Landmand blokerede vej – nu betaler han to millioner tilbage

Landmanden forventer, at vejen bliver fjernet, men kommunens borgmester har andre planer.

I slutningen af oktober kulminerede en seks år lang kamp mellem storbonden Martin Lund Madsen og Vejen kommune.

Storbonden valgte at blokere en vej, som Banedanmark og kommunen ulovligt havde lagt på hans jord. Tidligere havde han fået godt to millioner kroner som kompensation for ekspropriationen.

De penge vælger Martin Lund Madsen nu at betale tilbage:

- Jeg betaler pengene tilbage for at gøre rent bord, og så forventer jeg, at man går i gang med at fjerne vejen, siger Martin Lund Madsen til TV Syd.

Der er tale om et beløb på 2.073.220 kroner, som landmanden nu betaler tilbage til Banedanmark.

Højesteret har afgjort sagen

Vejen, som det hele handler om, hedder Skovgårdsvej og blev anlagt, efter at Banedanmark eksproprierede en del af svineproducent Martin Lund Madsens jord i 2012 for at etablere elledninger langs jernbanen mellem Lunderskov og Esbjerg.

I den forbindelse bad Vejen Kommune Banedanmark om at inddrage en større del af jorden, end hvad der var nødvendigt, så kommunen kunne bygge den nye vej, der går henover jernbanen og op mod motorvejen mellem Esbjerg og Kolding.

Skovgårdsvej vest for Vejen, som landmand Martin Lund Madsen spærrede 22. oktober.
Skovgårdsvej vest for Vejen, som landmand Martin Lund Madsen spærrede 22. oktober. Foto: TV 2 Grafik

Men i september afgjorde Højesteret, at den fremgangsmåde er i strid med loven. Derfor tog Martin Lund Madsen skridtet og lukkede den 1,4 kilometer lange vej for trafik.

Hans synspunkt er, at Vejen Kommune enten skal købe jorden eller fjerne vejen fra hans jord.

Landmand Martin Lund Madsen spærrede Skovgårdsvej 22. oktober 2018.
Landmand Martin Lund Madsen spærrede Skovgårdsvej 22. oktober 2018. Foto: TV 2

Men borgmester Egon Fræhr har afvist, at man vil købe jorden og i stedet bebude en ny sag om ekspropriation. Samtidig har borgmesteren understreget, at Martin Lund Madsen havde modtaget kompensation:

- Vi er nødt til at have en hel vej, og derfor er vi nødt til at finde et rigtigt juridisk grundlag og ikke det, der er blevet underkendt i Højesteret. Det er det, vi er i gang med, sagde Egon Fræhr.

Har lagt sag an

Martin Lund Madsen har ifølge TV SYD anlagt sag mod både Banedanmark og Vejen Kommune for at få afgjort, hvem der skal fjerne vejen. Den sag skal for Retten i Esbjerg i nærmeste fremtid.

Kommunen ønsker, at vejen bliver lovliggjort ved ny ekspropriation via Vejloven. Derfor er der torsdag 6. december indkaldt til en såkaldt åstedsforretning med henblik på ekspropriation.

Martin Lund Madsen har Højesterets ord for, at kommunen og Banedanmark ulovligt overtog hans jord og anlagde en vej.
Martin Lund Madsen har Højesterets ord for, at kommunen og Banedanmark ulovligt overtog hans jord og anlagde en vej. Foto: TV 2

Martin Lund Madsen er en af Danmarks største svineproducenter og ejer flere gårde i Jylland.

Syd- og Sønderjyllands jurister vurderede i oktober, at storbonden ikke begår noget strafbart, og man forventer derfor ikke, at lukningen af vejen får et retsligt efterspil for Martin Lund Madsen.

- Det er hans jord, men det er kommunens vej, og det er kernen af tvisten, siger jurist Birgit Nielsen i Syd- og Sønderjyllands Politi.

Lukningen af vejen er blevet mødt med støtte fra mange sider, og flere jurdiske eksperter har slået fast, at Martin Lund Madsen med dommen i hånden er i sin gode ret til at lukke vejen.