Mens dankortene svingede til black friday - mødtes andre til grøn fredag

Alternativet i København inviterede til grøn fredag og byttemarked i København, mens forbrugsfesten til black friday er på vej mod ny rekord.

De seneste tal fra klokken 18 fredag aften tyder på, at danskerne har taget black friday til sig, og at forbrugsfesten endnu en gang sætter rekord.

Men hos Alternativet i København mener man, det voldsomme forbrug er skadeligt for klimaet, og derfor inviterede man fredag til Grøn Fredag og byttemarked i partiets lokaler. Her kunne man aflevere sit brugte tøj og måske i stedet finde den bog, man har ledt efter længe.

- Vi synes, at politik handler om at give et alternativ til det, vi synes er uhensigtsmæssigt. Og i den her situation handler det om, at overforbrug ikke gavner vores klode og vores klima. Og så må vi også vise, hvordan man kan gøre det anderledes, og det kan man f.eks. ved et byttemarked, som ikke er skadelig for vores klode, siger Helena Udsen fra Alternativet.

Et par hundrede kom

Hun fortæller, at et par hundrede danskere valgte turen til byttemarkedet i stedet for at svinge dankortet med forbrug af nye ting ved black friday.

- Det synes jeg er rimelig pænt. I snit har folk nok haft en stor bærepose med, og der er også mange, der er gået med en stor bærepose, og det er jo også positivt, siger Helena Udsen.

Nye tal fra en FN-rapport viser, at hver dansker i gennemsnit smider for eksempel 24,8 kilo elektronik væk om året, og ifølge tal fra Miljø- og Fødevareministeriet fra 2016 smider hver dansker 13,2 kilo tøj væk på årsbasis.

Forsker: Forbrug ses som noget værdifuldt

Ifølge en forsker er det en del af vores kultur at forbruge og købe nye ting.

- Man kan sige, at vi forbruger jo ikke med vilje for at skade miljøet. Vi forbruger, fordi vores forbrug er et resultat af vores hverdagsliv og den kultur, vi har sammen. Vi ser forbrug som noget værdifuldt, siger Charlotte Louise Jensen, forsker i bæredygtighed og postdoc ved Aalborg Universitet.

Hun siger også, at vi er påvirket af, at vi har fået at vide, forbrug er noget positivt.

- Forbrug bliver ofte italesat som det, der holder hjulene i gang. Men i den historie får vi ikke at vide, hvilke omkostninger det har for vores miljø, det har altså ret store omkostninger, siger Charlotte Louise Jensen.