Samfund

Formand og direktører trækker sig fra skandaleramt a-kasse

Flere medier har beskrevet, hvordan fyret direktør brugte penge på blandt andet en dyr fødselsdag og vinsmagninger.

Opdatering: Politianmeldelserne mod Michael Valentin har ikke efterfølgende ført til straffesager mod ham. Han er derfor ikke blevet dømt i sagerne.

På et krisemøde i Akademikernes A-kasse har både formandsskabet og to medlemmer af direktionen nu valgt at trække sig.

Det skriver Ekstra Bladet, som henviser til en pressemeddelelse fra a-kassen, der blev udsendt efter et krisemøde med alle a-kassens medarbejdere.

Krisemødet kommer efter en række afsløringer i både Ekstra Bladet og Berlingske, der i slutningen af sidste uge fik a-kassen til at melde den nu fyrede direktør Michael Valentin til politiet. Det er anden gang inden for kort tid, at den afskedigede direktør meldes til politiet af sin forhenværende arbejdsgiver.

Dyre middage og eksklusive vinrejser

Den nu fyrede direktør er blevet meldt til politiet for at have afholdt flere middage på a-kassens regning.

Ekstra Bladet har blandt andet kunnet afsløre, hvordan a-kassen betalte 400.000 kroner for en reception i anledning af Michael Valentins 50 års fødselsdag. Også da Valentin året forinden fyldte 49 var a-kassen med til at betale en del af udgifterne. Dengang blev fødselsdagen fejret som en herremiddag i Valentins private bolig på Frederiksberg. A-kassens kok stod for maden, mens a-kassen betalte regningen. Det har Berlingske afsløret.

Derudover skal Michael Valentin have modtaget en række eksklusive vinrejser i returkommission fra a-kassens vinleverandør, som modydelse for store indkøb af vin på a-kassens regning.

Under mandagens krisemøde blev det meddelt, at a-kassens formand, Allan Luplau, har valgt at trække sig sammen med a-kassens to næstformænd, Ole Helby og Bolette Sillassen. Også den konstituerede direktør Britt Dyg Haun og a-kassens sekretariatschef fratræder samtidig deres stillinger.

Juridiske skridt

Samtidig med fyringen af Michael Valentin bestilte bestyrelsen en ekstern advokatundersøgelse af sagen.

Undersøgelsens resultater har nu fået a-kassen til at iværksætte en række juridiske skridt mod den nu forhenværende direktør.

Hvilke ønsker de ikke at uddybe, "men ingen skal være i tvivl om, at vi vil sikre, at der bliver ryddet op efter de uregelmæssigheder, der er konstateret", lyder det i pressemeddelelsen.

Samtidig fastslås det, at hverken "formandskabet eller den tilbageværende ledelse kan drages til ansvar for de forhold, som førte til afskedigelsen af den tidligere direktør.

Akademikernes A-kasse er med sine 230.000 medlemmer landets største.