Samfund

Dansk twerk-dronning: - Kvinder bedømmes ikke på præstationer, men på sexappeal

Den danske debattør Louise Kjølsen mener, at ligestillingen inden for sportsverdenen stoppede i 1950.

For første gang nogensinde blev prisen som verdens bedste kvindelige fodboldspiller uddelt mandag ved prisuddelingen Ballon d'Or. Men den festlige lejlighed blev overskygget af et kontroversielt spørgsmål til vinderen.

Da norske Ada Hegerberg fik overrakt prisen som verdens bedste kvindelige fodboldspiller, spurgte aftenens vært, Martin Solveig, om hun kunne twerke - altså danse udfordrende.

Det spørgsmål har skabt en masse røre på de sociale medier, hvor flere har udtrykt deres vrede og mener, at spørgsmålet var sexistisk. Martin Solveig har senere været ude at undskylde for episoden.

- En halvdårlig, sexistisk joke

Den danske twerk-dronning Louise Kjølsen holder meget af dansen. Men hun mener, det er en rigtig dårlig idé at blande twerking og en prisoverrækkelse til verdens bedste fodboldspiller sammen.

- Det her øjeblik er så monumentalt. Det er første gang, at en kvinde bliver hyldet som verdens bedste fodboldspiller, og så kommer den her halvdårlige, lidt sexistiske joke til at overskygge det. Netop fordi den taler ind i en allerede eksisterende problematik. At kvinder ikke bliver bedømt på deres præstationer og kvalifikationer, men på deres udseende eller deres sexappeal, siger Louise Kjølsen.

- Jeg tror netop også, at det er derfor, at så mange er blevet så sure. Fordi det ikke kun handler om en joke. Det handler om, at kvinder generelt får meget mindre i løn i sportsverdenen, at de får meget mindre sendetid, og de får meget mindre værdi.

Louise Kjølsen mener, at episoden ved Ballon d'Or er et tydeligt eksempel på, at kvinder sjældent får lov til bare at stråle i deres præstationer inden for deres sportsgren

- Det her flytter endnu en gang fokus fra det, som det hele handler om. At hun er verdens bedste fodboldspiller. Hvorfor kan han ikke bare lade hende have det her øjeblik, hvor hun bliver hyldet som verdens bedste kvindelige fodboldspiller. Det er, som om at i sportens verden er ligestillingen stoppet i cirka 1950, og det er et problem, som vi skal gøre noget ved, siger den danske twerk-dronning til TV 2.

Vært har sagt undskyld

Ada Hegerberg modtog efter episoden en undskyldning af Martin Solveig, og hun forsvarede den udskældte vært, da hun af en journalist blev spurgt, om det ødelagde aftenen.

 - Jeg følte ikke, at det blev sådan overhovedet for at være ærlig. Jeg mener, at der er mange andre emner at diskutere, hvis man snakker om sexisme, siger Ada Hegerberg.

Hun understreger, at kommentaren ikke overskyggede stoltheden over at vinde Ballon d'Or.

- Han kom hen til mig bagefter og undskyldte. Ballon d'Or er det vigtigste, lyder det fra 23-årige Ada Hegerberg.

Martin Solveig har også skrevet en offentlig undskyldning på sin Facebook-profil. 

- For at man kan forstå baggrunden, kan jeg oplyse, at jeg skulle vælge et nummer til alle prismodtagerne og danse med dem, når de fik deres pris. Det klip, der kører på de sociale medier, viser ikke hele situationen. Umiddelbart efter bemærkningen dansede vi sammen til Frank Sinatra-nummeret 'Fly me to the Moon'. Bemærkningen om twerk skulle stå i modsætning til det nummer, jeg havde valgt, men hensigten blev misforstået, og nogle har følt sig stødt, skriver han. 

Han undskyldte straks til Ada, skriver han i Facebook-opslaget.

- Hun har offentligt udtalt, at hun godt forstod den sammenhæng, som min bemærkning faldt i. 

Danske stjerne: - Det er ærgerligt

Danske Pernille Harder, som blev toer i kåringen, ærgrer sig på sin kollegas vegne over bemærkningen om at twerke.

- Jeg synes godt, man kunne have undgået det, og det er også ærgerligt i dag, fordi det handler mest af alt om, at hun blev spurgt, om hun kan twerke, i stedet for at hun vandt prisen, og man i stedet kunne snakke om de sportslige præstationer, siger Pernille Harder til TV 2 SPORT.

- Det er det, der er mest ærgerligt, at der kommer så meget snak om det. Det er jo naturligt, fordi der i dag i samfundet tales meget om ligestilling og alle de ting, så det er meget unødvendigt.

Ada Hegerberg spiller for Lyon og har vundet Champions League tre gange i træk for den franske klub. Hun har samtidig været en skarp fortaler for kvindefodbold og for større respekt og flere ressourcer til sporten.