485.000 danskere får slettet deres gæld til det offentlige

Det er især folk med lave indkomster, blandt andet dagpengemodtagere og førtidspensionister, der får strøget deres gæld.

Skattemyndighederne sender i disse dage breve ud til 485.000 borgere, der får eftergivet gæld til det offentlige for samlet 5,8 milliarder kroner. Det skriver Politiken.

Her får borgerne at vide, at hele eller dele af deres gæld til det offentlige er strøget.

- Gældsstyrelsen har ekstraordinært afskrevet 6147,94 kroner af din gæld. Det betyder, at du ikke længere skylder beløbet, skriver Gældsstyrelsen i et af de mange breve, der med Folketingets velsignelse sendes ud i disse uger.

Led i oprydningsarbejde

Som TV 2 kunne fortælle sidste år, da beslutningen blev taget, er det især folk med lave indkomster, blandt andet dagpengemodtagere og førtidspensionister, der får strøget deres gæld.

Ordningen omfatter ældre gældsposter med lav værdi, hvor myndighederne vurderer, at omkostningerne ved at inddrive gæld vil overstige gældens reelle værdi.

Det sker i en erkendelse af, at de omfattede personer under alle omstændigheder ville have svært ved at få betalt deres regninger, og fordi de små gældsposter er meget dyre at inddrive. Derfor er afskrivningen ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) nødvendig for at få den øvrige gæld i kassen.

- Det er frygteligt, at vi er nødt til at gøre det, men vi er nødt til for at få ryddet op efter fortidens fejl, sagde Karsten Lauritzen i juni, da beslutningen blev taget.

Oprydningsarbejde, der skal få inddrivelse af den offentlige gæld tilbage på sporet. Inddrivelsen har været ramt af dataproblemer og fejlopkrævninger de sidste tre år.

Det skyldes, at skattemyndighederne i september 2015 måtte skrotte det digitale inddrivelsessystem EFI.

Danskere skylder over 100 milliarder til Skat

Den seneste opgørelse fra Skat viste tidligere i år, at danskerne samlet skylder Skat over 108 milliarder kroner.

Her skylder folk mest til SKAT

Gæld til SKAT per borger i kommunerne

Beslutningen om at opgive at inddrive de næsten seks milliarder kroner blev fra politikernes side fulgt op med en styrket indsats mod skyldnere. Det skete, efter TV 2 igennem længere tid har haft fokus på manglende skattebetaling.

Blandt andet kunne TV 2 fortælle, at omkring 100.000 skatteskyldnere med en samlet gæld til statskassen på omkring otte milliarder kroner er flyttet til udlandet. TV 2 har også kunnet fortælle, at det er blevet markant lettere for danske virksomheder at snyde i skat.

Bekymret for signalværdi

Næstformanden for de folkevalgte statsrevisorer, Klaus Frandsen fra Det Radikale Venstre, frygter, at gældseftergivelsen, som nu bliver effektiviseret, kan få konsekvenser.

Han peger på, at borgerne kan spekulere i et skattesystem, der eftergiver gæld hos det store mindretal, som ikke betaler deres regninger.

- Det har en meget uheldig signalværdi. Vi har et velfærdssamfund, som vi er fælles om, og det kommer man lidt til at anfægte med denne type initiativer, siger Klaus Frandsen til TV 2.

- Helt isoleret forstår jeg det godt. Jeg synes bare, man skal være meget bevidst på de signaler, man sender. Derfor skal det også være en engangsforeteelse. Det må ikke gentage sig, fastslår han.

Direktøren for Gældsstyrelsen, Lars Nordahl, mener dog ikke, at eftergivelsen vil få andre til at droppe betalingen af ubetalte togbøder, licens, skatteregninger og anden gæld til det offentlige.

- Forældelsesfristen er forlænget til 2021, så gælden forsvinder ikke. Der løber tværtimod renter på. Det er et ret vigtigt budskab, hvis nogen tror, at de kan unddrage sig gælden, siger han til Politiken.

Er du en af de danskere, der nu får eftergivet gæld, og vil du gerne fortælle om det - så skriv til TV 2 på 1234@tv2.dk