Samfund

Her bliver black friday skudt i gang – nethandlen eksploderet i nat

Allerede nu er handlen på nettet steget 63 procent. Nederst kan du finde syv gode råd til at undgå at blive snydt.

Nogle har ligget i kø for at give sig selv lidt ekstra, nogle skal købe de første julegaver.

Andre vil lave en forretning ud af at købe billigt og sælge dyrere.

Black friday er i gang, og flere har ligget i kø i bidende kulde hele natten eller er stået op i nat for at handle på nettet.

Og noget tyder på, at vi er på vej mod en rekord. Det viser de seneste tal fra Dibs, en del af Nets, der overvåger handel på nettet:

- Vi ser en stor stigning i forhold til sidste år. Fra klokken 22.00 torsdag aften til klokken 08.00 fredag morgen er der en gennemsnitlig stigning på 63 procent af gennemførte handler. Fra 2016 til 2017 var den samme stigning 43 procent, siger salgschef hos Dibs Henriette Høyer og uddyber:

- Mellem klokken 02.00 og 04.00 i nat gik danskerne helt amok. Mellem klokken 02.00 og 03.00 ser vi en stigning på 150 procent i forhold til sidste år, og mellem 03.00 og 04.00 ser vi en stigning på 290 procent. Så jeg tror, at vi kommer til at slå rekorden igen.

Forventer at slå rekord

Henriette Høyer oplyser yderligere, at det særligt er i frokostpausen midt på dagen, omkring klokken 15-16, når folk får fri, og i pausen af finalen ved 'Vild med dans', at de mange salg bliver gennemført.

Dibs er dog ikke alene om de opskruede forventninger. I 2017 brugte de danskere, der handlede på black friday, i gennemsnit cirka 2360 kroner. Det tal forventes at være 2740 per dansker i 2018. Det viser tal fra Dansk Erhverv.

Fakta om black friday

 • Black friday stammer fra USA og falder fredagen efter Thanksgiving, som er fjerde fredag i november.
 • I dag er indkøbsdagen udbredt til lande over hele verden – herunder Danmark.
 • Nogle mener, den hedder black friday, fordi der er sort af mennesker i butikkerne, mens andre mener, at navnet er opstået, fordi black friday er butikkernes sidste mulighed for at få vendt de røde tal i årsregnskabet til sorte.

Faktisk var det i 2017 hver tredje dansker, der svingede dankortet. Det gjorde, at dagen blev den dag på året med den største dankortomsætning med hele 2,1 milliarder danske kroner, viser analysen.

En af dem, der er klar til at bruge penge, er familiefaren Jesper Nielsen. Han var torsdag aften trukket i de lange underbukser, termodragt og varme støvler, da TV 2 mødte ham:

- Jeg skal have fat i en Playstataion 4 for at glæde min datter derhjemme. Så da jeg havde tid til det, valgte jeg at hive en dag ud af kalenderen, siger han.

Afstemning

Planlægger du at købe noget på black friday?

En anden er gymnasieeleven Jonathan Helding, der var stået tidligt op fredag morgen:

- Jeg har kig på et 65-tommer-tv, der kunne stå pænt på mit værelse, og som jeg kan få til omkring 3000, siger han.

Lært fra udlandet

Tendensen afspejles blandt andet også af en undersøgelse, som DI Handel har fået lavet blandt 147 af deres medlemsvirksomheder. Her fortæller hver tredje virksomhed, at de forventer at øge deres salg med mere end ti procent i forhold til 2017 virksomhederne imellem.

Da detailhandlen i Danmark er meget konkurrencepræget, lader man sig inspirere

Leif Beck Fallesen, erhvervskommentator

Og de danske virksomheder har da også haft nogle gode læremestre. Det fortæller tidligere chefredaktør på Børsen og nuværende erhvervskommentator på Politiken Leif Beck Fallesen:

- Det er en stor succes i USA, og det er vokset ganske betydeligt derovre, hvor særligt online-salget driver væksten. Og da detailhandlen i Danmark er meget konkurrencepræget, lader man sig inspirere. Det har haft succes, og derfor prøver man det.

Black friday forventes at slå alle rekorder. Video: Kasper B. Andreasen

- I Danmark er det også vokset år for år, hvor det også er online-salget, der har drevet væksten, siger han.

Og selvom det kan virke mærkeligt, at virksomhederne gerne vil sætte varerne ned lige op mod jul – en periode, der typisk bidrager med et højt salg – så er der en årsag:

- Faktum er, at der er en enorm tilbudskrig hele året for næsten alle virksomheder. Og her prøver nogle så at samle dem og gøre noget ekstra. Og så går mange også efter at brande sig og vinde markedsandele, så kunderne også kommer efter black friday, siger Leif Beck Fallesen.

Viser, at det går godt

I sidste uge viste de nyeste tal fra Nationalbanken, at det går godt for danskernes økonomi.

Black friday er en væsentlig strømpil for både amerikansk og dansk økonomi

Leif Beck Fallesen, erhvervskommentator

Faktisk går det bedre end meget længe. Danskernes opsparing – fra spæd til voksen – er nemlig vokset fra en sum på 114.000 kroner i 2008 til, at vi hver især har cirka 152.000 kroner stående på bankbogen i september 2018.

Og det kan en dag som i dag også afspejle, siger Leif Beck Fallesen:

- Black friday er en væsentlig strømpil for både amerikansk og dansk økonomi. Der er ret mange penge til rådighed. Det går godt i økonomien. Og denne her dag er dermed én af de vejrhaner, man har. Eksempelvis er julehandlen en tredjedel af den samlede handel.

Også i USA forventer man, at dagen i dag vil slå alle rekorder.

Man skal dog være på mærkerne, lyder det fra Forbrugerrådet Tænk, og netop kigge på den faktiske besparelse og ikke kun procenterne:

I 2017 brugte de danskere, der handlede på Black Friday, i gennemsnit cirka 2360 kroner. Det tal forventes at være 2740 per dansker i 2018. Det viser tal fra Dansk Erhverv. Video: Kasper B. Andreasen

- Det er enormt svært for forbrugerne at agere i det her marked på black friday. Hvornår er der tale om et dårligt tilbud, og hvornår er der tale om et godt? Derfor er det vigtigt at undersøge priserne på de varer, man gene vil købe, så man ikke sidder på selve dagen og tager et hurtigt tilbud, siger juridisk konsulent hos Forbrugerrådet Tænk Paula Brammann.

E-mærket, der arbejder for at certificere butikker på nettet, oplyser til TV 2, at de for nuværende allerede har anmeldt lige over 9600 fupbutikker på nettet til Bagmandspolitiet. Men tallet kan være endnu højere. Helt op mod 15.000 virksomheder, siger kommunikationschef Toke Mølgaard.

Herunder får du en række gode råd til, hvordan du finder de bedste tilbud uden at blive snydt.

Sådan finder du de gode tilbud på black friday - og undgår de dårlige

 1. Sammenlign priserne - ikke rabatterne

  Rabatter på 50 eller 70 procent lyder næsten for godt til at være sandt, og det er det også i nogle tilfælde. Selvom den konkrete butik muligvis har sat en vare ned med 50 procent, kan det sagtens være, at der er andre butikker, der altid kører med den samme vare til den lave pris.

  Når du handler på black friday, er det derfor helt afgørende, at du sammenligner priserne i stedet for at fokusere på de procentvise rabatter. Det giver dig et bedre billede af, om der reelt er tale om et godt tilbud, eller om prisen blot har været pumpet op i perioden op til black friday.

 2. Undersøg priserne på forhånd

  Mange af de gode tilbud på black friday bliver først offentliggjort, når butikkerne åbner – såvel i de fysiske butikker som i netbutikkerne.

  For at afgøre, om der reelt er tale om gode tilbud, er det derfor vigtigt, at du på forhånd sætter dig ind i prisniveauet på de varer, du er ude efter. Det gør det lettere at vurdere, om der reelt er tale om et godt tilbud, inden du trykker på "køb".

 3. Bestem dig på forhånd for, hvilke varer du går efter

  Inden black friday bliver skudt i gang, er det en god idé, at du er helt skarp på, hvilke produkter du går efter. Det sikrer dig, at du bruger tiden på at anskaffe dig netop de produkter, du er mest interesseret i.

  Når du ved, hvilke produkter du går efter, sikrer du dig også, at du ikke kommer til at bruge penge på noget, du i virkeligheden ikke har brug for, bare fordi det var billigt. Du undgår dermed impulskøb og øger chancen for, at du sidder tilbage med det, du havde brug for.

 4. Drop tillægsforsikringer

  Køber du et elektronisk apparat på black friday, bliver du ofte tilbudt at købe en forsikring til apparatet oveni. Vurdér først, om prisen på varen er så høj, at du vil forsikre apparatet mod at betale et ekstrabeløb.

  Desuden kan du undersøge, om du i forvejen får produktet dækket via din indboforsikring. Nogle indboforsikringer har en elektronikforsikring tilknyttet som tillægsforsikring.

 5. Undersøg, om du kan bytte varen

  Selvom det går stærkt til black friday, så husk at undersøge, om du kan bytte dine varer.

  Når du køber på nettet, har du 14 dages fortrydelsesret, medmindre der er tale om flybilletter eller arrangementer som eksempelvis koncerter.

  Mange fysiske butikker vælger at give dig retten til at bytte varen, men det er ikke en ret, du automatisk har. Derfor er det en god idé at undersøge dette. Undersøg også, under hvilke betingelser du eventuelt kan bytte varen. Kan du få pengene tilbage, eller skal du bytte til en anden vare i butikken?

 6. Reklamationsret

  Husk, at uanset om du køber ekstremt billigt eller ej, så har du stadig to års reklamationsret på dine produkter. Gem derfor kvitteringen.

 7. Betal kun med kort

  Betal kun med betalingskort på nettet. Når du bruger betalingskort, som du har gennem banken, giver det dig en række rettigheder, hvis du bliver snydt.

  Modtager du eksempelvis en forkert vare, eller modtager du slet ingen vare, kan du få pengene tilbage i banken, i det tilfælde du er blevet snydt, hvis du har betalt med betalingskort.

  Har du derimod betalt via en kontooverførsel, har du ikke disse rettigheder, og så er det en tvist mellem dig og butikken.

  Du er typisk beskyttet af de samme betingelser, når du betaler på Mobilepay og ApplePay, fordi betalingerne her oftest bliver trukket fra et betalingskort.

Kilder: Forbruger Europa og Forbrugerrådet Tænk.

Guiden er skrevet af Christian Kjær.