Eksperter advarer veganske forældre: Børn ender på hospitalet med hjerneskader

Generalsekretær fra Vegetarisk Forening er uenig i lægernes vurdering – han mener ikke at lægerne ved nok om vegansk ernæring.

Flere eksperter advarer nu om, at det kan være forbundet med livslange sygdomme - og i værste tilfælde hjerneskader – hvis spædbørn fra nul til to år lever af ren vegansk kost. Det vil sige ingen kød, ingen æg og ingen mælkeprodukter.

- De mindst alvorlige er blodmangeltilstande, hvor barnet har lav blodprocent. Det kan man blive slap og apatisk af. Det næste step er hjernesymptomer med slaphed i muskulaturen. Dårlig kontakt. Epilepsi og udviklingshæmning, siger Allan Lund, overlæge på Rigshospitalet i København, til TV 2.

- Der er en lille gruppe af børn, der ikke kommer sig, som vedvarende vil have udviklingshæmning og andre neurologiske problemstillinger. Det er et meget stort og et meget alvorligt problem, siger Allan Lund.

Flere veganere

Kim Fleischer Michaelsen, der er professor emeritus i børneernæring på Københavns Universitet og rådgiver for Sundhedsstyrelsen, deler overlægens bekymring.

- Hvis familierne er meget opmærksomme, og de søger god diætetisk vejledning, så går det, og så er der måske ikke et problem. Men hvis man ikke gør det og ikke får den detaljerede vejledning omkring kosten, så er jeg bange for, at der er et problem. Især hvis det breder sig og bliver en stor trend, så er det sikkert ikke alle, der er helt opmærksomme på denne her ting, siger Kim Fleischer Michaelsen.

Advarslerne fra de to eksperter kommer på baggrund af nye tal fra Vegetarisk Forening, der viser, at antallet af veganere i Danmark på et år er steget fra 25.000 til 30.000.

- Vegansk kost er meget ekstrem. Det er meget skævt at give, siger Allan Lund.

Forening: Danske forskere ved ikke noget om vegansk ernæring

Men Rune Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening, mener, at lægerne er alt for restriktive i deres advarsler mod vegansk kost.

- Myndighedernes anbefalinger i Danmark går imod myndighedernes anbefalinger i andre lande, hvor man har mere forstand på plantebaseret kost. Virkeligheden er, at myndighederne og mange forskere har ret lidt forstand på plantebaseret kost.

Så du siger, at I i jeres forening ved bedre end danske overlæger?

- Ja det er fuldstændig rigtigt. Vi blev grundlagt af læger i 1896, og vi har arbejdet med det i 122 år. Der er stor mangel på viden om det her. De europæiske børnelæger ved ikke noget om vegansk kost. De ved noget om børn, siger Rune Christoffer Dragsdahl.

Vegansk par: Vi har sat os rigtig godt ind i, hvad de har brug for

Charlotte Milo, medicinstuderende, og Christian Ladefoged, ingeniør, er veganere og forældre til toårige Vilfred og knap fire måneder gamle Anker. De er helt sikre, på at de giver deres børn sund kost.

- Vi har sat os rigtig godt ind i, hvad de har brug for, og har en fuldstændig tryghed i, at de får alt det, de skal. Der er ingen tvivl overhovedet om, at vi ikke ville gøre noget, hvis ikke vi var absolut sikre på, at det var det bedste for vores børn, siger Christian Ladefoged og Charlotte Milo.

Eksperterne frygter især, at børnene kommer til at mangle det vigtige B12-vitamin. Men det er der andre måder at få, for eksempel gennem vitamintilskud, og derfor er der ikke tale om, at forældrene satser med deres børns helbred, mener Christian Ladefoged.

- Dér, hvor det er satset, er, hvis man ikke får B12. Men når det er så nemt at få B12, er der ikke noget satset i det, siger han.

Parret tror, at risikoen for børn af veganere er lille, fordi deres forældre er meget optagede af, hvad de spiser.

- Alle forældre har et ansvar for, hvad de putter i deres børn, men det er helt klart mit indtryk, at veganere sætter sig virkelig meget ind i, hvad de spiser. Det tror jeg helt klart mindsker faren.

Hvorfor lader I ikke bare Vilfred smage kød, ost og æg, og så lader ham selv træffe en beslutning, om han vil være veganer senere i livet?

- Vilfred er velkommen til at træffe en anden beslutning senere hen. Men det er jo mest normalt, at man spiser det samme i et hjem, siger parret.