Presselogen

Tidligere spindoktor: Medierne lod sig narre af spin om 'øde ø'

Præsentationen af finansloven var endnu et eksempel på, at medierne er til fals for spin i kampen om at komme først, kritiserer tidligere spindoktor.

Den lille ø Lindholm i Stege Bugt er blevet danmarkskendt som en "øde ø”, efter regeringen og Dansk Folkeparti som en del af finansloven har aftalt at udvisningsdømte kriminelle og personer på tålt ophold i fremtiden skal bo der.

Men ifølge tidligere spindoktor for Det Radikale Venstre, Henrik Kjerrumgaard, var dækningen præget af spin fra regeringen og Dansk Folkeparti, og han efterlyser mere eftertanke i den politiske dækning. For var der virkelig her tale om en øde ø?

- Det er jo grundlæggende en diskussion, som jeg også ved, I har i medierne - altså om I bliver udsat for spin.

- Specielt i situationer, hvor politikerne har mere viden end jer. Om det så er en finanslovsfremlæggelse, hvor I ikke har papirerne på forhånd, eller et oplæg til et sommergruppemøde, hvor I ikke reelt ved hvilket udspil, der kommer.

- Da jeg var på Christiansborg, var der mange af Politikens journalister, der før De Radikale holdt sommergruppemøde spurgte: "Har i ikke en nyhed vi kan få på dagen?” Og det er jo så et moment, hvor jeg kan sige: "Jo vi har en super fed historie".

- Og fordi I er så forhippede på, at få en nyhed dagen før det reelt bliver offentliggjort, så er I også til fals til at købe en nyhed, hvor I ikke får finansieringen med. Så I bør i virkeligheden være mere skarpe på at sige: "Er det i virkeligheden altid vigtigst at komme først?"

- Jeg tror ikke, jeres læsere og seere i samme omfang belønner at komme først. Det er en intern journalistting, det her med at være først.

En vigtig pointe og en væsentlig diskussion, hvis man skal tro chefredaktør på Politiken, Christian Jensen:

- Det er er virkelig vigtig pointe. Der er dog en meget stor forskel på, om man sidder i et forhandlingsforløb eller med en finanslovsaftale, hvor det står sort på hvidt, at den er indgået af nogle partier – og så til den situation du beskriver med sommergruppemødet, som jo er en orkestreret virkelighed. Der synes jeg, du har en væsentlig pointe i, at vi ikke skal komme til at løbe af sted med smuler, mens historien i virkeligheden er en anden.

- Men hvis jeg havde givet dig de 70 sider, som finansloven er, og du havde læst den igennem. Ville du så have skrevet en leder, hvor du brugte formuleringen ”øde ø”?, spørger Henrik Kjerrumgaard

- Ja, det tror jeg faktisk jeg ville. Fordi jeg synes det er det rigtige at sige. Det handler jo både når man laver nyheder og når man laver analyse om at spørge – hvad er sammenligningsgrundlaget her? Og sammenligningsgrundlaget her er jo det, som Peter Skaarup også sagde, nemlig Karen Jespersens øde ø for 20 år siden, lyder svaret fra Christian Jensen. 

Se Presselogen på TV 2 Play HER.