GO'

Ny forskning viser edderkop give mælk til sine unger - det er ret vanvittigt, mener ekspert

Edderkoppens mælk er fire gange så proteinrig som komælk, lyder det fra biolog Anders Kofoed.

'Amning' og 'edderkop' er to ord, man ikke umiddelbart forbinder med hinanden.

Men nu har et hold af kinesiske forskere dokumenteret, hvordan en asiatisk springedderkop giver en form for mælk til sine unger, indtil de er gamle nok til at klare sig selv.

Edderkoppen har vist sig at have spindevorter, som de bruger til at gylpe mælken op til deres unger, og opdagelsen vækker opsigt.

- Det er i virkeligheden ret vanvittigt. 

Sådan lyder det fra biolog Anders Kofoed i 'Go' morgen Danmark'.

- Det er nøjagtigt, som når pattedyr drikker mælk. De små edderkoppeunger kommer hen til deres mor og drikker denne her væske fra hende, som i øvrigt er enormt energirigt, siger han.

Han mener, at opdagelsen kan være med til at ændre den måde, vi ser arten og os selv på, og muligvis kan edderkoppens mælk også anvendes af mennesker.

- Det kan jo være, at der ligger noget vildt spændende i edderkoppemælk, som bare venter på, at vi finder det, lyder det fra biologen.

Den indeholder ikke det mælkesukker, som pattedyr producerer i mælken, men til gengæld er mælken fire gange så proteinrig som komælk. 

- Vi ser hos rigtig mange andre dyr, at de har stoffer, som er virkelig spændende for os. For mange år siden fandt man for eksempel i krodilleblod et stof, der slår svampe og virus ihjel. Det forsker man stadig i, for det kunne jo være en fremragende medicin, siger Anders Kofoed.

Sådan spiser edderkopperne mælk

I første omgang er det kun hos den hoppende asiatiske edderkop, toxeus magnus, at man har dokumenteret, at ungerne 'ammer'.

Ifølge Chinese Academy of Sciences, der står bag forskningen, som er udgivet i tidsskriftet Science, er edderkoppens afkom 100 procent afhængige af mælken.

Undersøgelsen viste, at ingen af edderkopperne forlod reden, før de var 20 dage gamle. I stedet fortsatte de med at spise moderens mælk, til de var omkring 40 dage gamle, skriver Chinese Academy of Sciences i en meddelelse.

Og i hele perioden tog hunedderkoppen sig af reden og afkommet og spillede en væsentlig rolle for ungernes overlevelse. Uden mælk og hjælp fra moren i den første del af edderkoppernes levetid, dør ungerne efter ti dage, og afskæres de fra at patte efter 20 dage, falder overlevelsesprocenten med 40 procent, lyder det fra Anders Kofoed.

- Det er fuldstændig, som når pattedyr giver deres børn mælk. Det er livsnødvendigt for de her små edderkopper, siger han i 'Go' morgen Danmark'.

Edderkopper er curlingmødre

Faktisk har man før set, hvordan edderkopper kan være "de vildeste curlingmødre".

Hvor andre insekter og småkravl oftest vender deres afkom ryggen, når æggene er lagt, ofrer edderkopperne sig ofte for deres 'børn', lyder det fra Anders Kofoed.

- Vi vidste i forvejen, at de er fantastiske mødre. Nogle gør sig selv til det første måltid for deres børn ved at lægge sig til at dø, når æggene klækker, og andre bærer deres afkom på ryggen, siger han.

- Men det her er helt, helt nyt og ikke noget, vi tidligere har set hos andre edderkoppetyper, slutter biologen.

Se hele indslaget om edderkoppens mælkeproduktion på TV 2 PLAY