Studerende med opsang til minister: Nej, Danmark er ikke et grønt foregangsland
Danmark har for højt CO2-aftryk, og planerne fra regeringen er ikke ambitiøse nok, lyder anklagen. Klimaministeren afviser kritikken.
I Danmark og i 150 byer rundt om i verden blev der lørdag gennemført demonstrationer som et opråb til den igangværende COP24-konference i Polen.
De er en del af den internationale klimaaktion Climate Alarm, og målet er at få politikerne til at skride ind overfor verdens klimakrise.
Det er ifølge FN’s klimapanel nødvendigt med mere handling og hurtigere handling, hvis det skal lykkes at nedbringe udledningen af CO2 så meget, at de værste scenarier for den globale opvarmning kan undgås.
Blandt arrangørerne af demonstrationen i København var ungdomsorganisationen Den Grønne Studenterbevægelse.
Og her klapper man ikke i hænderne over vores danske indsats i klimakampen. Danmark er nemlig langt fra det grønne foregangsland, vi forsøger at gøre os til, lyder det fra organisationens talsmand, Frederik Roland Sandby.
Det fastslog han, da han lørdag aften var i debat med klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) på TV 2 NEWS.
- Jeg frygter virkelig, at regeringen er mere bange for den her omstilling, end de er for klimaforandringerne, siger Frederik Roland Sandby, og tilføjede, at han ikke var sikker på, han turde sætte børn i verden, hvis ikke klimaudfordringen blev taget mere seriøst.
Afviser Danmark som foregangsland
Regeringen har fremhævet Danmark som et foregangsland på energi og klima. Men der er tale om et glansbillede med uambitiøse planer, forklarer talsmanden.
Han henviser blandt andet til konklusionerne fra regeringens eget klimaråd, der for nylig fastslog, at den grønne omstilling måske ikke går hurtigt nok i Danmark.
- Jeg bliver simpelthen så ked af at høre, hver gang Lars Christian Lilleholt påpeger, at Danmark er det her foregangsland. For Danmark er et af de lande i verden, der har det allerstørste CO2-aftryk per indbygger, så det er simpelthen forkert, hver gang man går ind og siger, at vi er det her foregangsland.
- Det virker som regeringen værdisætter fuldstændig forkert. Det er som om, at man værdisætter vækst over alt andet. Der burde værdisættes mennesker, ungdom og børn, siger Frederik Roland Sandby.
Resten af verden skal med
Kritikken preller af på klimaministeren. Han fastholder, at Danmark på alle områder inden for klima og grøn omstilling.
Lars Christian Lilleholt fremhæver regeringens udspil til en klimaplan og, at de før sommerferien fremlagde det, de selv anser som en ambitiøs energiaftale.
- Der, hvor det virkeligt er vigtigt, at vi får gjort noget, er at få resten af verden med. Skal der gøres noget, så er det vigtigt, at andre lande følger i Danmarks fodspor, lyder det fra Venstre-ministeren.
Og her var der enighed at spore hos den unge debattør på den anden side af debatten.
- Det er nemlig rigtig. Vi skal være det her foregangsland, og det er vi ikke nu, før vi får nedsat vores CO2-aftryk. Så hvis vi skal være et foregangsland kræver det, at vi kommer med massive ændringer i samfundet, siger Frederik Roland Sandby.
Som eksempel kræver han et stop for forbrugsfesten i form af CO2-afgifter på alle de vare, der bruges meget CO2 på at producere. Et krav, som ministeren afviser.
- Det vil bare betyde, at det er de fattigste mennesker, som kommer til at betale endnu mere for deres fødevare og lignende. For mig er det afgørende, at de ting, vi gennemfører, er realistiske og gennemførlige.