Flertal i Folketinget lovliggør peberspray i hjemmet

Regeringen og Dansk Folkeparti vedtog tirsdag eftermiddag lovforslaget, selvom flere organisationer har kritiseret det.

Det bliver lovligt for personer over 18 år at have peberspray i eget hjem.

Det har et flertal i Folketinget med regeringen og Dansk Folkeparti tirsdag eftermiddag besluttet.

Fra 1. januar kan borgere over 18 år dermed anskaffe sig og opbevare en peberspray i deres eget hjem. Lovforslaget giver også mulighed for at anvende pebersprayen til selvforsvar, hvis man eksempelvis er udsat for et røveri.

- Vi synes, det er en god måde at give lovlydige danskere en mulighed for at kunne forsvare sig selv i deres hjem, siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen og fortsætter: 

- Samtidig med det skærper vi straffen for at bruge den (pebersprayen, red.) uretmæssigt. Så får man en strengere straf fremover.

Organisationer har kritiseret forslaget

I november var der førstebehandling af lovforslaget, som der dengang også var flertal for. Mange organisationer som Politiforbundet, Det Kriminalpræventive Råd og Dansk Erhverv har i høringssvar ellers udtrykt bekymring for, hvordan brugen af peberspray vil komme til at virke i praksis.

SÅDAN FUNGERER EN PEBERSPRAY

Peberspray består af en væske af vand eller olie tilsat chilipulver eller cayennepeber i høj koncentration. 

Den udsender en tynd stråle, som kan mærkes helt op til syv meter fra dåsen. Det giver kraftig svien i øjnene, ubehag på huden og hoste, når man indånder støvet, men virkningen forsvinder igen efter omkring to timer.

- Det er et dårligt lovforslag, som jeg ikke håber bliver vedtaget, sagde Politiforbundets formand Claus Oxfeldt i november.

Også hos hos Offerrådgivningen, hvor Knut Arild Gulbrandsen er landsformand, er man bekymret for lovforslaget.

Blandt andet om offeret, der anvender pebersprayen, efterfølgende kan blive dømt efter at have forsvaret sig.

- Hvis man har et indbrud, hvor det ikke er et røveri, så kan man rent juridisk blive dømt for at forsvare sig selv, hvis det ikke er nødvendigt i den situation, siger Knut Arild Gulbrandsen.

Efter forslaget i dag blev vedtaget, har Det Kriminalpræventive Råd sagt, at "der er gode grunde til at tro, at lovforslaget vil kunne eskalere til vold".

Og Institut for Menneskerettigheder mener, at ordningen bør evalueres efter tre-fire år. Instituttet anbefaler som minimum krav om uddannelse i at bruge peberspray.