Samfund

Ny test kan stille kræftdiagnose på ti minutter

- Det er en anderledes og meget enkel fremgangsmåde, de har brugt. Og det her kan blive et vigtigt redskab i at diagnosticere kræftsygdomme, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse. Claus Fisker / Scanpix Denmark

Kræftens Bekæmpelse kalder den nye forskning "meget spændende".

Forskere i Australien har udviklet en test, der på ti minutter kan spore tilstedeværelsen af kræftceller et hvilket som helst sted i kroppen. Det siger et netop offentliggjort studie ifølge CNN.

Testen blev udviklet, efter forskere fra University of Queensland havde fundet ud af, at cancer danner en helt særlig dna-struktur, når den placeres i vand.

- Ved at bruge et mikroskop så vi, at dna-fragmenter med kræft blev foldet sammen som tredimensionelle strukturer i vandet. Det var anderledes, end hvad vi så med normalt dna-væv i vandet, skriver forskerne i en artikel om opdagelsen.

Ifølge forskerne bruger de forandringerne til at udvikle enkle prøver til at spore forekomsten af kræft, disse prøver er hurtige at foretage, og det betyder ifølge forskerne, at analysetiden vil være under ti minutter.

Vigtigt redskab

Hos Kræftens Bekæmpelse kalder forskningschef Mef Christina Nilbert forskernes resultater "meget spændende".

- Det er en anderledes og meget enkel fremgangsmåde, de har brugt. Og det her kan blive et vigtigt redskab i at diagnosticere kræftsygdomme, siger Mef Christina Nilbert.

Hun understreger dog, at metoden ikke kan stå alene.

- Man kan jo ikke se, hvor kræftsygdommen sidder. Så det skal suppleres af andre undersøgelser, siger Mef Christina Nilbert.

Endnu ikke brugt på mennesker

Inden den australske test kan bruges på fremtidige patienter, er store kliniske forsøg nødvendige. Men de foreløbige resultater er lovende. Ved test af mere end 200 vævs- og blodprøver er kræftceller sporet med 90 procents nøjagtighed, siger de australske forskere.

- Opdagelsen af, at dna-molekyler med kræft danner helt andre 3D-nanostrukturer end normalt cirkulerende dna, var et gennembrud, som har åbnet for en helt ny tilgang til at opdage non-invasiv kræft i enhver vævsprøve, der indeholder blod, siger Matt Trau, professor på Universitetet i Queensland og en af forskerne bag undersøgelsen.

- Det har ført til skabelsen af billige og bærbare sporingsmekanismer, som senere vil kunne bruges som redskab til at stille diagnoser, muligvis med en mobiltelefon, tilføjer Matt Trau.

Foreløbig har testen kun været brugt til at spore bryst-, prostata-, lymfe- og tarmkræft, men forskerne er sikre på, den også vil kunne bruges ved andre typer kræftsygdomme.

Forskere over hele verden har arbejdet på metoder, der kan spore kræft tidligere. Erfaring viser, at jo tidligere en kræftsygdom bliver opdaget, des højere er succesraten i behandlingen af den.