Måtte opgive kælegris efter 30 dage - den tissede og sked overalt

Forening har fået hundredevis af henvendelser fra mennesker, der har brug for hjælp til at håndtere deres kælegrise.

Kælegrisen Trunte var absolut ikke, hvad Nicolai Sørensen havde forventet.

Hun åd og smadrede hans ting. Og tissede - og det, der er værre - i hele lejligheden.

Efterhånden måtte Nicolai Sørensen indse, at han ikke magtede opgaven.

Efter godt og vel en måned skilte han sig af med grisen, Trunte. Det var alligevel ikke noget for ham at have gris.

Og desværre er Nicolai Sørensen ikke alene, lyder det fra en nystiftet forening.

De er sat i verden for at tage sig af dyr, primært grise, som ingen vil have, og de oplever i øjeblikket en stor efterspørgsel på hjælp til at afskaffe uønskede kælegrise.

Johnny Haldrups datters gris, Løvehjerte.
Johnny Haldrups datters gris, Løvehjerte. Foto: Privatfoto

Foreningen hedder SOS Dyr, og de forventer endnu flere henvendelser i det kommende år, lyder det i 'Go' morgen Danmark'.

- I vores to og en halv måneds levetid har vi haft 275 grise inde hos os i karantæne, som de skal, når vi håndterer dem. Og cirka 600 mennesker har ringet og bedt om hjælp, siden vi startede, siger stifteren, Johnny Haldrup.   

Han kalder det for noget "forbandet svineri", at folk kasserer grisene på den måde, som de gør.

- Et forbandet svineri

Udviklingen sker på baggrund af en eksplosiv vækst i antallet af registrerede kælegrise, som Fødevarestyrelsen offentliggjorde i januar.

Tallene viste, at antallet af kælegrise voksede fra 97 i 2015 til 1018 i januar i år, og dengang advarede Dyrenes Beskyttelse mod tendensen.

Grise har brug for rigtig meget jord at boltre sig på, hvis de skal trives. Og så skal de have artsfæller omkring sig, de kan kommunikere med, siger dyrlæge Inger Lund Overgaard fra Dyrenes Beskyttelse.
Grise har brug for rigtig meget jord at boltre sig på, hvis de skal trives. Og så skal de have artsfæller omkring sig, de kan kommunikere med, siger dyrlæge Inger Lund Overgaard fra Dyrenes Beskyttelse. Foto: Privatfoto

- Det vil aldrig nogensinde være grisens behov, når man holder den isoleret som en kælegris. Grise er intelligente dyr, som har brug for udfordringer, lød det dengang fra chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse Jens Jokumsen.

De mange uønskede grise er netop et udtryk for, at mange ikke ved, hvad en gris har brug for, når de vælger at anskaffe sig en kælegris, lyder det fra Johnny Haldrup.

Kan man ikke tage ordentlig vare på sin gris, skal man overhovedet ikke anskaffe sig en, mener han.

- Jeg synes, det er noget forbandet svineri. Jeg ville så gerne, man kunne få lavet et certifikat til, at man må anskaffe sig et dyr - også til hund og kat. Både for ejernes og for dyrenes skyld. Det dur bare ikke, at man ikke sætter sig ordentligt ind i, hvad man går ind til, lyder det.

Dyrlæge: Vi må aflive de grise, folk slipper fri

Hos Dyrenes Beskyttelse oplever man også problematikken.

Inger Lund Overgaard, der er dyrlæge i organisationen, har flere gange været ude til sager, hvor umærkede grise er blevet forladt i den fri natur.

Mange glemmer at tage højde for, at de fleste grise vokser sig noget større med tiden. Og så kan de blive ret så gamle. Johnny Haldrup har i øjeblikket en i SOS Dyr, som er 18 år gammel.
Mange glemmer at tage højde for, at de fleste grise vokser sig noget større med tiden. Og så kan de blive ret så gamle. Johnny Haldrup har i øjeblikket en i SOS Dyr, som er 18 år gammel. Foto: Privatfoto

- Jeg har set det mange gange før og har flere gange slet ikke været et sekund i tvivl om, at det var dumpede dyr fra ejere, der ikke vil have dem længere, siger hun. 

Desværre betyder det også, at det oftest ender med at koste dyrene livet. I Danmark er det på grund af smittefare nemlig ikke lovligt at flytte på svin, man ikke kender ophavet på.

- Det betyder, at efterladte og uregistrerede grise mange gange må aflives og ikke kan gives videre til familier, der kan tage sig af dem, forklarer dyrlægen.

Der kan være mange årsager til, at man vil af med sin kælegris.

Hos SOS Dyr ser man dog, hvordan understimulerede grise raserer deres ejeres hjem, og det, tror Johnny Haldrup, er årsagen til, at dyrene ofte bliver opgivet.

- Grisene bliver aggressive, når de bliver passet forkert. Det tillidsbånd, der skal bygges op mellem et menneske og en gris, er væsentligt større end ved en hund for eksempel. Grisen er meget mere intelligent, siger stifter af SOS Dyr.

Hvis båndet ikke er der, så bliver den trodsig på sin ejer, lyder det.

- Så er det, den kan finde på at æde hele huset og pisse og skide over det hele og blive aggressiv og bide, siger Johnny Haldrup. 

Troede, den var som en kat

Det var det, der skete for Nicolai Sørensen, da han anskaffede sig en gris.

Det hele startede med, at han bare gerne ville have et kæledyr, fortæller han i 'Go' morgen Danmark'.

- Først kiggede jeg efter en hund, men så fik jeg øje på grisen. Og jeg blev helt forelsket i Trunte. Hun var så nuttet med de brune øjne, trynen og så de små møffe-lyde, når den går rundt. Det kunne jeg ikke stå for, siger han.

Men hun var ikke så nuttet i længden.

- Den begyndte at bide i møblerne og splitte lejligheden ad. Den pissede og sked over det hele, og jeg blev sur på den, ligesom jeg ville gøre med en hund. Jeg havde gået tur med den, men når jeg kom hjem fra skole, blev jeg mødt med synet af en lejlighed, der var splittet ad, siger Nicolai Sørensen i ‘Go’ morgen Danmark’.

Han besluttede derfor, at han var nødt til at aflevere den til nogen, der kunne passe ordentligt på den.

Det blev Johnny Haldrup, der tog grisen til sig, og i dag arbejder han sammen med Nicolai Sørensen om at hjælpe forladte grise i SOS Dyr. 

Se hele indslaget om kælegrise i 'Go' morgen Danmark', hvor der var inviteret en levende gris i studiet, på TV 2 PLAY.

Trunte så sød ud, og det kunne hendes forhenværende ejer, Nicolai Sørensen, ikke stå for.
Trunte så sød ud, og det kunne hendes forhenværende ejer, Nicolai Sørensen, ikke stå for. Foto: Privatfoto

Nicolai Sørensen er i dag ked af, at han købte grisen, når han ikke kunne passe godt på den. Men han føler også, at han blev vildledt af sælgeren.

- Det var første gang, jeg havde noget med grise at gøre. Jeg fik at vide af hende, der solgte grisen, at det ville være ligesom at have en hund eller en kat. Så jeg tænkte ikke, det ville blive svært, lyder det.

I dag ved han, at intet kunne være mere forkert.

Afstemning