Samfund

Havde gæld for 17.000 kroner uden at vide det: - Det slog benene væk under mig

Flere danskere er i forbindelse med Gældsstyrelsens afskrivninger blevet overraskede over, at de overhovedet har haft en gæld til det offentlige.

Gældsstyrelsen er nok et ord, de fleste danskere er blevet bekendte med den seneste tid, hvor 485.000 har fået afskrevet gæld. Men før det var mange slet ikke klar over, at de havde udeståender med det offentlige.

Gældsstyrelsen informerer nemlig ikke per automatik om ens gæld.

Flere fremtrædende danskere har studset over dette - blandt andre erhvervskvinden Stine Bosse og iværksætteren Martin Thorborg. Begge har de fået eftergivet små beløb, som de ikke vidste, de skyldte, men som de med glæde havde betalt, hvis de havde vidst det.

Havde gæld på 17.000 kroner - uden at vide det

Men én ting er de små beløb. Der er også danskere, der ikke har været klar over, at de skylder det offentlige flere tusinde kroner.

En af dem er 25-årige Maria Thorsen.

Som teenager fik hun nogle bøder fra blandt andre DSB. Hun troede, de ville blive betalt over skatten. Men sådan gik det ikke. I stedet har de vokset sig store på grund af de renter, de gennem mere end et årti har trukket. Det fandt hun ud af i november, hvor hun ringede til Gældsstyrelsen.

- Jeg troede, bøderne ville overgå til Skat, for det havde jeg fået noget at vide om dengang, da jeg var 12-13 år. Men så ville jeg for en sikkerheds skyld tjekke op på det, fortæller Maria Thorsen.

De får afskrevet gæld:

  • 90 procent af skyldnerne, der får afskrevet gæld, har en årlig indkomst på under 200.000 kroner. 
  • Det er særligt personer på dagpenge, kontanthjælp, sygedagpenge, førtids- og folkepension, der får afskrevet gæld.
  • Cirka 60 procent af den afskrevne gæld afskrives for skyldnere uden reel betalingsevne. 
  • Cirka 93 procent af de afskrevne gældsposter har en værdi under 2.000 kroner.
  • 72 procent får afskrevet mindre end 25 procent af deres gæld, mens det kun er 13 procent, der får afskrevet hele deres gæld til det offentlige.

Kilde: Skatteministeriet

Først ringede hun til Skat, som så henviste hende til Gældsstyrelsen, hvis eksistens hun slet ikke kendte til. Men det kom hun til.

Et chok

- Jeg ringede derind og fik at vide, at jeg skyldte 17.000 kroner. Det er jo fuldstændig sindssygt, at det kunne ligge der i så mange år og trække renter, uden at jeg vidste det. Det var et chok for mig. Det slog benene væk under mig, siger Maria Thorsen, der hellere end gerne ville betale sin gæld.

Til TV 2 fortæller hun, at hun ikke kender det oprindelige beløb af bøderne, men at der er tale om flere bøder, der dog maksimum udgør 10.000 kroner. Og de penge troede hun var betalt for længst.

- Det er selvfølgelig ens eget ansvar at følge op på. Men ligesom så mange andre danskere tjekker jeg ikke mine betalinger til Skat så grundigt, så jeg troede, de blev trukket derigennem, siger hun.

Undrer sig over systemet

Gælden på de 17.000 kroner betalte hun i november, da hun blev orienteret om den, efter hun selv havde ringet til Gældsstyrelsen. Efter chokket har lagt sig, har hun i den grad undret sig over den måde, systemet om offentlig gæld fungerer på.

- Jeg synes, det er noget svineri. Hvis jeg var blevet oplyst om det tidligere, havde jeg også afdraget det, så jeg ikke skulle betale alle de renter. Nu kunne jeg heldigvis betale det nu, men der er jo mange andre, som det kan være svært for, mener Maria Thorsen.

Hun foreslår, at en løsning på problemet kan være at lade gælden optræde på ens årsopgørelse, så det bliver en del af selvbetjeningssystemet hos Skattestyrelsen.

Kendte, der har fået eftergivet gæld

Stine Bosse

Stine Bosse

På Twitter har Stine Bosse lagt et opslag ud med et brev, hun har fået fra Gældsstyrelsen, hvor der står, at hun har fået afskrevet 196,52 kroner. Og det har vakt stor undren hos erhvervskvinden.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå det. Jeg synes, at det virker besynderligt, at man ikke prøver at inddrive dem. Jeg kan godt forstå, at man med folk med en tung økonomi siger, at det ikke kan svare sig. Men jeg både kan og vil betale de beløb, jeg skylder. Jeg anede ikke, at jeg skyldte pengene, siger Stine Bosse.

Foto: Asger Ladefoged / Scanpix Denmark

Martin Thorborg

Martin Thorborg

Iværksætteren Martin Thorborg er også en af de danskere, der har fået eftergivet gæld. Det har han i sit fima, hvor han har sluppet for at skulle betale 81,25 kroner. Det har han skrevet om i et opslag på Facebook.
- Jeg anede slet ikke, jeg har skyldt penge siden 2012 (....) Nå, men jeg skal jo nok lade være med at undre sig over alt for meget fra den side ;-), skriver Martin Thorborg.

Foto: Celina Dahl / Ritzau Scanpix

Signe Lindkvist

Signe Lindkvist

Signe Lindkvist har fået eftergivet et lille beløb på nogle få kroner. 

- Jeg bliver så træt af, at Gældsstyrelsen skal stresse mig med så lille et beløb, fortæller hun i podcasten 'Sitter'.

Ligesom mange andre danskere, spærrede hun øjnene op, da hun fik en besked fra Gældsstyrelsen, for hun var slet ikke opmærksom på, at hun havde gæld.

- Jeg blev jo ramt af panikangst. Bare det, at der er noget, der hedder Gældsstyrelsen, der skriver til en, gør, at jeg går i panik, siger Signe Lindkvist men et grin på podcasten.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø / Scanpix Denmark

Iben Hjejle

Iben Hjejle

504 kroner har skuespiller Iben Hjele fået eftergivet i gæld til det offentlige. Det fortæller hun i podcasten 'Sitter'. Og hun blev ligesom sin medvært Signe Lindkvist også overrasket, da hun heller ikke var klar over, at hun havde gæld.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix Denmark