Samfund

Internettet forurener lige så meget som flytrafik: Streaming er den helt store synder

Vores forbrug af underholdning bidrager i høj grad til verdens samlede CO2-udslip.

Streaming af film og serier på Netflix og andre streamingtjenester er en klimasynder på højde med flytrafikken. Det viser beregninger foretaget i samarbejde mellem DTU, Aarhus Universitet og Dansk Energi for Politiken.

Det skyldes energiforbruget i form af den strøm, det kræver at afspille indhold på sin mobiltelefon, tablet, computer eller smart-tv.

En times streaming i hd-kvalitet på for eksempel Netflix bruger den samme mængde energi, som det vil koste at koge otte liter vand på en elkedel, hvilket vil resultere i et udslip på 163 gram CO2, viser eksperternes beregninger.

- Det vil sige, at hvis man ser to timers Netflix hver dag året rundt, svarer CO2-udslippet til at flyve 384 kilometer i en flyvemaskine, spise seks kilogram oksekød eller køre lidt under 1000 kilometer i en ny bil, siger Torsten Hasforth, seniorøkonom i Dansk Energi, til Politiken.

Generelt har vores store aktivitet på internettet stor betydning for miljøet, viser en model udarbejdet af professor Leif Katsuo Oxenløwe fra DTU.

Her kan man se, at cirka ti procent af hele verdens elektricitetsforbrug kommer fra internetaktivitet og udleder over to procent af det menneskeskabte CO2-udslip.

Derfor udleder internettrafikken lige så meget CO2 som verdens samlede flytrafik.

Datacentre er den store synder

Størstedelen af det strømforbrug, der er i forbindelse med at streame sin yndlingsfilm eller favoritserie, foregår i de datacentre, der er placeret flere steder i verden.

Det er herfra, at for eksempel Netflix' indhold bliver leveret hjem i stuen. Datacentrene sender en filmfil til Danmark gennem lyslederkabler med en hastighed på 200.000 kilometer per sekund, og det er denne transport, som bærer en stor del af strømforbruget.

- Det at flytte data fra et sted til et andet koster energi, ligesom jeg bruger energi, hvis jeg løfter en kuglepen op fra bordet og flytter den et andet sted hen, siger professor Leif Katsuo Oxenløwe fra DTU til Politiken.

Samtidig bruger datacentrene energi på at køle servere ned, så de ikke overopheder.

Eksperterne understreger, at beregningerne har taget udgangspunkt i en dansk kontekst, hvor 70 procent af strømmen stammer fra vedvarende energi.

Udover energiforbruget ved streaming er der også foretaget beregninger for, hvor stort CO2-udslippet er, ved at dele en 60 sekunder lang video på Facebook samt at spille computerspillet Fortnite i to timer sammen med tre venner.