Samfund

Fravalgte sin alkoholiserede mor i julen - og hun er langtfra alene

Julen er familiens højtid, men for nogle unge fører det til en svær beslutning med store konsekvenser.

Unge fra familier med misbrug ser ikke frem til jul. Mere end en tredjedel vil i år ikke holde jul med den af deres forældre, der har et alkoholmisbrug.

Det viser en ny undersøgelse fra TUBA, som er en organisation, der tilbyder hjælp, rådgivning og terapi til unge mellem 14 og 35 år fra familier med alkohol- eller stofmisbrug. 

843 unge har deltaget i undersøgelsen, og ud af dem har 36 procent svaret, at de i år ikke vil holde jul med den forælder, der drikker. 

Derudover svarer 42 procent af de adspurgte, at de slet ikke glæder sig til julen på grund af forældrenes misbrug. 

Måtte samle sin mor op

Hjemme hos Randi Vraa i Store Merløse er der pyntet op til jul - med nisser, julepynt og lys. Men det er først i de senere år, at hun har fundet glæden ved højtiden. 

Hun voksede nemlig op med en misbrugsforælder, og det har sat sig sine spor. 

- Jeg oplevede en jul, der var præget af angst, skuffelse og ensomhed. De følelser har jeg taget med mig. Det var ikke en jul i almindelig forstand. Det handlede meget mere om misbruget - og alkohol bliver der indtaget mere af ved højtiderne. Så jeg måtte samle min mor og op og sørge for, at hun kom i seng, fortæller Randi Vraa.

Som 13-årig fik hun en god plejefamilie, som kunne rumme hende, og som hun begyndte at holde jul hos. Derefter valgte hun bevidst at skære sin mor fra i højtiden.

- Det gjorde jeg for at beskytte mig selv. Der var en del skyldfølelse, for så sad min mor helt alene juleaften. Men samtidig var jeg nødt til at komme videre med mit liv og passe på mig selv. Det var svært, men helt sikkert det rigtige for mig, husker Randi Vraa.

Oplevelserne sad dog stadig i hende.

- Man tager følelserne med sig, indtil man får dem bearbejdet og sat på plads. Så selvom jeg holdt jul med min plejefamilie, var jeg bange for, at det skulle ende i kaos, for det var jeg jo vant til, siger hun. 

Har fundet juleglæden med sin datter

Efter nogle år opsøgte Randi Vraa TUBA, og der fik hun sat ord på sine tanker og det ansvar, hun oplevede som barn. Det har hjulpet hende til at finde glæden ved julen.

- Det har fået det afsluttet, så jeg har plads til at fylde julen med glæde og mine egne traditioner.

Alligevel spøger fortiden stadig af og til. Især når Randi Vraa kommer til at tænke på, hvor ensom og ked af det hun var over manglen på gaver og julemad.

- Nu prøver jeg at kompensere for det i forhold til min datter. Hun skal i hvert fald ikke mangle noget. Det, at jeg har fået et barn, har fået mig til at træde ud af de følelser, jeg selv var i, og prøve at opbygge nogle andre, siger hun.

Medmisbrug

Og der er ingen tvivl om, at fravalget af familien til jul har store konsekvenser. Det fortæller familieterapeut Peter Jørgensen.

- Det medfører jo muligheden for en masse ensomhed. Tankerne om, hvor man så skal holde jul, og hvad der sker med forældrene, når man ikke er der til at passe på dem, hvis de drikker meget, siger han.

Ifølge familieterapeuten er misbrug i familien noget, man bærer med sig resten af livet. Det kaldes "medmisbrug".

- Det går ud over selvværdet. Måden, man danner relationer på til andre mennesker. Alkohol har dybe konsekvenser - også langt ind i voksenlivet, siger Peter Jørgensen.

Ved ikke, om piloten er ædru eller fuld

Landsleder i TUBA Henrik Appel Esbensen forklarer, hvorfor julen kan være så svær at komme igennem for unge fra familier med misbrug.

- De bliver mødt med alt det, de er vokset op med. At det har været anderledes for dem i forhold til andre, siger han og giver et eksempel:

- Forestil dig, at du flyver hver dag til Aalborg, og du ved ikke, om piloten er ædru eller fuld. Det er den oplevelse, de har. Julen er den store familietid, men de ved ikke, om mor og far kommer op og slås, eller om de overhovedet når at spise julestegen.

Højtiden er nemlig ikke nogen garanti for våbenhvile i misbrugshjem. Tværtimod er det tid til julesnaps - og tid til at feste igennem.

Ingen forskel på øl og Amarone

I den forbindelse er det vigtigt at huske, at misbrug forekommer i alle sociale lag, påpeger Henrik Appel Esbensen.

- Der er ikke stor forskel på at drikke øl eller Amarone. Virkningen for børnene er fuldstændig den samme, siger han.

I TUBA er man på den ene side trist over, at så mange børn af misbrugere vælger ikke at holde jul med deres familie. På den anden side er organisationen glad for, at de formår at sætte deres egne grænser over for forældrene.

Det er familieterapeut Peter Jørgensen enig i.

- Det har enorme konsekvenser at sige fra. Men jeg vil alligevel mene, at det er en god ting at sige fra. Hvis man ikke er i en relation, hvor man kan mærke, at det er godt for én, så skal man lede efter noget andet, siger han og opfordrer de unge til at italesætte problemet over for deres forældre.

Ifølge Henrik Appel Esbensen vokser 122.000 børn op med et misbrug i familien i Danmark.

Efterlyser behandlingsgaranti til unge

Derfor opfordrer han alle til at gøre opmærksomme på det, når de ser venner eller familiemedlemmer, der har misbruget inde på livet. 

- Hos TUBA mener man, det er allervigtigst, at de unge får samme rettigheder som deres forældre. At de også kan få en behandlingsgaranti.

- Vi har lige nu 1100 unge stående på venteliste. De har ikke de samme rettigheder. Så hvis det skulle blive en rigtig god jul, så fik de det, slutter Henrik Appel Esbensen.