Samfund

Pakkerne hober sig op i butikkerne: - Kære kunder, kom og hent jeres pakker

Mange butikker har svært ved at rumme de mange pakker, der er på vej efter black friday.

Der er travlt som aldrig før med distribution af pakker.

Fredag var det black friday, mandag var det cyber monday og julehandlen er allerede i gang, så der bliver sendt tusindvis af pakker på kryds og tværs af landet.

Og pakkerne kan ikke undgå at hobe sig op på udleveringsstederne.

- Sidste år syntes vi det var voldsomt, men i år er det helt vildt. Lige nu tror jeg godt, vi kan have dem i dag, men så vil jeg håbe, der bliver hentet en masse pakker, siger uddeler Lars Peter Nordensgaard fra Dagli’ Brugsen i Mejrup ved Holstebro.

Han regner med, at hans forretning når op på at udlevere 600-800 pakker i løbet af denne uge.

Travlheden har ramt alle led i distributionskæden. De to store spillere på markedet for pakkedistribution melder om rekord. GLS vurderer, at man har 33 procent flere pakker end efter black friday sidste år, og Postnord melder om den travleste uge nogensinde – med 20 procent flere pakker end sidste år.

Black friday - cyber monday

Black friday er en amerikansk tradition, der løber af stablen dagen efter den store amerikanske helligdag Thanksgiving, der altid ligger på den fjerde torsdag i november.

Fredagen er fridag for mange, og der holdes udsalg i butikkerne, så dagen har siden 2005 været årets travleste indkøbsdag i USA.

Cyber monday er nethandlens svar på black friday, og afholdes tre dage senere - dagen, hvor amerikanerne vender tilbage til arbejdet efter Thanksgiving-ferien.

Black friday kom til Danmark i 2013, og allerede i 2015 var dagen den største handelsdag nogensinde i Danmark.

- Det er absolut vores højsæson. Fra black friday og frem til jul er vi i højsæson, men specifikt her mandag, tirsdag og onsdag i denne uge er der enorme mængder, siger direktør i GLS, Karsten Klitmøller.

Hent jeres pakker

Distributørerne appellerer nu til kunderne om at hjælpe med at få styr på pakkemængderne.

- Kære kunder. Kom og hent jeres pakker samme dag, som I får beskeden. Så har vi plads til de næste pakker allerede dagen efter igen. Og så går det hele meget hurtigere, opfordrer Helen Jensen, der er førstedame hos Shell/Seven Eleven i Slagelse, hvor man ligesom så mange andre steder kæmper for at få plads på lageret til pakkemængderne.