Samfund

Togforsinkelser i hele Danmark - ingen togbusser sættes ind

Arbejdsnedlæggelser har ført til adskillige togaflysninger onsdag.

Resten af onsdag kører DSB-togene med store forsinkelser i hele landet, efter togene tidligere onsdag har stået helt stille.

Der vil ikke køre lyntog resten af døgnet, og der vil i det hele taget køre markant færre tog på Fyn og i Jylland.

Men også på Sjælland vil flere tog resten af onsdagen være ramt af forsinkelser, skriver selskabet DSB på dets hjemmeside. 

Årsagen er ifølge DSB en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse blandt personalet.  

Arbejdsnedlæggelsen påvirker en lang række togstrækninger i hele landet. 

Det betyder konkret, at der resten af onsdag ikke vil:

  • Køre lyntog
  • Køre regionaltog mellem Esbjerg og Aarhus H
  • Køre regionaltog på Vestfyn (Odense-Middelfart-Fredericia)
  • Køre tog på Svendborgbanen (Odense-Ringe-Svendborg)
  • Indsættes togbusser

Yderligere information kan finde på DSB's hjemmeside. På Sjælland kører regionaltogene med forsinkelser, men DSB forventer ikke yderligere ændringer for regionaltog på Sjælland.

Fagligt møde

DSB's informationschef Tony Bispeskov oplyser til TV 2, at lokomotivførerne klokken 10 i formiddags gik til fagligt møde på Hovedbanegården i København.

- Vi ved ikke endnu, hvornår de har tænkt sig at vende tilbage til arbejdet, men konsekvensen for passagererne er, at vi har været nødt til at aflyse nogle tog, og at nogle tog er blevet forsinkede, fortalte han klokken 11.40.

Togtrafikken på Kystbanen mellem København og Helsingør har onsdag formiddag været indstillet. Det samme har trafikken over Øresund til Sverige. 

Derudover har regionaltogstrækningerne mod Slagelse og Holbæk været ramt.

DSB oplyser, at rejsende kan holde sig orienteret gennem Rejseplanen.dk

Forhandlinger har ført til flere arbejdsnedlæggelser

Onsdag i sidste uge var der også en arbejdsnedlæggelse fra lokomotivførerne. Der var det i København, at færre tog drev gæk med morgentrafikken. I starten af november nedlagde lokomotivførerne også arbejdet ad flere omgange.

Onsdagens arbejdsnedlæggelse har påvirket togtrafikken på Sjælland.

DSB og fagforeningen Dansk Jernbaneforbund har de seneste uger forhandlet om en ny arbejdstidsaftale. Der er blandt andet uenighed om, hvor meget indflydelse de ansatte skal have på planlægningen af arbejdet.

Ifølge Dansk Jernbaneforbund er parterne langt fra hinanden.

DSB har inddraget adgangskort

I forlængelse af arbejdsnedlæggelserne har DSB også valgt at inddrage flere ansattes adgangskort.

- Vi ønsker ikke at facilitere overenskomststridige arbejdsnedlæggelser og faglige møder, derfor beder vi dem om at genoptage arbejdet. Vil de ikke det, bedes de om at forlades DSB's ejendom og aflevere deres ID-kort. Det kan de få igen, når de ønsker at genoptage arbejdet, siger DSB-underdirektør Poul Gemzøe-Enemark til Avisen.dk.

Baggrunden for striden er, at DSB har meldt sig ind i den private arbejdsgiverorganisation Dansk Industri og derfor har opsagt overenskomster med staten.

De ansatte hos DSB skal derfor over på private overenskomster. I den forbindelse har DSB opsagt en lang række lokalaftaler med de ansatte.

Lokoførere: - Uafklarede spørgsmål fører til frustration

I en skriftlig udtalelse bekræfter lokomotivførerne i DSB's fjern- og regionaltog til TV 2, at de onsdag har afholdt fagligt møde.

- Vi er utilfredse med, at man fra DSB's ledelses side vil gennemføre et turvalg og et ferievalg, uden at der er indgået en aftale om dette mellem DSB og vores fagforbund Dansk Jernbaneforbund. Der er stadig mange uafklarede aspekter ved dette, og det er til stor frustration for os.

Det fremgår videre, at lokomotivførerne gerne vil passe deres arbejde, men at der ikke kan garanteres ro, før der er indgået aftale mellem DSB og Jernbaneforbundet om turvalg og ferievalg.

- Der er intet i verden, vi som lokomotivfører hellere vil end at køre tog og passe vores arbejde, men vi må på det kraftigste tage afstand fra den måde, som DSB's ledelse forsøger at minimere medarbejdernes indflydelse og vil gennemtrumfe et turvalg og et ferievalg, uden der ligger en aftale mellem DSB og DJ, lyder det i udtalelsen.