Samfund

Se billeder fra Lindholm: Her skal de udviste kriminelle bo

TV 2 er blandt de medier, der torsdag fik adgang til den omdiskuterede ø ved Møn.

I dag fik de danske medier for første gang adgang til den lille, men meget omtalte ø Lindholm i Stege Bugt.

Den næsten ubeboede ø har været i fokus, siden regeringen og Dansk Folkeparti fredag gjorde det til en del af årets finanslov, at udviste kriminelle personer på tålt ophold og fremmedkrigere i fremtiden skal samles på øen.

Øen har en lang historie for at være isoleret og vanskeligt tilgængelig.

Sådan har det været lige siden 1926, hvor Statens Veterinære Forsøgsstation blev oprettet på øen, fordi staten ønskede et isoleret sted at forske i smitsomme husdyrsygdomme som mund- og klovsyge, svinepest og fugleinfluenza.

Siden er den lille ø blevet bebygget med 7000 kvadratmeter laboratorier, 2000 kvadratmeter stalde og yderligere 3000 kvadratmeter kontorer.

Samtidigt er øen blevet omhyggeligt isoleret fra omverdenen, blandt andet med en 100 meters sikkerhedszone i havet omkring øen og nøje kontrolleret adgang for besøgende.

Den lange isolation er noget, som regeringen kan bruge, når Danmarks Tekniske Universitets Veterinærinstitut til næste år endeligt rømmer den gamle forsøgsstation.

- Så rykker vi ind og skaber et udrejsecenter, sagde finansminister Kristian Jensen, da årets finanslovsaftale blev præsenteret.

(artiklen fortsætter under billederne)

Bygningerne på øen er nedslidte og utidssvarende til forskningsformål, og derfor skal de renoveres grundigt, før de efter planen står klar som udrejsecenter i 2021.

Men den isolerede placering bliver der ikke rykket ved. Integrationsminister Inger Støjberg har ikke lagt skjul på, at øens eneste livline til omverdenen – den 20 minutters færgetur til den lille sjællandske by Kalvehave – skal være så dyr og have så få afgange, "som konventionerne tillader".