Samfund

Hele Danmarks Morten Grunwald er blevet bisat - ikke alle nåede at sige farvel

Vedbæk Kirke nord for København dannede rammen om de pårørendes farvel til den folkekære skuespiller. Men en vigtig person manglede.

Kulden bed i kinderne, og rundt omkring Vedbæk Kirke var græsset hvidt af frost.

Op ad kirkestien ankom folk arm i arm med alvorlige blikke og røde næser. Det var tid til en endelig afsked med den tidligere teaterchef og folkekære skuespiller Morten Grunwald.

En mand, der skrev sig ind i danskernes bevidsthed, da han med gule sokker og små spjæt skabte den ikoniske Olsen-banden-karakter Benny.

Selve bisættelsen var kun for familie, venner og nære kolleger. Alligevel var den lille kirke næsten fuld. Men trangest var det i midtergangen, hvor hundredvis af blomster skjulte en stor del af det gamle flisegulv.

Jeg nåede ikke at sige ordentlig farvel til ham. Jeg troede hele tiden, at der ville være mere tid

Ulf Pilgaard, revyskuespiller og komiker

Konen måtte blive hjemme

Der var mange kendte ansigter i kirken nord for København, men en af de vigtigste i Morten Grunwalds liv manglede. Hende, han selv beskrev som sit livs kærlighed, og som har været ved hans side i over 50 år: Lily Weiding.

På grund af sygdom var det ikke muligt for hende at være tilstede, fortalte hendes datter Julie Wieth.

- Vores mor er blevet ramt af en feberforkølelse og kan desværre ikke være med i dag. Det er hun selvfølgelig meget ked af, sagde hun kort inden bisættelsen til de rullende kameraer i hænderne på forfrosne journalister.

Nåede ikke at sige farvel

En masse af de mennesker, der skiftevis har været ved Morten Grunwalds side gennem hans lange karriere, var også mødt op for at tage afsked med en kær kollega.

Blandt gæsterne var blandt andre instruktør Thomas Vinterberg, komponist Bent Fabricius-Bjerre og skuespillerne Per Pallesen, Kurt Ravn og Ulf Pilgaard.

- Jeg havde meget med Morten at gøre, og han kom til at betyde utrolig meget for mig i min egen udvikling. Det er jeg ham meget taknemlig for, siger revyskuespiller og komiker Ulf Pilgaard til TV 2.

Derfor var jeg heller ikke i tvivl om, at det var slemt, da han meldte afbud

Mikael Johansen, næstformand i Olsen Banden Fanklub

Skuespilleren nåede kun at have et kort sygdomsforløb, inden han gik bort, og det kom bag på Pilgaard.

- Jeg nåede ikke at sige ordentligt farvel til ham. Jeg troede hele tiden, at der ville være mere tid. Men sådan er det, man skal skynde sig at ringe, sagde han, inden han hastede ind i kirken.

En personlig tale

Indenfor blev der kort efter stemt i til 'I østen stiger solen op', og udover tre Jeppe Aakjær-salmer, var operasanger Susanne Elmark også en del af programmet.

Undervejs afløste Tommy Kenter præsten med en meget personlig tale, som gjorde et stort indtryk på mange af de tilstedeværende.

Efter en lille time bar syv pårørende med tunge skridt den lyse trækiste ud til rustvognen. Fra kirken lød tonerne af Kim Larsens 'Om lidt bliver der stille'.

Fanklubben tog afsked for flere tusind

Med til bisættelsen var også formanden for Olsen Banden Fanklub, Rune Holm Clausen, og næstformanden, Mikael Johansen. Udover de mere end 10.000 danske medlemmer repræsenterede de i dagens anledning også den tyske pendant. 

Og det var to meget rørte herrer, som TV 2 mødte efter ceremonien.

- Selvom vi var der som repræsentanter for fanklubberne, så betød det også rigtig meget for mig personligt. Og jeg kunne mærke, da jeg sad i kirken, at det betød mere, end jeg lige havde regnet med, sagde Rune Holm Clausen med en stemme, der truede med at svigte.

- Det var utrolig rørende, og Tommy Kenters tale var både hjertevarm og lattermild. Så vi fik også grinet lidt.

De har begge mødt skuespilleren ad flere omgange, og selvom han for mange altid vil være Benny fra Olsen-banden, er hans karakter meget forskellig fra den private Morten Grunwald.

For mens Benny tog tingene, som de kom, var alt gennemtænkt ned til mindste detalje hos skuespilleren bag, fortæller næstformanden.

- Men når jeg tænker på Morten, så er det, der fylder mest, at han altid gerne ville stille op, når der var et arrangement med fanklubben. Derfor var jeg heller ikke i tvivl om, at det var slemt, da han meldte afbud til et her i november. Det er rørende, hvor meget han ville os, siger Mikael Johansen.

Bisættelsen af skuespiller og tidligere teaterchef Morten Grunwald foregik tirsdag 27. november i Vedbæk Kirke. Kun familie, venner og de nærmeste kollegaer var til stede. Video: Maja Kærhus Jørgensen

Skal hvile samme sted som Yvonne

De pårørende stod tæt sammen, og flere knugede hvide lommetørklæder mellem hænderne, da rustvognen kort efter klokken 14 trillede ned ad den grusbelagte vej op til Vedbæk Kirke.

Efterfølgende tog Morten Grunwalds familie, venner og nære kollegaer ind til Østre Gasværk Teater, hvor den afdøde skuespiller var direktør fra 1989-1998.

Senere vil han blive stedt endeligt til hvile på Vedbæk Kirkegård, hvor hans tidligere kollega Kirsten Walther, der spillede Yvonne i Olsen-banden, også blev begravet i 1987.