Samfund

Regeringen vil forbyde tynde knitreposer

Hvis det står til regeringen, skal de tynde engangsplastikposer forbydes. Det skriver Politiken.

Det skal være slut med gratis poser, når man shopper. Det mener regeringen, der i fremtiden vil have danskerne til at betale for alle poser med hank.

I regeringens plastikhandlingsplan fremgår det, at planen er, at de tynde plastikposer kendt som knitreposer fra blandt andet grønthandleren eller pizzeriaet skal forbydes. Desuden skal der skæres markant ned på danskernes forbrug af plastikposer.

Det skriver Politiken.

Plastikposer skal i højere grad genanvendes, mener Jakob Ellemann-Jensen (V) Video: Hans-Henrik Busk Stie

- Vi skal væk fra den 'brug-og-smid-væk-kultur', som vi nok har i lidt for høj grad, når det kommer til plastikposer, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til TV 2 og fortsætter:

- De her helt tynde plastikposer, som vi kender fra pizzeriaet, de er altså ikke særlig genanvendelige, og dem skal vi holde op med at bruge. Det er noget slendrian.

Miljø- og fødevareministeren mener, at vi generelt bruger for mange plastikposer og brænder alt for meget plastik af.

- Vi skal tænke os langt bedre om; om vi ikke kan bruge de tykke plastikposer på indkøbsturen en ekstra gang, siger miljø- og fødevareministeren.

Jeg håber ikke, det er spin fra ministerens side, fordi der ligger en tynd handlingsplan bag

Henrik Beha Pedersen, miljøbiolog og stifter af Plastic Change

Vi skal passe på samfundet

Han beskriver det som "god liberal politik at passe på vores samfund, natur og miljø". Ministeren håber samtidigt på, at forslaget kan gennemføres inden for "det nærmeste års tid".

- Nu skal vi præsentere planen og drøfte den med Folketinget. Og så satser jeg på, at der vil være vild jubel og stor tilslutning til den, siger Jakob Ellemann-Jensen.

De tynde plastikposer bliver oftest kun brugt én gang og går let i stykker. Og tvungen betaling for almindelige plastikposer skal få danskerne til at genbruge dem mere.

Overforbrug af plastik

Ikke overraskende finder idéen støtte hos interesseorganisationen Plastic Change.

Det siger miljøbiolog og stifter af interesseorganisationen Henrik Beha Pedersen til TV 2.

- Det giver rigtig god mening at reducere forbruget af plastic. De her poser, det er jo dem, vi eksempelvis finder i skildpadder og hvaler i havet. Vi bruger simpelthen for meget plastik, og vi tænker ikke over, når vi bruger plastikken i dag - blandt andet fordi poserne er gratis.

Henrik Beha Pedersen mener, at betalingen for plastikposerne vil tvinge danskerne til at tænke mere over, om vi egentlig har brug for produktet. Han håber samtidig ikke, at tiltagene fra regeringen stopper her, men at de vil blive et led i en større strategi.

- Jeg håber, at det her initiativ fra miljøministerens side ikke er det eneste i forbindelse med den plastikhandlingsplan, som er på vej. Jeg håber også, at der ligger nogle tanker bag, om ikke vi skal bruge genbrugsplastik til at producere poserne i fremtiden. Det har jeg ikke set fra ministeren, men EU stiller faktisk krav om, at vi i 2030 skal genbruge halvdelen af den plastik, som vi benytter i dag, siger Henrik Beha Pedersen og uddyber:

- Jeg håber ikke, det er spin fra ministerens side, fordi der ligger en tynd handlingsplan bag. Det er forhåbentlig starten på en stærk plan.

Forslaget fra regeringen finder samtidig støtte hos Dansk Erhverv, der er erhvervsorganisationen for 14.000 virksomheder - blandt andet inden for handel.

- Vi støtter op omkring, at en pose ikke er en gratis ting. Når en pose koster noget, bliver det en vare, som forbrugere opfatter som en værdi, og det giver respekt og incitament til mere genbrug, siger Jakob Lamm Zeuthen, miljøpolitisk chef i Dansk Erhverv, til Politiken.

Gode nyheder

Hos Danmarks Naturfredningsforening byder man også tiltaget velkommen. Seniorrådgiver Sine Beuse Fauerby fortæller, at man længe har arbejdet for et forbud og tvangsbetaling.

- Det er absolut gode nyheder og noget, vi har arbejdet længe på.

- Jeg tror efterhånden, at alle er blevet både chokerede og overraskede over, hvor meget plastik der er i naturen. Der er ingen tvivl om, at der skal gøres noget. Og her er plastikposer et helt oplagt sted at gøre noget, siger hun.

Et fald i forbruget af plastik

De seneste år er der kommet mere og mere fokus på plastikforurening, ikke mindst i havene.

I Australien har landets to største supermarkedskæder, Coles og Woolworths, besluttet ikke at have de tynde plastikposer.

Det har ifølge The Guardian ført til et fald generelt i forbruget på 80 procent og en besparelse på 1,5 milliarder poser, siden de stoppede med at føre dem i sommer.