Samfund

Overgravet fiberkabel lagde webbutikker ned på black friday

Et fiberkabel blev gravet over i Hørning ved Skanderborg. Mange hjemmesider er nu tilbage i drift.

Mange webbutikker gik klokken 23.59 i sort.

Ét minut inden at black friday officielt gik i gang.  

De havde håbet, at black friday blev årets største handelsdag, men på grund af et ødelagt fiberkabel, oplevede de det komplet modsatte.

Fakta om black friday

  • Black friday stammer fra USA og falder fredagen efter Thanksgiving, som er fjerde fredag i november.
  • I dag er indkøbsdagen udbredt til lande over hele verden – herunder Danmark.
  • Nogle mener, den hedder black friday, fordi der er sort af mennesker i butikkerne, mens andre mener, at navnet er opstået, fordi black friday er butikkernes sidste mulighed for at få vendt de røde tal i årsregnskabet til sorte.

En af de sider er herretøjsvirksomheden trendhim.dk, der sad klar ved midnat, men siden ikke var i stand til at lave noget.

- Vi har siddet 50 mand og trillet tommelfingre. Vi sendte 20 hjem, der skulle have pakket varer. Vi har ikke kunnet gøre noget som helst, siger medstifter og direktør Sebastian Petersen til TV 2.

Vi har ikke en krone i omsætning.

Sebastian Petersen, medstifter trendhim.dk

- Vi har ikke haft en krone i omsætning fra midnat og frem til formiddag. Der var 5-600 besøgende på siden omkring midnat, og vi havde forventet omkring 70.000 besøgende i løbet af i dag, hvilket ville give en omsætning på cirka to millioner. Vi har mistet flere tusinde kroner i minuttet. Det gør virkelig nas, siger han.

Fakta om black friday

  • Black friday stammer fra USA og falder fredagen efter Thanksgiving, som er fjerde fredag i november.
  • I dag er indkøbsdagen udbredt til lande over hele verden – herunder Danmark.
  • Nogle mener, den hedder black friday, fordi der er sort af mennesker i butikkerne, mens andre mener, at navnet er opstået, fordi black friday er butikkernes sidste mulighed for at få vendt de røde tal i årsregnskabet til sorte.

Sebastian Petersen oplyser, at de har brugt flere uger på at forberede sig, og at tabet lige nu skal dækkes af deres egen pengepung.

​Fejlen er næsten udbedret

Det er blandt andet hosting-virksomheden, Powerhosting, der blev ramt.

Powerhosting oplyser til TV 2, at de har mødt forståelse fra deres mange kunder, men samtidig kalder de dagen for ”frustrerende”, da de som udbyder har skulle sikre bredbånd til kundernes hjemmesider – hvilket de har brugt flere uger på:

- Kunderne har været super forstående. Men vi ved selvfølgeligt godt, at timingen er den værste nogensinde. Det er den også for os, siger direktør hos Powerhosting Dennis Trabjerg til Ritzau.

Powerhostings servere kører på et netværk hos firmaet Global Connect, og det var her, at det gik galt, da et fiberkabel blev gravet over:

Global Connect, der ejer både det iturevne fiberkabel og datacentret, oplyser, at fejlen nu er næsten udbedret: 

Afstemning

Planlægger du at købe noget på black friday?

- Powerhostings op mod 2000 berørte kunder skulle nu være oppe at køre igen. Men vi arbejder fortsat på at afhjælpe flere af vores egne kunder, siger leverancedirektør hos Global Connect Mette Slesvig til TV 2.

Global Connect oplyser, at der er tale om en entreprenør, der i forbindelse med opsætningen af et autoværn ved Hørning tæt på Skanderborg kom til at grave kablet over. Det skete kort før midnat – netop da black friday skulle skudes i gang.

Derfor har fejlen ramt de udbydere, som er koblet på Global Connects datacenter – heriblandt Powerhosting.

- Hos os er det omkring 70 kunder, der er berørt, og det er både hosting­-kunder og webbutikker. Men det kan også være flere, da kablet ikke er helt overgravet, og der derfor kan komme udfald, siger Mette Slesvig, der oplyser, at man arbejder på højtryk for at reparere kablet, og at man derfor ikke vil give et estimat på, hvornår de er færdige.

Største handelsdag på året

Foruden trendhim.dk har også sundleg.dk, sport24.dk, designme.dk, gladerollinger.dk og sternshop.dk samt flere andre webshops været nede.

Det her er langt vores største dag overhovedet, der er slet ikke noget at rafle om. Så det må gerne snart komme op igen.

Henrik Rosenkvist, medejer, hshop.dk

Det samme gjaldt håndboldbutikken hshop.dk. Her tjener man normalt mere på Black Friday, end man gør på en almindelig måned.

- Det er noget rigtigt rod faktisk. Det her er langt vores største dag overhovedet, der er slet ikke noget at rafle om. Så det må gerne snart komme op igen, sagde medejer, Henrik Rosenkvist, tidligere til TV2 ØSTJYLLAND.

Sidste år havde hshop.dk i de to første timer efter midnat allerede modtaget de første 200 ordrer. Så derfor forventer Henrik Rosenkvist også et økonomisk tab på nedbruddet.

- Der er selvfølgelig nogle, der ryger i svinget. Men jeg håber, de vender tilbage og køber det, de skal, siger Henrik Rosenkvist.