DSB-topchef sender opsang til medarbejderne: - Vi risikerer at miste S-togene

Ledelsen er bange for, at politikerne vil skrive DSB ud af fremtiden, hvis ikke strejkerne stopper.

DSB's topchef, Flemming Jensen, forsøger nu at få medarbejderne til at stoppe de overenskomststridige arbejdsnedlæggelser.

Det afslører en intern mail, som TV 2 er i besiddelse af.

Passagererne har tre gange på en måned oplevet omfattende strejker i fjern- og regionaltogene, og det har generet flere hundredetusinde passagerer.

- DSB er under pres på grund af faldende passagerindtægter og stigende konkurrence fra billige biler og busser. Vi er nødt til at vise kunderne, at de kan stole på os, når de skal på arbejde, i skole, eller hvad de nu har af planer for deres fritid, skriver Flemming Jensen.

Medarbejdere protesterer

Flemming Jensen forudser direkte, at politikerne vil skrive DSB ud af fremtiden, hvis ikke strejkerne stopper. Det gælder ikke mindst driften af DSB.

- I øjeblikket er DSB og vores politikere i gang med at vurdere, hvilken rolle DSB skal spille i fremtidens S-tog. Vi ved, at man politisk ønsker et offentligt-privat partnerskab. Vi ved også, at vi har en reel mulighed for at kunne spille en større rolle i det set-up, hvis vi kan bevise, at vi er effektive og ikke mindst pålidelige i driften, skriver Flemming Jensen.

Medarbejdere har nedlagt arbejdet i protest mod DSB's indmeldelse i Dansk Industri.

Medarbejderne frygter forringelser, ikke mindst i forbindelse med det weekendarbejde, som DSB har varslet, hvor medarbejderne kan se frem mod fire ekstra weekender om året med arbejde. DSB forsvarer sig med, at medarbejderne vil kende disse arbejdsweekender et år ud i fremtiden.

De DSB-ansatte er normalt garanteret 26 friweekender om året.

Arbejdsretten skal afgøre strid

I brevet forsøger DSB-direktøren at berolige medarbejderne med, at DSB ikke ønsker at gøre op med den særlige danske model på arbejdsmarkedet, men blot at følge den.

Flemming Jensen slutter sit brev til medarbejderne med at fastslå, at DSB ikke vil forhandle, så længe der er overenskomststridige arbejdsnedlæggelser.

- Vi har modtaget en opfordring fra et af dagens faglige møder, hvoraf det fremgår, at der ikke kan forventes ro blandt lokomotivførerne, før der er indgået lokalaftaler med Dansk Jernbaneforbund, skriver topchef Flemming Jensen.

- Jeg vil gerne slå fast, at der ikke vil blive forhandlet lokalaftaler, hvis der fortsat er overenskomststridige arbejdsnedlæggelser. Når der forhandles, skal reglerne for det danske arbejdsmarked følges, står der videre i brevet.

Senere i dag skal Arbejdsretten tage stilling til, om der er tale om systematiske arbejdsnedlæggelser, efter at togtrafikken har været delvist lammet tre gange på en måned.

Og om Dansk Jernbaneforbund gør nok for at stoppe konflikten.

TV 2 har bedt Dansk Jernbaneforbunds formand, Henrik Horup, om en kommentar til DSB-chefens brev.

Du kan læse hele DSB-chefens brev HER.