Samfund

Forbund vil sende håndværkeren på pension før advokaten

Venstre afviser forslaget. Det tager ikke hensyn til de psykisk nedslidte, mener de.

Har du været på arbejdsmarkedet, siden du færdiggjorde 9. klasse, skal du kunne gå på pension tidligere end advokaten med den videregående uddannelse. 

Det mener Danmarks største fagforbund 3F, efter at hovedbestyrelsen torsdag vedtog at støtte en pensionsmodel med varierende pensionsaldre.

Forbundet ønsker en model, der særligt er målrettet personer, der har haft et "langt og hårdt arbejdsliv" og derfor er nedslidte. 

- De fortjener en hånd, så de kan nyde en ordentlig alderdom. Men en pensionsalder, der er baseret på anciennitet, løser bare ikke alle problemer. Mange når hverken 35 eller 40 års anciennitet, fordi de pendler ind og ud af arbejdsmarkedet, siger 3F's formand, Per Christensen til Avisen.dk.

3F har imidlertid ikke lagt sig fast på, hvor mange år, man skal have arbejdet for at kunne få tidligere pension

Henrik Bay Clausen, formand for 3F i Kastrup, uddyber over for TV 2. 

- Børn, der fødes i dag, skal arbejde til de er 77 år. Det er særdeles urealistisk, så vi er nødt til at pege på noget andet, siger han. 

- I har ikke nogle konkrete bud på, hvor mange år man skal have været på arbejdsmarkedet. Hvorfor ikke?

- Vi lægger op til, at der laves en kommission med arbejdsmarkedets parter og regeringen, så man efter en forhandling kan lægge sig fast på et antal år, siger Henrik Bay Clausen.

Baggageoperatør er tilfreds

57-årige Finn Skov Nielsen arbejder som baggageoperatør i Københavns Lufthavn.

Han har været på arbejdsmarkedet i 40 år og beretter om en krop, der er ved at være mør. Derfor glæder han sig over tonerne fra 3F:

- Der er ømhed og stivhed i kroppen, når jeg vågner og skal afsted. Nogle gange er jeg nødt til at snuppe et par piller, inden jeg tager afsted. Det er jo et tegn på de mange års opslidende arbejde, siger han og fortæller om flere kollegaer, der er bukket under.

- Jeg kender kollegaer, der har knækket ryggen og i dag er på kontanthjælp i stedet for at være på en retfærdig pension. Det er også mentalt hårdt. Jeg begynder og spekulere på, hvad sker der, hvis jeg ikke kan holde til det? Jeg kan i princippet være på kontanthjælp om to år. 

Ingen umiddelbar støtte fra S og V

På Christiansborg er hverken Venstre eller Socialdemokratiet klar til at erklære deres støtte til 3F-forslaget.

Hos Socialdemokratiet kalder Leif Lahn Jensen dog en fleksibel pension interessant.

- Der er et problem, og vi er nødt til at anerkende, at alle ikke kan gå på pension med samme alder. Derfor er vi nødt til at gå i tænkeboks. Vi må lytte på de her ting. Det er ikke alle, der kan arbejde så længe, når de er startet tidligt, siger han og understreger, at partiet ikke har gjort deres stilling op.

Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, er tilfreds med det nuværende system. 

- Vi skal i udgangspunktet have en ensartet pensionsalder, der skal gælde for alle. Det er uanset, om man er socialrådgiver, som kan være psykisk hårdt, eller tømrer som kan være fysisk hårdt. Men det er da klart, at vi skal lytte, siger han. 

Henrik Bay Clausen afviser, at 3F's forslag kun tager højde for de fysisk nedslite.

- Anciennitetsprincippet er neutralt - uanset hvad man laver, så handler det om antal år på arbejdsmarkedet.

Afstemning

Skal folk med et hårdt arbejde og mange år på arbejdsmarkedet kunne gå tidligere på pension?