Samfund

Butiksejer bryder loven: - Det går for langsomt, hvis jeg går til politiet

Politiet erkender, at det går for langsomt.

Henrik Mølbach Thomsen brød loven, da han for nylig lagde overvågningsbilleder på Facebook efter et groft butikstyveri.

Det lykkedes tyve at slippe væk med jakker for 250.000 kroner fra forretningen Laura Thomsen Luxury.

Få timer efter lagde han billeder op på sin Facebook-profil af de formodede tyve og udlovede en dusør på 25.000 kroner for oplysninger, der kunne føre til opklaring.

Det var ulovligt. Men muligvis også effektivt, for mere end 1,2 millioner gange er videoen blevet set, og henvendelserne er strømmet ind.

Henrik Mølbach Thomsen er overbevist om, at det var hans hurtige indsats, som banede vejen for, at politiet nu har foretaget anholdelse i sagen.

- Jeg har fået et hav af henvendelser og konkrete bud på navne, fortæller Henrik Mølbach Thomsen til TV 2, der er gået videre til politiet med sin viden.

Straffet med bøde for at lægge video ud

Det er anden gang, Henrik Thomsen lægger en video af et tyveri i sin butik på sociale medier. Første gang blev han straffet med en bøde på 3500 kroner. Denne gang har han udsigt til, at bøden bliver større.

Det er i strid med datalovgivningen at dele overvågningsbilleder via sociale medier, men det stopper ham ikke.

- Jeg har erfaring for, at det her virker. Det går for langsomt, hvis du bare går til politiet med billederne, siger Henrik Thomsen.

Fem uger på videohylden

Det kan cykelhandler Henning Jørgensen fra Tjørring ved Herning nikke genkendende til.

Han havde indbrud i oktober. Det var det femte på 14 måneder, og han har fået stjålet cykler for 1,6 millioner kroner, fortæller han til TV MidtVest. 

Han afleverede sine billeder fra et af tyverierne til politiet. Men først efter fem uger, blev de offentliggjort, og der er ikke sket noget videre i sagen.

Erkender problemet

Hos politiet beklager man, at Henrik Jørgensens indbrud ikke er blevet behandlet hurtigere.

- Vi skal være bedre og hurtigere end i sagen fra Herning, men vi har omvendt ikke beredskab til at gøre det indefor få timer, understreger Hans Roost.

Som lovgivningen er i dag, mener Henrik Mølbach Thomsen, at man går de kriminelles ærinde, når butiksejere ikke selv må gå ud med billeder.

- Loven er indrettet, så den beskytter tyven, og det kan ikke være rigtigt.

Hos Midt- og Vestjyllands Politi erkender man, at hurtighed er en dyd, når billederne skal ud i det offentlige rum og være et virksomt redskab.

- Hastighed er vigtig i opklaringsarbejdet. Vi har en målsætning om, at vi måske allerede kan gøre det dagen efter eller indenfor få dage, men vi vil gerne se videoen igennem, før vi efterlyser nogen, siger politiinspektør Hans Roost.

Når det ikke sker hurtigere, er det for at se billederne igennem "med juridiske øjne". Altså at sikre sig, det ikke er uskyldige, der bliver hængt ud.

I cykelforretningen hos Henrik Jørgensen er han dog overbevist om, at den enkelte butiksejer selv er i stand til at sikre det. 

- Jeg har stor respekt for at uskyldige mennesker ikke skal hænges ud. Men jeg tror, de fleste butiksindehavere i dag er så bange for at havne i en shitstorm på den baggrund, at man vil være meget varsom med den slags, siger han.