Tillidsmand om aflyste operationer: Det skaber en utryg stemning

Problemet er blevet taget alvorligt fra dag et, men udfordringen er, at der mangler hænder, lyder det fra FOA i Aarhus.

Det skaber en utryg stemning for personalet på Aarhus Universitetshospital, hvis man mangler sterile instrumenter og udstyr til at operere med.

Sådan lyder det fra Jacob Gøtzsche, der er fællestillidsmand for sygeplejerskerne på hospitalet. Meldingen kommer, efter hospitalet i Skejby har været nødt til at aflyse næsten alle deres ikke-akutte operationer i næste uge, fordi Sterilcentralen ikke kan nå at vaske og sterilisere udstyret hurtigt nok.

- Det skaber en utryg stemning blandt personalet om, der nu også kommer det udstyr, man har bestilt, til de her mange patienter. Det leveres jo kun ét sted fra, og det er fra Sterilcentral.

Har du fået aflyst en operation? Så vil vi gerne tale med dig - send en mail til 1234@tv2.dk.

Kræver ekspertise

Jacob Gøtzsche forklarer, at nogle af sygeplejerskerne tidligere varetog opgaven med at vaske og sterilisere udstyr, men at det ikke har været tilfældet siden Sterilcentralen tog over. Derfor er de også bekymrede for, om de stadig kan finde ud af det, siger Gøtzsche.

- Det kan godt lyde som om, det er lidt husmorvaskeri derhjemme, men det er langt fra sådan sagen er. Det her er meget svært udstyr at skille ad og samle, og det er udstyr til mange tusinde kroner, siger tillidsmanden og fortsætter:

- Det kræver en vis form for kompetence og ekspertise både at kunne skille det ad men ikke også mindst at samle det igen. Derfor presser det dem, om de nu også har de kompetencer og kvalifikationerne til at varetage den opgave i Sterilcentralen.

Sterilcentralen mangler ansatte

Årsagen til at Sterilcentralen ikke kan følge med, er at man mangler 16 ansatte grundet opsigelser og langtidssygdom. Men man kan ikke skyde skylden på sygehusledelsen, mener Jette Ohlsen, der er sektorformand for social- og sundhedssektoren i FOA Aarhus.

- Der er i det hele taget store rekrutteringsproblemer på alle områder. De har gjort en kæmpe indsats – og det har vi også hjulpet dem med – i forhold til at skaffe nogle. Men det er svært at skaffe faglært personale. Der mangler personale generelt, siger Ohlsen.

Hidtil har det været social- og sundhedsassistenter – såkaldte SOSU’er – der har stået for at vaske, rengøre og sterilisere instrumenterne på Sterilcentralen, og det er helt nødvendigt mener Jette Ohlsen.

- Det handler om, at man skal have indsigt og forstå, hvor vigtigt hygiejne og sterilbehandlingen er for den enkelte patient, når vi sender det ud i afdelingerne. Det kan man ikke bare komme ind fra gaden og have en forståelse for.

Alvorligt fra dag et

Ifølge lægefaglig direktør i Region Midtjylland, Jørgen Schøler Kristensen, har man allerede ansat ti nye medarbejdere til Sterilcentralen, men deres oplæring tager et par måneder, og derfor tager det tid, inden man er oppe på fuld styrke igen. Derfor vil Jette Ohlsen fra FOA Aarhus også undersøge, om man kan gøre andet i mellemtiden, så der ikke skal aflyses flere operationer.

- Jeg går i dialog med sygehusvæsenet på mandag i forhold til, om vi kan finde andre løsninger. Det kunne være vi kigger på andre faggrupper, og ser om de kan klare opgaven lige så godt – eller i hvert fald læres op til det, så vi løser problemet på den lange bane, lyder det fra Ohlsen, der trods aflysninger ikke har nogen kritik at udsætte på hospitalsledelsen:

- De har taget det alvorligt lige fra dag et. Jeg har været involveret siden lige før sommerferien, og ledelsen har forsøgt at løse opgaverne, således at personalet kunne holde til at være i dem. Men det er svært, når der ikke er hænder nok.

Har du fået aflyst en operation? Så vil vi gerne tale med dig - send en mail til 1234@tv2.dk.