Samfund

Skolebørn ned til 11 år bruger afføringsmiddel for at tabe sig

Flere danske skolebørn har symptomer på spiseforstyrrelser. Og det bekymrer eksperter.

Børn helt ned i de mindste klasser er utilfredse med deres krop, og det påvirker deres forhold til mad.

I en undersøgelse fra Megafon svarede forældre til børn mellem 6 og 12 år for nyligt, at 21 procent oplever, at deres børn er utilfredse med deres vægt eller kede af deres mave.

Fra vi er helt små, bliver vi pisket til at præstere. Hvis ikke man præsterer, er det ikke godt nok

Louise Linde fra Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade.

Den tendens går igen i et nyt studie af 11-årige danske børn, hvor flere viser symptomer på spiseforstyrrelser. Eksperter på området taler om, at børnene i stigende grad har stress over at leve op til idealer og forventninger.

Symptomer på spiseforstyrrelse

TV 2 har spurgt børnene selv i en helt almindelig 5. klasse på Broby-skolen på Fyn. Og selvom børnene ikke har symptomer på spiseforstyrrelser, går de alligevel op i, hvordan de ser ud.

En af dem er 11-årige Sille Doon Jensen.

- Jeg vil ikke være sådan en, der vejer 70 kilo som 11-årig, siger hun.

Silas Højte Rasmussen på 12 år tænker også over sin vægt:

- Selvfølgelig vil jeg ikke være alt for tyk.

De to elevers fokus på vægten er ikke unormalt, viser tal fra Danmarks Frie Forskningsfond. Seks procent af drengene og otte procent af pigerne i 11-årsalderen har symptomer på spiseforstyrrelse.

På månedsbasis har fem til seks procent af børnene overspist. Omkring en procent har fastet i over et døgn, og lige knap en procent har brugt afføringsmiddel til at tabe sig.

- Det er da bekymrende, at vi har en generation af unge mennesker, som bruger forskellige midler til at kontrollere deres spisning. Det skal 11-årige børn ikke gøre, siger Katrine Strandberg-Larsen, der er epidemiolog og lektor ved Københavns Universitet

Bekymrede for børnenes fremtid

Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade er også bekymrede - særligt for børnenes fremtid.

- De har nogle af de her faresignaler, som vi kalder dem, i forhold til at de kan få en regelret spiseforstyrrelse, siger formand Louise Linde til TV 2.

I foreningen oplever de også, at børn med deciderede spiseforstyrrelser bliver yngre og yngre. Og det er samfundets skyld, mener foreningen.

- Fra vi er helt små, bliver vi pisket til at præstere, og hvis man ikke præsterer, så er det ikke godt nok.

Men er det ikke meget almindeligt, at børn går op i, hvordan de ser ud?

- Jo, det kan du sige, men der er forskel på at gå op i, hvordan du ser ud og så at have et unaturligt forhold til det, siger Louise Linde fra Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser.

Popularitet og mobning

I klassen på Broby-skolen på Fyn er der særligt to årsager til, at de går op i, hvordan de ser ud.

- Hvis man ikke har særligt mange venner, og man gerne vil have alle de populære til at blive venner med en, så vil man gerne se lidt godt ud, siger 11-årige Nana Skyttergaard Petersen.

- Jeg tror, at det er på grund af mobning. At folk synes, man ser grim ud og snakker om det med andre og ikke en selv, siger Amalie Dræby Vette på 11 år.

Til næste år skal forskerne undersøge sammenhængen mellem symptomer på spiseforstyrrelse i barndommen og udvikling af decideret spiseforstyrrelse.