Samfund

Forbrugerrådet advarer mod ny låneside med 'uhyrlig høj' rente

Flere og flere danskere låner penge af hinanden i private, uregulerede lånemarkeder.

Lån 3000 kroner og betal 6000 kroner næste måned. Det lyder som en aftale, de fleste ville sige nej til. Men hos lånetjenesten Primutu.dk låner flere hundrede danskere beløb fra 500 til 5000 kroner af andre private til 100 procent i rente. Det skriver Avisen Danmark.

Der stilles ingen krav om kreditvurdering på siden, og de, der står i RKI eller er udelukket fra at låne fra bankerne, får dermed en ny mulighed for at låne penge. En mulighed, som flere og flere tager imod.

Avisen Danmarks optælling lavet 12. december på Primutus hjemmesides opslagstavle med lån viser, at der er givet mere end 150 lån til 100 procent i rente, når lån til og med "en uge siden" tælles sammen. Det er en markant stigning i lån, og disse nye lån fylder således 8 af 31 sider i hjemmesidens database med udlån, som går et år tilbage.

- Uhyrlig høj rente

Men det er ikke kun på Primutus hjemmeside, uregulerede lånemarkeder vokser frem. På Facebook er der lavet flere sider som eksempelvis "RKI lån - lån penge af private" og "Lån Penge Af Private". Siderne faciliterer lukkede Facebook grupper, hvor private kan låne penge af hinanden.

Forbrugerrådet bekymret over udvikling

I Forbrugerrådet Tænk er seniorøkonom Morten Bruun Pedersen bekymret over udviklingen. Han mener, det er problematisk, at hjemmesider som Primutu systematisk faciliterer lån mellem private til 100 procent i rente.

- Det her, det er vildt. 100 procent i rente, det er en uhyrlig høj rente. Mange har ikke pengene og tager et nyt lån for at betale det gamle tilbage. Det kan godt være, mange af lånene er små beløb. Men hvis låntagerne ikke har 1000 kroner eller en mulighed for at skaffe det ved andet end at betale det dobbelte, er det nogle, som er ude i tovene, og som ikke har råd til at tage sådan et lån. Vi er derude, hvor en dråbe kan få bægeret til at flyde over, siger han til avisen Danmark.

Morten Bruun Pedersen frygter, at det er forbrugere med økonomiske og måske endda sociale problemer, der fristes til at tage lånene. Samtidig mener han også, det er problematisk, at låntagerne låner pengene af andre private, de ikke kender i forvejen og kun har sparsomme oplysninger om.

- Du ved ikke, hvem der popper op på din bopæl, hvis du ikke kan betale. Du giver dit telefonnummer og adresse til nogle, du ikke ved, hvem er, siger han.

Konceptet på Primitu er på mange måder det samme, som florerer i lukkede grupper på Facebook. Udlåneren bestemmer renten og står selv for at inddrive gælden.

Forbrugerråd vil have stoppet dyre lån

I Forbrugerrådet Tænk mener Morten Bruun Pedersen, at sider som Primutu skal reguleres bedre i fremtiden. Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg, der en af landets førende eksperter i privatøkonomi, er enig i, at der er brug for nye initiativer fra politisk side, som kan sætte en stopper for lån med urimeligt høje renter.

- Normalt er jeg imod forbud, men der er også undtagelser, og her er der tale om lån med så høje renter, at man kan se, at dem, der optager dem, ikke kan tænke rationelt. Det kunne måske løses ved at sige, at lån aldrig må have årlige omkostninger over 20 eller 30 procent. Det er relativt nemt at lave sådan et indgreb, siger han til avisen Danmark.

Primutu afviser kritikken

Hos Primutu er indehaver Peter Price fra Herning uenig i kritikken. Han mener, hans koncept går ud på at give folk en mulighed for at låne penge andre steder end i banken og gennem kviklån, men "ikke så meget at give folk en mulighed for at udnytte hinanden".

Hvis I gerne vil undgå, at låntagerne udnyttes, hvorfor ændrer I så ikke konceptet, så der kommer et loft over renterne?

- Der er meget, vi kan gøre, og meget vi gør. Men ting sker ikke på en dag. Vi får jo tit tilbagemeldinger fra brugere, men de har ikke skrevet, at vi skal lave noget, hvor renten ikke er så høj, siger Peter Price til avisen Danmark.