Samfund

Din højde har afgørende betydning for dit hjertes sundhed

Vi danskere bliver stadig større og højere. Det betyder, at mange flere vil udvikle hjerteflimmer i de kommende årtier.

Jo højere du er, desto større risiko er der for at blive ramt af hjerteflimmer.

Det viser en stor undersøgelse blandt 18.852 københavnere, som netop er blevet offentliggjort i det anerkendte videnskabelige tidsskrift ’European Heart Journal’.

- Høje mennesker har en større risiko for at udvikle atrieflimmer end lavere mennesker. Og det er uanset, om det er mænd eller kvinder, fortæller en af hovedmændene bag undersøgelsen, professor Gorm Boje Jensen fra Frederiksberg Hospital.

Forklaringen er simpelthen, at jo større krop, jo større er hjertet også.

- Der er også en vis belastning på hjertet, og derfor har man nemmere ved at udvikle belastningssygdomme som atrieflimmer, fortæller Gorm Boje Jensen.

Hjertet slår ikke rytmisk

Atrieflimmer – eller hjerteflimmer – opstår, når de elektriske signaler, der styrer hjerteslagene, ikke er regelmæssige og rytmiske. Hvis de elektriske impulser bliver for hurtige, bliver hjertets sammentrækninger urytmiske, og hjertet pumper ikke blodet ordentligt ud i kroppen.

Professor Gorm Boje Jensen, Frederiksberg Hospital

Det øger risikoen for slagtilfælde og hjertesvigt, og det kræver i nogle tilfælde en pacemaker for at få hjerterytmen ind i den rette rytme igen.

Danskerne bliver højere

Undersøgelsen viser, at risikoen for atrieflimmer vokser meget markant med højden. Forskerne har taget udgangspunkt i en basishøjde på 170 cm og har fundet frem til, at risikoen i runde tal stiger med 40 procent for hver 10 cm, man er højere end 170 cm.

Sammenhængen mellem højde og risiko for atrieflimmer er bekymrende, fordi den danske befolkning i gennemsnit bliver højere og højere for hvert år.

Gamle tal fra militærets sessioner viser, hvor hurtigt den udvikling er gået. Omkring år 1900 var den gennemsnitlige danske rekrut omkring 158 cm høj, og 100 år senere var gennemsnitshøjden oppe på 182 cm.

- Så har vi prøvet at vurdere, hvordan det vil gå nationalt, da hele den danske befolkning er blevet højere. Der kan vi beregne, at atrieflimmer vil blive omkring 20-25 procent hyppigere i løbet af de næste 20-30 år, fortæller Gorm Boje Jensen.

Østerbroundersøgelsen

Den netop publicerede undersøgelse er blot det seneste resultat af det enestående projekt, der går under navnet ’Østerbroundersøgelsen’. 25.000 københavnere er blevet fulgt nøje siden 1976 for at se, hvordan de udvikler hjertesygdomme.

Forskningschef Gunnar Gislason, Hjerteforeningen

Gruppen er blevet undersøgt hvert årti, og det har gennem årene givet stof til mere end 1100 videnskabelige artikler.

Risikogruppen

Hjerteforeningen har støttet 'Østerbroundersøgelsen' gennem alle årene, og de hilser også det seneste forskningsresultat velkomment.

- Det er ikke overraskende, men det er et interessant og vigtigt resultat, fordi det kan hjælpe med at finde de personer, der har den højeste risiko for at få denne atrieflimmer, siger Gunner Gislason, der er forskningschef i Hjerteforeningen og på Gentofte Hospital.

- Vi vil jo gerne forebygge konsekvenserne af en uregelmæssig hjerterytme. Med denne viden kan vi bedre finde de personer, der er i risikogruppen, og måske sætte dem i forebyggende behandling, forklarer han.