Eneboeren Guf fra jysk mose er død

Han skulle være flyttet til naturskønt hospice, men kroppen gav op inden afgang.

Han levede et liv fjernt fra det, vi kender. 

Alene i en mose omgivet af skov i kulde og hede. Kun afskærmet fra elementerne af yderskallen på en medtaget gammel bus, som han holdt varm med en utæt brændeovn.

Han levede et hårdt liv i pagt med naturen, og han elskede det. I 38 år var han sin egen herre og ikke afhængig af nogen. 

Men det hårde liv indhentede ham.

I dag sov Steen 'Guf' Ingolf Gad Østerby ind efter kort tids sygdom på Holstebro Sygehus. Han blev 83 år gammel. 

Det bekræfter Dorthe Østergaard.

Med sin mand Knud Østergaard ejer de jorden, Guf boede på.

Han blev indlagt, efter journalist Majbrit Bach fra TV Midtvest fandt ham i sengen i hans bus. Her havde han ligget i tre dage uden mad. Han havde det rigtig skidt, men var til stede.

Majbrit Bach har kendt Guf i ni år, hvor hun jævnligt har besøgt ham og lavet udsendelser. Det var også hende, som fulgte ham i et år til TV 2-programmet 'Da Guf gik i skoven', som i øjeblikket kan ses på TV 2 PLAY.

Guf ville gerne besøge en læge. Og han ville selv gå den snørklede vej fra sin bus i mosen til bilen, som skulle køre ham til lægen. 

Ingen af dem vidste, at det var sidste gang, han så sin bus og sine dyr.

Dorthe og Knud Østergaard påtog sig at kigge efter hans ting og dyr.

Mere end en lungebetændelse

Lægens diagnose var lungebetændelse. Guf kom direkte videre til lungemedicinsk afdeling på Holstebro Sygehus, hvor han fik behandling, en varm seng og noget at spise.

Han fik det bedre. Han så programmet om sig selv fra sygesengen og morede sig over minderne. Han var glad for at se dronebillederne, som viste hans skov fra himlen. Han mindedes stunderne i den nærliggende sø, hvor han badede i den varme sommer.

Han fik ofte besøg af mennesker, som han havde stiftet bekendtskab med de sidste år. Hospitalet, TV Midtvest og journalisten bag programmet om hans liv, Majbrit Bach, modtog enormt mange beskeder fra folk, som ønskede Guf det bedste. De har overbragt så meget som muligt til ham.

Men opturen var kortvarig. Efter få dage fik han det dårligere.

Lægerne kørte flere undersøgelser på Guf og kunne desværre konstatere, at det ikke kun var lungebetændelse, som påvirkede hans helbred.

Guf havde kræft. I hele kroppen. Der var ikke mere, lægerne kunne gøre for ham. De søgte en plads til ham på et naturskønt hospice ved Ringkøbing Fjord, men Guf var for afkræftet til at forlade hospitalet.

Han havde altid følt sig på toppen, men det sidste halve år havde kroppen sendt ham signaler. Indimellem havde han mærket, at der var noget galt. Nogle dage var han svimmel.

Men han var også umådeligt stærk. Det holdt sygdommen i skak.

Ingen kirke

Gufs liv var præget af svigt. Ifølge ham selv er han blevet svigtet lige siden fødslen. Hans mor gav ham bort til et børnehjem, da han var ét år gammel. Han blev senere adopteret af en præst og dennes kone. Præsten opdrog med hård disciplin og sendte flere gange Guf på børnehjem.

Han blev gift tre gange, men ægteskaberne holdt ikke.

Livet under præstens virke betød, at Guf afskyede alle former for religion. De var roden til alt ondt, mente han.

Derfor vil han heller ikke have en kirkelig ceremoni eller begraves på en kirkegård efter sin død. Hans ønske var, at hans aske skal spredes i den skov, som han kunne kalde sit hjem i 38 år.

Guf fortalte tidligere til TV 2, at han ville ende sine dage i skoven.

- Jeg vil falde om her. Bare krepere, og så er det slut, sagde han dengang.

Ifølge Majbrit Bach fortalte han, at han var stolt af det liv, han levede i skoven. Han var glad og taknemmelig. Han var endt med at leve det bedst mulige liv ud fra de vilkår, han havde haft som barn og ung.

- Når man dør, er man ligesom en lommelygte, der løber tør for batteri, sagde han.

Således slutter historien om Steen 'Guf' Ingolf Gad Østerby. Eneboeren fra den jyske mose, som åbnede sit hjem for danskerne. Han faldt ikke om i skoven, som han håbede, men han endte alligevel med at få sit endelige hvilested mellem træerne.

Programmet 'Da Guf gik i skoven' kan i øjeblikket ses på TV 2 PLAY.