Samfund

Mand varetægtsfænglset for bedrageri af særlig grov beskaffenhed mod Socialstyrelsen

Ifølge sigtelsen foregav manden, at pengene fra bedrageriet blandt andet skulle gå til at hjælpe alkohol- og stofmisbrugere. Han nægter sig skyldig.

En 30-årig mand af somalisk afstamning er torsdag fremstillet i grundlovsforhør i dommervagten i København og varetægtsfængslet i 27 dage.

Ifølge sigtelsens i alt 16 forhold er manden anklaget for bedrageri af særlig grov beskaffenhed og dokumentfalsk i endnu en sag om bedrageri for et større millionbeløb mod Socialstyrelsen.

Han er sigtet for omfattende bedrageri i forbindelse med satspuljemidler, hvor han ifølge Københavns Politi blandt andet skal have foregivet at stå bag en række forskellige integrationsprojekter samt projekter, der skulle hjælpe stof- og alkoholmisbrugere.

Den 30-årige mand nægter sig skyldig i den rejste sigtelse. 

Efter kortvarigt at være stillet for en dommer og præsenteret for sigtelsen mod ham få minutter inden fristen på 24 timer udløb, blev han igen ført tilbage til en celle i Københavns Byret.

Her ventede manden, mens dagens øvrige grundlovsforhør blev overstået, inden han blev ført tilbage godt to timer senere, hvor det egentlige grundlovsforhør mod ham kunne tage sin begyndelse.

Under grundlovsforhøret, der begyndte klokken 11.45, blev dørene beordret lukket af dommeren.

Navneforbud i sagen

Den 30-årige mand var i Københavns Byret iført en lang mørk frakke og lyse bukser i retten, oplyser TV 2s reporter.

Manden var utryg ved situationen og pressens tilstedeværelse og bad flere gange om, at dørene blev lukket.

Anmodningen blev godtaget af dommeren til selve grundlovsforhøret.

Der blev nedlagt navneforbud i sagen på trods af pressens protester.

Svig af offentlige midler gennem fire år

Manden blev anholdt onsdag formiddag klokken 9.35, oplyser Dommervagten i København til TV 2.

Det var Københavns Politis afdeling for økonomisk kriminalitet, der stod for anholdelsen.

Anholdelsen skete på baggrund af en anmeldelse fra Socialstyrelsen, som politiet modtog den 8. oktober. Denne omhandler svig af offentlige midler i en periode fra 2014 til 2018.

I denne periode har tre foreninger ifølge anmeldelsen fra politiet modtaget cirka 4,5 millioner kroner til omtrent 30 projekter. Projekter, der aldrig er blevet ført ud i livet.

Derudover er der mistanke om forsøg på svindel for foreløbig omkring 9,5 millioner kroner, hvor det dog ikke er lykkedes at få bevilget midlerne.

Ingen sammenhæng til Britta

Socialstyrelsen mener ikke, på trods af det tidsmæssige sammenfald, at der er sammenhæng mellem denne sag og den verserende sag mod Britta Nielsen, der er mistænkt for svindel for mindst 111 millioner kroner.

- Selv om timingen ikke kunne være værre, så har de to sager faktisk ingenting at gøre med hinanden, sagde Mai Mercado, da mistanken mod de tre foreninger blev offentliggjort.

Københavns Politi oplyser, at de for nuværende ikke vil udelukke yderligere anholdelser i sagen.