Samfund

Fra april skal man gennemføre et kursus for at blive skilt

Nyt tiltag modtages positivt, men Mødrehjælpen har en enkelt bekymring.

Et obligatorisk digitalt forløb på en halv time skal tvinge skilsmisseforældre til at tænke over, hvordan en skilsmisse ser ud fra barnets perspektiv, og hvordan man kommunikerer med sin tidligere partner. Det skriver Politiken søndag.

Forløbet hedder Samarbejde Efter Skilsmisse (SES) og bliver et krav til forældre, som søger om skilsmisse fra 1. april 2019. 

Er forløbet ikke gennemført, vil man ikke kunne blive skilt.

Forløbet bygger på en testet digital platform, som er udviklet af forskere fra Københavns Universitet.

- Et af hovedargumenterne for sådan et kursus er, at det er svært at give målrettet hjælp. Men at der er mange, der har brug for det, siger Gert Martin Hald, psykolog og afdelingsleder på Institut for Folkesundhedsvidenskab.

- Med et digitalt forløb kan man nå ud til mange, og man kan gøre det, når folk selv har lyst til det og tid til det.

2600 deltagere blev testet

På en hjemmeside skal skilsmisseforældrene gennemgå øvelser og tage stilling til dilemmaer, der blandt andet illustreres igennem grafik og små videoer.

Den digitale platform er testet i et forsøg i samarbejde med Statsforvaltningen, skriver Politiken. 

2600 deltagere blev målt på en række parametre før og efter de brugte modulerne, blandt andet stress, depression og fravær fra arbejdet.

Forskningsresultaterne er endnu ikke offentliggjort i et videnskabeligt tidsskrift.

Men instituttet fortæller, at skilsmisseforældre, som har brugt SES, får det bedre på 12 ud af 14 parametre. De rapporterer blandt andet færre angst- og depressionssymptomer. På de fleste parametre er der tale om "stor signifikant effekt". 

Vi har testet det med 2500 fraskilte danskere, og vi kan se, at man kan nedbringe symptomer på depression, angst og stress,

Søren Sander, psykolog

Det understreger psykolog på Institut for Folkesundhedsvidenskab, Søren Sander, der har været med til at lave øvelserne:

- Vi kan se, at man kan nedbringe symptomer på depression, angst og stress, og de foreløbige undersøgelser viser også, at man kan nedbringe de fraværsdage, man typisk har på sit arbejde, siger han til TV 2.

Søren Sander oplyser, at det er forskelligt fra par til par, hvad man har af behov. Nogle vil måske kun bruge 30 minutter på det, mens andre vil bruge 2, 3 og 12 timer på det. Derfor er løsningen fleksibel.

Del af aftale fra marts

Det digitale forløb er del af den skilsmisseaftale, Folketinget indgik i marts.

Den indebærer blandt andet, at forældre fremover ikke længere kan blive skilt med det samme, men skal gennem en "refleksionsperiode" på tre måneder. 

Det er i denne periode, de skal gennemgå det digitale forløb.

Efter aftalen blev indgået, har ministeriet vurderet forskellige forløb. For et par måneder siden blev det besluttet, at man vil benytte sig af SES, forklarer Gert Martin Hald.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) glæder sig i Politiken over, at indholdet i refleksionsperioden kommer fra et forskningsprojekt, der er gode erfaringer med.

- Næsten alle kender en skilsmisse, som er kørt af sporet. Hvor forældrene ikke taler sammen eller taler dårligt sammen, og det går ud over barnets trivsel og er en risikofaktor i forhold til, om et barn klarer sig godt, siger hun til Politiken.

Modtagets positivt

SES indeholder i alt mere end 12 timers interaktiv undervisning, 20 dokumentar- og rollespilsfilm og mere end 50 øvelser, som alle har fokus på at sætte børnene i centrum, reducere konflikt og styrke samarbejdet.

Det er en rigtig god ide. Det centrale her er jo kontakten mellem de voksne.

Martin Østergaard, psykoterapeut

Tiltaget får da af også positive ord med fra Martin Østergaard, der er psykoterapeut og som derfor sidder med problemstillinger som disse hver dag:

- Det er en rigtig god ide. Det centrale her er jo kontakten mellem de voksne. Mange tænker jo på børnene, men hvis man vil gøre noget rigtig godt for dem, så er det her en god ide, da de er påvirket af forældrene.

- Fordelen er jo, at det godt kan være en halvpebret affære at komme til sådan en som mig, og mange har ikke lyst til at sidde overfor en tredje person. Derfor er det smart, at man kan sidde med sin telefon eller sin computer, siger Martin Østergaard til TV 2.

Vicedirektør i Mødrehjælpen Trine Schaldemose hilser også tiltaget velkommen, da hun understreger, at de ved, at rådgivning hjælper. Men de har en bekymring:

Forløbet hedder Samarbejde Efter Skilsmisse (SES) og bliver et krav per 1. april 2019. Video: Kasper B. Andreasen

- Man skal passe på, at digital rådgivning ikke bare bliver et quick fix. Det er dejligt, at resultaterne er positive, men man må ikke glemme at henvise forældrene til nogle andre rådgivningstilbud, hvis det er  en svær skilsmisse, siger hun til TV 2.

Her fremhæver Trine Schaldemose, at Mødrehjælpen gerne ser, at man bruger rådgivningstilbud, der indebærer dialog og som ligger uden for en myndighed, hvor der træffes afgørelser.

 I 2017 var skilsmisseprocenten 47 i Danmark. De seneste 30 år har den svinget mellem 41 og 54 procent.