Samfund

Borgmester kunne ikke rokke ved Støjbergs ø-planer

TV2 ØST logo
I samarbejde med TV2 ØST

Ministeren siger, at hun forstår bekymringen fra Vordingborgs borgmester, og at der forud ligger et stort arbejde med at skabe tryghed i området.

Fredag har udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) besøgt Vordingborgs borgmester, Mikael Smed (S), for at drøfte de forestående planer om at placere et udrejsecenter for udviste kriminelle udlændinge på øen Lindholm i Stege Bugt.

Borgmesteren har været en højlydt kritiker af regeringens planer om at flytte udrejsecentret til kommunen og mener, at der er stærke argumenter for, at placeringen er en dårlig løsning.

- Selv om Inger Støjberg på overfladen kan være en bestemt og stålsat kvinde, så er jeg ret sikker på, at når man sætter sig ned og får talt med hende, så er der en sund fornuft hos hende bag ved panseret, udtalte Mikael Smed inden mødet.

Men udlændinge- og integrationsministeren var urokkelig og slog fast med syvtommersøm ovenpå dagens møde:

- Det ligger fast, at udrejsecenteret bliver på Lindholm, siger Inger Støjberg.

Det er klart, at der er jo en bekymring fra kommunalpolitikernes side

Inger Støjberg, udlændinge- og integrationsminister

Ikke andre muligheder

Dermed lukker Inger Støjberg enhver diskussion om, at der kan komme andre øer på tale som destination for et nyt udrejsecenter.

Regeringen og Dansk Folkeparti blev fredag 30. november enige om en ny finanslov for 2019, som blandt andet indeholder en aftale om, at centret på Lindholm skal huse udlændinge på tålt ophold og afviste asylansøgere, som har begået særlige former for kriminalitet.

Fra 2021 er det meningen, at op til 100 udviste udlændinge, der har begået kriminalitet i ind- eller udland, skal bo på øen, mens myndighederne arbejder på at få dem sendt ud af landet.

Forstår bekymring

Vordingborgs borgmester, Mikael Smed, havde inden mødet med Inger Støjberg sendt et åbent brev til udlændinge- og integrationsministeren i protest mod planerne om et udrejsecenter på Lindholm.

Og Venstre-ministeren lyttede til Mikael Smeds argumenter, fortæller hun efter mødet.

- Vi har haft en åbenhjertig diskussion af de her ting, lyder det fra Inger Støjberg, der fortsætter:

- Det er klart, at der er jo en bekymring fra kommunalpolitikernes side, og vi forsøgte at svare så godt, som vi overhovedet kunne på de spørgsmål, der var. Og så er det klart, at der forestår jo også et stort arbejde med netop at være aktiv i hele den tryghedsskabende del, der skal i gang, siger Inger Støjberg.

Der er ikke mange, der påbegynder så stort et byggeri, uden at man har set det både før, under og efter

Inger Støjberg, udlændinge- og integrationsminister

Ifølge ministeren var der flere af Mikael Smeds argumenter, der gjorde indtryk.

- Det var der selvfølgelig. Og sådan skal det også være. Han kender jo området bedre end jeg gør, selvom vi har sat os meget grundigt ind i både Lindholm og nærområdet. Og så tog vi diskussionen derfra. Men vi har jo gjort os nogle erfaringer fra Kærshovedgård, og det vil vi selvfølgelig bygge videre på, lyder det fra Inger Støjberg.

Inger Støjberhg sejlede ud til Lindholm for ved selvsyn at se på øen.

Sejlede ud til Lindholm

Efter mødet sejlede ministeren med færgen ud til Lindholm for ved selvsyn at besigtige øen, hvor udrejsecentret fra 2021 skal ligge, selvom hun på forhånd har et godt indblik i, hvordan det ser ud.

- Det er statens ejendom og aktiviteter, så vi er fuldstændig klar over, hvad der venter os.

- Men vi vil gerne se faciliteterne, inden vi går i gang med at bygge om. Der er ikke mange, der påbegynder så stort et byggeri, uden at man har set det både før, under og efter, siger Inger Støjberg.