Samfund

Borgere tvinges til at tilslutte sig fjernvarme, men om to måneder er det ulovligt

2065 borgere har skrevet under på en underskriftindsamling, der kæmper i mod fjernvarme-udrulningen.

Det er blevet bidende koldt. Termometret sniger sig mandag under fem graders frost, og mange danskere har sat fut under varmeapparaterne.

De får hjælp af både olie, el, gas, sol eller fra fjernvarmenetværk, som de er pålagt at tilslutte sig.

Men fra 1. januar er lige netop dét faktum slut. Fra da af kan kommuner ikke længere pålægge borgere at tilslutte sig det kollektive forsyningsnetværk. Det blev besluttet i et energiforlig 29. juni i år.

Netop derfor er sindene kommet i kog i og omkring Horsens, hvor Horsens Fjernvarme er ved at lægge fjernvarme ned og samtidig pålægge borgerne at tilslutte sig. 

- Jeg er generelt imod tvang, og at man ikke har det frie valg til sin energiforsyning. Man fjerner alle konkurrencevilkår – man kan købe sin el på det frie marked, men varmen er lukket og har en prissætning, som man ikke har indflydelse på, siger John Broggaard, der er aktivt medlem af Facebook-gruppen ”Nej tak til tvungen fjernvarme i Horsens”.

John Broggaard, der er borger og aktivt medlem af Facebook-gruppen ”Nej tak til tvungen fjernvarme i Horsens”, er i mod, at Horsens Kommune tvinger borgerne til at tilslutte sig fjernvarme-netværket. Video: Kasper B. Andreasen

Det er som sådan ikke den fælles varmeforsyning, der vækker harme i Horsens, men derimod tvangen og det faktum, at projektet koster 900 millioner kroner, hvilket vil koste borgerne 25.000 kroner per husstand.

Overhalet indenom af andet

Kommunerne kan i dag pålægge forbrugerne at blive tilsluttet samt at forblive tilsluttet det kollektive forsyningsnet. Det betyder en forpligtigelse for en ejendom til at være tilsluttet eksempelvis varmeforsyningsanlægget i området – ligesom at man skal bidrage økonomisk til den kollektive forsyning.

Kender du til lignende sager, vil TV 2 meget gerne høre fra dig på mail 1234@tv2.dk

Tilslutningspligt og forblivelsespligten er dermed et værktøj, som kommuner kan anvende for eksempelvis at fremme en grøn omstilling.

Det er selvfølgelig en opgave, som kommunen skal træffe, men vi skal også se på realiteterne

John Broggaard, borger i Horsens

Men af aftaleteksten lyder det nu:

- Parterne er endvidere enige om at sætte et stop for nye forbrugerbindinger i form af tilslutnings- og forblivelsespligt fra 1. januar 2019. Det er uholdbart, at forbrugerne bindes til selskaber med ikke-konkurrencedygtige priser.

Fjernvarmen har været regnet som et godt alternativ til eksempelvis olie, men John Broggaard mener, at den grønne omstilling er gået for langsomt:

- Det er selvfølgelig en opgave, som kommunen skal træffe, men vi skal også se på realiteterne. Og det er, at biogas allerede er udbredt i Horsens, så argumentet er brugt. Derfor giver det ikke mening at grave 200 kilometer fjernvarmerør ned, siger han og understreger, at kommunen burde være stoppet op og vurderet, om der var bedre alternativer, inden man trak projektet ned over folk.

Et fjernvarmenet koster at etablere. Derfor har kommunen benyttet sig af tilslutningspligten for at kunne stille en garanti og få dækket udgiften. Af den årsag er borgmesteren i Horsens selvsagt ikke enig:

- Ligesom med kloak og rent vand har vi jo en forsyningspligt i kommunen til at give et net, man kan koble sig på som borger. Og det giver rigtig god mening, at varmeforsyningen er central i en by, der er så mangfoldig i form af typer af bolig som Horsens. Det er godt for miljøet, siger Peter Sørensen (S), borgmester i Horsens.

Peter Sørensen (S), borgmester i Horsens, mener, at kollektiv forsyningspligt giver god mening. Video: Kasper B. Andreasen

- Men hvis man så skal rulle den plan ud og kun kan hæfte 30-40 procent af borgerne på, kan sådan et projekt jo ikke være rentabelt på nogen som helst måde.

8500 er allerede tilsluttet

Det giver Esben Hedeager (K) dog ikke meget for. Han blev valgt ind i Horsens byråd på grund af sin modstand mod netop fjernvarme-tvang.

Han er enig med John Broggaard: De er blevet overhalet.

- Det er en forældet energiform. Al teknologi udvikles på varmepumper og hybridanlæg, hvor man kombinerer en gas- og el-løsning. Og man kan få biogas og grøn el fra vindmøller, så hvorfor skal man afbrænde biomasse i et af verdens rigeste lande. Det forstår jeg simpelthen ikke, siger han.

Esben Hedeager (K) giver ikke meget for tvunget tilslutning til fjernvarme. Han blev valgt ind i Horsens byråd på grund af sin modstand mod fjernvarme-tvang. Vi er nemlig allerede overhalet indenom. Video: Kasper B. Andreasen

I aftalen står der, at borgerne kan blive frataget tilslutning til nettet, hvis man kan dokumentere, at mindst 50 procent af ens energiforbrug kommer fra vedvarende energi. Eksempelvis ved at benytte sig af en varmepumpe.

Det har John Broggaard selv ansøgt om, men det er ikke alle, der har været klar over det, da der har manglet information fra kommunen, siger han.

Planen for opvarmning vil ændre opvarmningsformen for cirka 10.000 borgere i Horsens, Hatting, Lund, Egebjerg, Gedved og Stensballe. Flere end 8500 boliger er allerede tilsluttet, oplyser Fjernvarme Horsens.

Borgere skal årligt betale et grundbidrag til fjernvarmen – uanset om man bruger af varmen eller ej. Det er fortsat uvist, om det bidrag vil frafalde, når investeringen er afskrevet, skriver Horsens Folkeblad

2065 borgere har skrevet under på en underskriftindsamling med navnet: ”Nej til tvungen fjernvarme i Horsens”.

Kender du til lignende sager, vil TV 2 meget gerne høre fra dig på mail 1234@tv2.dk

Fjernvarme har givet en stor gevinst på 'miljø-barometeret', lyder det. Video: Kasper B. Andreasen