Hele Danmarks Morten Grunwald er blevet bisat - ikke alle nåede at sige farvel

Vedb√¶k Kirke nord for K√łbenhavn dannede rammen om de p√•r√łrendes farvel til den folkek√¶re skuespiller. Men en vigtig person manglede.

Kulden bed i kinderne, og rundt omkring Vedb√¶k Kirke var gr√¶sset hvidt af¬†frost.

Op ad kirkestien ankom folk arm i arm med alvorlige blikke og r√łde n√¶ser. Det var tid til¬†en¬†endelig afsked med¬†den tidligere teaterchef og folkek√¶re skuespiller¬†Morten Grunwald.

En mand, der skrev sig ind i danskernes bevidsthed, da han med gule sokker og små spjæt skabte den ikoniske Olsen-banden-karakter Benny.

Selve bisættelsen var kun for familie, venner og nære kolleger. Alligevel var den lille kirke næsten fuld. Men trangest var det i midtergangen, hvor hundredvis af blomster skjulte en stor del af det gamle flisegulv.

Jeg nåede ikke at sige ordentlig farvel til ham. Jeg troede hele tiden, at der ville være mere tid

Ulf Pilgaard, revyskuespiller og komiker

Konen måtte blive hjemme

Der var mange kendte ansigter i kirken nord for K√łbenhavn, men en af de vigtigste i Morten Grunwalds liv manglede. Hende,¬†han selv beskrev som sit livs k√¶rlighed, og som har v√¶ret ved hans side i over 50 √•r: Lily¬†Weiding.

På grund af sygdom var det ikke muligt for hende at være tilstede, fortalte hendes datter Julie Wieth.

- Vores mor er blevet ramt af en feberfork√łlelse og kan desv√¶rre ikke v√¶re med i dag. Det er hun selvf√łlgelig meget ked af, sagde hun¬†kort inden bis√¶ttelsen til de rullende kameraer i h√¶nderne p√• forfrosne journalister.

Her er det Tommy Kenter, der ankommer til kirken. Han stod for den f√łrste tale i kirken.
Her er det Tommy Kenter, der ankommer til kirken. Han stod for den f√łrste tale i kirken. Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau Scanpix
Ulf Pilgaard ankommer til bisættelsen. - Han var en stor mand - fuldstændig enestående, siger han om Morten Grunwald.
Ulf Pilgaard ankommer til bisættelsen. - Han var en stor mand - fuldstændig enestående, siger han om Morten Grunwald. Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau Scanpix

Nåede ikke at sige farvel

En masse af de mennesker, der skiftevis har v√¶ret ved Morten Grunwalds side gennem hans lange karriere, var ogs√• m√łdt op for at tage afsked med en k√¶r kollega.

Blandt g√¶sterne var blandt andre instrukt√łr Thomas Vinterberg, komponist Bent¬†Fabricius-Bjerre og¬†skuespillerne Per Pallesen, Kurt Ravn og¬†Ulf Pilgaard.

- Jeg havde meget med Morten at g√łre, og han kom til at betyde utrolig meget for mig i min egen udvikling. Det er jeg ham meget taknemlig for, siger revyskuespiller og komiker Ulf Pilgaard til TV 2.

Derfor var jeg heller ikke i tvivl om, at det var slemt, da han meldte afbud

Mikael Johansen, næstformand i Olsen Banden Fanklub

Skuespilleren n√•ede kun at have et kort sygdomsforl√łb, inden han gik bort, og det kom bag p√• Pilgaard.

- Jeg nåede ikke at sige ordentligt farvel til ham. Jeg troede hele tiden, at der ville være mere tid. Men sådan er det, man skal skynde sig at ringe, sagde han, inden han hastede ind i kirken.

En personlig tale

Indenfor blev der¬†kort efter stemt i¬†til 'I √łsten stiger solen op', og udover tre Jeppe Aakj√¶r-salmer, var operasanger Susanne Elmark ogs√• en del af programmet.

Undervejs afl√łste Tommy Kenter pr√¶sten med en meget personlig tale, som gjorde et stort indtryk p√• mange af de tilstedev√¶rende.

Efter en lille time bar¬†syv p√•r√łrende med tunge skridt den lyse tr√¶kiste¬†ud til rustvognen. Fra kirken l√łd tonerne af¬†Kim Larsens 'Om lidt bliver der stille'.

Her bæres kisten ud. Tommy Kenter er blandt bærerne.
Her bæres kisten ud. Tommy Kenter er blandt bærerne. Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau Scanpix
De p√•r√łrende tager afsked ved rustvognen. I midten ses Morten Grunwalds datter, Tanja Grunwald og til venstre Julie Wieth.
De p√•r√łrende tager afsked ved rustvognen. I midten ses Morten Grunwalds datter, Tanja Grunwald og til venstre Julie Wieth. Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau Scanpix
Lily Windings datter, Julie Wieth, lægger en blomst på kisten.
Lily Windings datter, Julie Wieth, lægger en blomst på kisten. Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau Scanpix

Fanklubben tog afsked for flere tusind

Med til bisættelsen var også formanden for Olsen Banden Fanklub, Rune Holm Clausen, og næstformanden, Mikael Johansen. Udover de mere end 10.000 danske medlemmer repræsenterede de i dagens anledning også den tyske pendant. 

Og det var to meget r√łrte herrer, som TV 2 m√łdte efter ceremonien.

-¬†Selvom vi var der som repr√¶sentanter for fanklubberne, s√• bet√łd det ogs√• rigtig meget for mig personligt.¬†Og jeg kunne m√¶rke, da jeg sad i kirken, at det bet√łd mere, end jeg lige havde regnet med, sagde¬†Rune Holm Clausen med en stemme, der truede¬†med at svigte.

Formand for Olsen Banden Fanklub, Rune Holm Clausen, (tv.) og næstformand, Mikael Johansen, er begge iklædt deres Olsen-banden-'uniformer'.
Formand for Olsen Banden Fanklub, Rune Holm Clausen, (tv.) og næstformand, Mikael Johansen, er begge iklædt deres Olsen-banden-'uniformer'. Foto: TV 2

- Det var utrolig¬†r√łrende, og Tommy Kenters tale var b√•de¬†hjertevarm og lattermild. S√• vi fik ogs√• grinet lidt.

De har begge¬†m√łdt skuespilleren ad¬†flere omgange, og selvom han for mange altid vil v√¶re¬†Benny fra Olsen-banden,¬†er hans karakter meget forskellig fra den private Morten Grunwald.

For mens Benny tog tingene, som de kom, var alt gennemtænkt ned til mindste detalje hos skuespilleren bag, fortæller næstformanden.

-¬†Men n√•r jeg t√¶nker p√• Morten, s√• er det, der fylder mest, at han altid¬†gerne¬†ville stille op, n√•r der var et arrangement med fanklubben. Derfor var jeg heller ikke i tvivl om, at det var slemt, da han meldte afbud til et her i november.¬†Det er r√łrende, hvor meget han¬†ville os, siger Mikael Johansen.

Skal hvile samme sted som Yvonne

De p√•r√łrende stod t√¶t sammen, og flere knugede hvide lommet√łrkl√¶der mellem h√¶nderne,¬†da¬†rustvognen kort¬†efter klokken 14 trillede ned¬†ad den grusbelagte vej op til Vedb√¶k Kirke.

Efterf√łlgende¬†tog Morten Grunwalds familie, venner og n√¶re kollegaer ind til √ėstre Gasv√¶rk Teater, hvor den afd√łde skuespiller var direkt√łr¬†fra 1989-1998.

Senere vil han blive stedt endeligt til hvile på Vedbæk Kirkegård, hvor hans tidligere kollega Kirsten Walther, der spillede Yvonne i Olsen-banden, også blev begravet i 1987.