Samfund

Tusindvis af danskere er faldet for svindelnummer på Facebook

Rigtig mange danskere vil gerne vinde et lille hjem på hjul og kommenterer konkurrence på Facebook. Virksomheden bag kender intet til siden.

- Nu kan du køre af sted med dit helt eget lille mobile hjem – for at melde dig til konkurrencen skal du skrive ”sådan” i kommentarfeltet, synes godt om og dele opslaget.

Sådan starter et opslag på den danske side 'Mit Tiny Home' – 'mit lille hjem' – på Facebook. Og der er tilsyneladende rigtig mange danskere, der gerne vil vinde det lille hjem på hjul. I hvert fald er annoncen i skrivende stund blevet delt 23.600 gange, og den er blevet kommenteret over 32.000 gange i løbet af den ene dag, hvor opslaget har været aktivt.

Men hvis du gør dig forhåbninger om at blive vinderen, så er sandsynligheden cirka lige så stor som at få besøg af den rigtige julemand. Gennem skorstenen. Juleaften. Med en sæk fuld af gaver. For siden er falsk.

Må ikke opfordre til at dele opslag

Hjemmesiden ser for det utrænede øje umiddelbart ægte ud, og der er faktisk også tale om et rigtigt produkt. Således findes de små mobile hjem og hjemmesiden 'My little home', der er en amerikansk virksomhed med base i Colombus i delstaten Ohio, skriver newsbreak.dk.

Men virksomheden har intet med konkurrencen eller den pågældende danske hjemmeside at gøre, oplyser den til mediet.

En virksomhed må ikke opfordre til at dele et opslag

David Guldager

Ifølge selvstændig digital rådgiver David Guldager er der da også én ting, der springer ham i øjnene med det samme:

- En virksomhed må ikke opfordre til at dele et opslag, tagge venner eller 'synes godt om' en side – et opslag måske, men ikke en side. Hvis det er tilfældet, er der meget stor sandsynlighed for, at konkurrencen er falsk, siger han til TV 2.

Allerede i femte linje i dette opslag bliver det oplyst, at en af forudsætningerne for at deltage i konkurrencen er at dele opslaget.

Der bliver handlet med likes som med valuta

Ifølge Nathalie C. Larsen, der er digital chef i Lead Agency, er der desuden nogle andre ting, man skal lægge mærke til for at opdage, om der er tale om reelle eller falske sider på Facebook.

(...) det giver et socialt vidnesbyrd om, at siden er i orden, selvom den ikke er det

Nathalie C. Larsen, digital chef, Lead Agency

Siden 'Mit Tiny Home' blev eksempelvis oprettet samtidig med annoncen, 28. november 2018, og hvis man klikker på 'Om', er der ingen oplysninger angivet. Det er ofte et sikkert tegn på, at der er tale om en falsk hjemmeside.

- I udgangspunktet skal du altid tjekke, hvem der står bag siden, og om der er nogle betingelser for konkurrencen – hvad skal man gøre for at være med. Ligesom på en hvilken som helst anden falsk hjemmeside, så prøver de at skjule deres oplysninger. Hvis man ikke kan finde oplysninger nogen steder, så er der en grund til det, siger Nathalie C. Larsen til TV 2.

Men hvad får nogen ud af at oprette en falsk side på Facebook, som bliver delt og kommenteret af mange?

Det spørgsmål svarer Nathalie C. Larsen sådan på:

- De opbygger en side med meget power og opmærksomhed – i det her tilfælde er der 12.000, som har trykket 'synes godt om' til siden. Dét i sig selv får det til at eskalere, da det giver et socialt vidnesbyrd om, at siden er i orden, selvom den ikke er det. De har nu en magtmaskine i de mange fans på siden, som de kan bruge til hvad som helst, siger hun.

Hun forklarer, at personerne bag siden efterfølgende blandt andet kan ændre navnet på siden, men stadig kan bruge de mange likes og profiler, som de har fået adgang til ved hjælp af en konkurrence, til blandt andet at sende sponsoreret indhold eller manipulere på anden måde.

Ifølge Nathalie C. Larsen bliver der handlet med klik og likes, som der bliver handlet med enhver anden valuta.

- Noget af det, der giver en side værdi, er likes – og så kan man vælge at sælge siden videre til en tredjepart, der skifter navnet og indholdet, men stadig har de mange likes.

Ryd op på Facebook

Nathalie C. Larsen opfordrer alle til med jævne mellemrum at rydde op på Facebook i forhold til de oplysninger, man gerne vil dele og de sider, man har trykket 'synes godt om' til.

- Måske får man en ærgerlig overraskelse over, at nogle af siderne efterfølgende har ændret navn til noget helt andet, siger Nathalie C. Larsen.

Der er ifølge mediet newsbreak.dk også en tilsvarende svensk hjemmeside, 'Mitt Lilla Hem', som imidlertid nu ser ud til at være blevet slettet.

TV 2 har på grund af tidsforskellen forgæves forsøgt at få en kommentar fra den amerikanske virksomhed bag den rigtige 'My Little Home'.

Sådan spotter du falske Facebook-profiler og konkurrencer

  1. Verificeret stempel

    De fleste store sider på Facebook har et blåt fluebensstempel, som viser, at siden er verificeret og ægte.

  2. Kig på antal likes

    Hvor mange likes har siden på Facebook? Store og velkendte virksomheder som H&M, Zara eller Elgiganten kan du godt forvente har mere end 5000 likes.

  3. Kig på oprettelsesdato

    Se på, hvornår siden er oprettet under sidens 'om'-sektion. Hvis det er en stor og velkendt virksomhed, der er oprettet for nylig, er siden højst sandsynlig falsk. Kig også efter, hvornår det første opslag er delt. Hvis det kun er 15 timer siden, er siden ny - og falsk.

  4. Kig i sidens biografi

    Generelt er der rigtig mange ledetråde at finde under sidens 'om'- eller 'about'-sektion. Er den udfyldt med korrekt og tilstrækkelig information? Her kan man tit spotte de fuskede sider - især hvis der slet ikke står noget.

  5. Skal du like andre sider?

    Hvis man bliver bedt om eller opfordret til at like andre sider, som intet har med brandet at gøre, er det en falsk Facebook-side.