Internettet forurener lige så meget som flytrafik: Streaming er den helt store synder

16x9
Streamingtjenester som for eksempel Netflix p√•virker milj√łet negativt p√• linje med flytrafik og produktion af oksek√łd. Foto: Mike Blake / Ritzau Scanpix

Vores forbrug af underholdning bidrager i h√łj grad til verdens samlede CO2-udslip.

Streaming af film og serier p√• Netflix og andre streamingtjenester er en klimasynder p√• h√łjde med flytrafikken. Det viser beregninger foretaget i samarbejde mellem DTU, Aarhus Universitet og Dansk Energi for Politiken.

Det skyldes¬†energiforbruget i form af den str√łm,¬†det kr√¶ver¬†at afspille indhold¬†p√• sin¬†mobiltelefon, tablet, computer eller¬†smart-tv.

En times streaming i hd-kvalitet på for eksempel Netflix bruger den samme mængde energi, som det vil koste at koge otte liter vand på en elkedel, hvilket vil resultere i et udslip på 163 gram CO2, viser eksperternes beregninger.

-¬†Det vil sige, at hvis man ser to¬†timers Netflix hver dag √•ret rundt, svarer¬†CO2-udslippet til at flyve 384 kilometer i en flyvemaskine, spise seks¬†kilogram¬†oksek√łd eller k√łre lidt under 1000 kilometer i en ny bil, siger Torsten Hasforth, senior√łkonom i Dansk Energi, til Politiken.

Generelt har vores store aktivitet¬†p√• internettet stor betydning for milj√łet, viser en model udarbejdet af¬†professor Leif Katsuo Oxenl√łwe fra DTU.

Her kan man se, at cirka ti procent af hele verdens elektricitetsforbrug kommer fra internetaktivitet og udleder over to procent af det menneskeskabte CO2-udslip.

Derfor udleder internettrafikken lige så meget CO2 som verdens samlede flytrafik.

Datacentre er den store synder

St√łrstedelen af det str√łmforbrug,¬†der er i forbindelse med at streame¬†sin yndlingsfilm eller favoritserie, foreg√•r i de datacentre, der er placeret flere steder i verden.

Det er herfra, at for eksempel Netflix'¬†indhold bliver leveret hjem i stuen. Datacentrene sender en filmfil til Danmark gennem lyslederkabler med en hastighed p√• 200.000 kilometer per sekund, og det er denne transport, som b√¶rer en stor del af str√łmforbruget.

- Det at flytte data fra et sted til et andet koster energi, ligesom jeg bruger energi, hvis jeg l√łfter en kuglepen op fra bordet og flytter den et andet sted hen, siger¬†professor Leif Katsuo Oxenl√łwe fra DTU¬†til Politiken.

Samtidig bruger datacentrene¬†energi p√• at k√łle servere¬†ned, s√• de ikke overopheder.

Eksperterne¬†understreger, at beregningerne¬†har taget udgangspunkt i en dansk kontekst, hvor 70 procent af str√łmmen stammer fra vedvarende energi.

Udover energiforbruget ved streaming er der også foretaget beregninger for, hvor stort CO2-udslippet er, ved at dele en 60 sekunder lang video på Facebook samt at spille computerspillet Fortnite i to timer sammen med tre venner.