Samfund

Fraskilt mor testede skilsmissekursus, der nu bliver obligatorisk - og det var en hjælp

Forældre har blandt andet udvist færre tegn på depression og angst efter at have benyttet det nye skilsmissekursus.

Henriette Funch Høyer blev for tre år siden skilt fra den mand, der er far til hendes to sønner.

Efter sin skilsmisse deltog hun i et onlinekursus, der skal hjælpe og gøre livet nemmere for fraskilte forældre – både i forhold til de store tanker, men også de mere lavpraktiske ting, som en tjekliste til, hvordan man bedst samarbejder om en børnefødselsdag.

Fra 1. april næste år bliver onlinekurset, som Henriette Funch Høyer frivilligt har taget, obligatorisk for alle forældre, der vil skilles. ’Samarbejder Efter Skilsmisse’ eller bare ’SES’ hedder kurset, der også kan fås som en applikation til mobil og tablet.

Hvis man ikke bruger mindst en halv time på det, så er det som forældre ikke muligt at blive skilt.

En lavpraktisk hjælper

For Henriette Funch Høyer har SES været en god oplevelse. Det har givet hende værktøjer til at håndtere den svære situation, givet gode råd, når det har været nødvendigt, og hjulpet hende til at holde styr på sit humør.

- Jeg ved ikke, om det har gjort min skilsmisse nemmere, men det har gjort det visuelt for mig, hvordan jeg har det, og om jeg fik det bedre eller ej. Det har lidt været et net for mig, hvor jeg har kunne gå hen og søge informationer, siger Henriette Funch Høyer, der er ingeniør, og tilføjer:

- Den (mobilapplikationen, red.) har på en måde været der – frem for ingenting.

Jeg synes, at det er godt, at man skal gå ind og forholde sig til, hvordan man har det.

Henriette Funch Høyer, fraskilt mor

Testet på 2600 personer

SES er udviklet af psykolog på Institut for Folkesundhedsvidenskab Søren Sander og Gert Martin Hald, der er psykolog og afdelingsleder samme sted. De to begyndte at udvikle kurset i 2013 og har siden fået det testet på 2600 forældre i samarbejde med Statsforvaltningen.

Halvdelen af forældrene fik et link til programmet, når de blev skilt, mens den anden halvdel ikke gjorde. Forsøget målte på 14 parametre, og ifølge Gert Martin Hald klarede de forældre, der brugte SES, sig bedre på 12 af de 14 parametre. De rapporterede således både færre angst- og depressionssymptomer, og så havde de kun halvt så mange fraværsdage som den anden forsøgsgruppe.

Søren Sander oplyser til TV 2, at det er forskelligt fra par til par, hvad man har af behov. SES indeholder i alt mere end 12 timers interaktiv undervisning, 20 dokumentar- og rollespilsfilm og mere end 50 øvelser, som alle har fokus på at sætte børnene i centrum, reducere konflikt og styrke samarbejdet. Nogle vil måske kun bruge 30 minutter på det, mens andre vil bruge to, tre og 12 timer på det. Derfor er løsningen fleksibel.

Et enigt Folketing – næsten

SES er en del af den skilsmissepakke, et enigt Folketing vedtog tidligere på året. Alligevel er Liberal Alliances børne- og familieordfører, Laura Lindahl, ikke enig i, at kurset skal være obligatorisk, for at forældre kan blive skilt.

- Principielt synes jeg, at det må være sådan, at når voksne, myndige, fornuftige mennesker ikke ønsker at være gift længere, så er der noget mærkeligt i, at politikerne synes, forældrene skal tvinges igennem et eller andet onlinekursus, sagde Lindahl søndag til TV 2.

Sådan ser Henriette Funch Høyer ikke på det. Selv om der sikkert vil være tilfælde, hvor skilsmissen er så konfliktfyldt, at et onlinekursus ikke er nok i sig selv, mener hun, at det nye tiltag er positivt.

- Jeg synes, at det er godt, at man skal gå ind og forholde sig til, hvordan man har det. Så kan man jo vælge at bruge det i det omfang, man synes, det giver mening for én selv, siger Henriette Funch Høyer, og fortsætter:

- Jeg synes, at man skal prøve at åbne det og forholde sig til de ting, der er i programmet. Så kan man afprøve det og se, hvad man får ud af det. Jeg kan i hvert fald ikke se, at det kan skade noget.