Samfund

Nye fraværsregler får gymnasieelever til at sabotere undervisningen

Eleverne bliver noteret for fravær i hele lektionen, selvom de blot kommer et minut for sent.

Gymnasieelever over hele landet har i denne uge protesteret mod de nye fraværsregler, der er udsendt fra Undervisningsministeriet.

Eleverne har blokeret undervisningslokaler og er blevet væk fra timerne.

Den bekendtgørelse, de protesterer imod, betyder, at selvom de blot kommer et minut for sent, bliver eleven noteret for fravær i hele lektionen.

Det er en unødvendigt hård konsekvens, mener eleverne. Nogle af dem blokerede i dag undervisningen på Maribo Gymnasium.

Forbudt område for lærerne

Derfor var klasseværelserne på gymnasiet forbudt område for lærerne. Bag dørene hyggede eleverne sig med blandt andet kortspil, men budskabet var skarpt nok.

- Jeg håber, at vi får politikerne til at lytte, siger Marie Tappenberg.

- Hvis jeg er forsinket grundet noget transport, en forsinket bus, en roemaskine eller en traktor, der kører foran mig, så får jeg 100 procents fravær, selvom jeg blot kommer to minutter for sent, siger Fie Frederiksen.

Elevernes rektor var torsdag samlet med kolleger fra hele landet til årsmøde i foreningen Danske Gymnasier og er langt hen ad vejen enig med eleverne.

- Fraværsbekendtgørelsen er udtryk for en unødig detailregulering og i virkeligheden også unødig bureaukrati, lyder det fra Maribo Gymnasiums rektor, Michael Levy Bruus.

Mindre fravær end på arbejdsmarkedet

Reglerne i det nye cirkulære skal nedbringe fraværet blandt eleverne. Det var sidste år på 7,7 procent. Det er faktisk mindre end på det offentlige arbejdsmarked, hvor fraværet var 8,5 procent.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) ville torsdag ikke kommentere protesterne, men hendes partifælle Henrik Dahl forsvarer cirkulæret.

Er det ikke urimeligt at få fravær for en hel lektion, hvis man kommer to minutter for sent?

- Nej, det er nogle helt klare regler. Vi har brug for nogle ensartede regler, så man kan sammenligne fraværet skolerne og institutionerne imellem. Det er selvfølgelig ærgerligt, hvis ens tog en enkelt gang eller to er forsinket, men man har selv ansvaret for at møde frem til tiden, siger Henrik Dahl (LA) til TV 2.

Elevrådsformand på Maribo Gymnasium Philip Høyer Rasmussen mener, at politikerne burde kigge på grundene til, at eleverne kommer for sent:

- Det er voldsomt, at vi endnu en gang skal degraderes til et tal, som ministeriet kan gå og lege med og køre statistik på.

Fredag får lærerne igen adgang til at undervise på Maribo Gymnasium, men der vil blive protesteret på andre gymnasier.

De danske gymnasieelevers fravær har ifølge Danske Gymnasier været faldende de seneste fem år.