Blev delvis lam efter fald - nu skal robotten Robert hjælpe hende på benene igen
Robotten 'Robert' hjælper med genoptræningen, så de ældre kan komme hurtigere ud af sengen efter fald, blodpropper og andre skader.
En nyudviklet, dansk genoptræningsrobot skal hjælpe de ældre hurtigere på benene efter for eksempel fald og blodpropper.
En af dem, der har haft glæde af robotten 'Robert', er Margrethe Grymer. Hun faldt og blev delvist lammet.
- Skal man klare sig selv med alle de daglige fornødenheder, så skal man altså kunne stå på sine ben. Jeg kan ikke tænke andet, end at det er dejligt at få musklerne og balancen i gang. I øjeblikket kan jeg ikke klare mig selv, siger Margrethe Grymer.
Hvad håber du på, at den her kan hjælpe med på sigt?
- Selvfølgelig at jeg kan styre mine ben. Bare med rollatoren ville være godt. Jeg skal jo ikke til bal eller noget.
Skåner de ansatte
Robotten, som er verdens første genoptræningsrobot, udfører de mange gentagne løft, som fysioterapeuten ellers skulle udføre. Det skåner medarbejderen og giver samtidig træning til patienten, der derfor kan komme hurtigere ud af sygesengen.
- Den laver mit arbejde i kraft af, at jeg ikke behøver at løfte et tungt ben. Den kan medvirke til et accelereret forløb, så man hurtigere kommer tilbage til sit tidligere funktionsniveau, siger Mettine Black, der er fysioterapeut på Vikærgården i Aarhus.
- Hvis man er sengeliggende i 14 dage og overhovedet ikke får bevæget sig, så viser flere studier, at der vil være et betydeligt større muskelhenfald, end hvis du får bevæget benet.
Stort potentiale
Indehaveren af Life Science Robotics, som har konstrueret og programmeret 'Robert', er sikker på, at markedet for genoptræningsrobotter er stort.
- Robotten er klar med de nye forbedringer i version to om cirka seks måneder. Vi har cirka 40 hospitaler i Danmark og 7000 i Europa, og vi har faktisk lige haft besøg af nogle folk fra Kina, der fortalte, at der er 20.000 hospitaler, fortæller Lasse Thomsen, indehaver af Life Science Robotics.
- Så der er et stort potentiale, men det handler også om at få det testet i et godt miljø. Det er netop det, vi har her i Aarhus, hvor vi har et rigtig godt samarbejde med at få testet og afprøvet i et realistisk miljø.
Danmark er blandt verdens fem største eksportlande for velfærdsteknologi. De andre fire er Norge, Sverige, Finland og Holland.