energi er forbruget hos en almindelig gennemsnitsfamilie uden elvarme på to voksne og to børn i et 150 m2 stort hus – vil din elregning med en stigning på 10,6 øre per kWh stige med 471,7 kroner om året.

Hvis du er elvarmekunde med et årligt forbrug på eksempelvis 20.000 kWh – som er det gennemsnitlige forbrug for en elvarmekunde – vil din elregning med en stigning på 10,6 øre per kWh derimod stige med 2120 kroner om året.

Anders Plejdrup Houmøller fremhæver desuden, at især industrien vil kunne mærke de højere elpriser.

- Nogle industrier har et højt elforbrug, og for dem er højere elpriser en alvorlig sag, siger han.

Det gælder blandt andet virksomheder som Dania, DSB, Haldor Topsøe, Novo Nordisk, Lego og Danfoss.

Sommerens tørke fortsatte i november

Ifølge Dansk Energi vil de stigende elpriser i et vist omfang blive kompenseret på elregningen ved en lavere PSO-afgift – en afgift, som forbrugerne betaler for deres forbrug af elektricitet, og som er øremærket tilskud til vedvarende energi. PSO-afgiften bliver sat ned, når prisen på el stiger, sådan at prisen på el fra vindmøller holdes konstant.

Ifølge Anders Plejdrup Houmøller får vi imidlertid vores elektricitet fra mange kilder - også fra energi, der ikke er vedvarende. De store kul- og gasfyrede kraftværker er eksempelvis ikke en del af støtteordningen, ligesom det heller ikke er tilfældet for den ældre generation af vindmøller og solceller. Det betyder, at en nedsættelse af PSO-afgiften ikke vil dække de stigende elpriser fuldt ud - især fordi det lige nu er især høje priser på kul, der driver prisen på el i vejret.

I Danmark får vi desuden en stor del af vores strøm fra især norske og svenske vandkræftværker, der på grund af tørken i sommer oplevede et historisk lavt vandniveau.

Tørken er imidlertid fortsat ind i efteråret, og vandniveauet i de nordiske magasiner er fortsat under niveauet for sidste år. Og dét spiller også en rolle i forhold til prisudviklingen.

Sebastian Pelt, der er meteorologisk assistent hos TV 2 Vejret, oplyser, at der i perioden maj til november på landsplan er faldet 322 mm regn mod normalt 464 mm. Det er 31 procent mindre regn end normalt.