Samfund

Det filippinske senat vil undersøge social dumping i Danmark efter chaufførsag

Chaufførerne er blevet misbrugt, mishandlet og udsat for lyssky praksis, mener senator.

Det filippinske senat vil nedsætte en undersøgelse, der skal klarlægge social dumping af filippinere, der tager arbejde uden for landets grænser. Det sker efter sagen om de 16 filippinske chauffører, som arbejdede og levede under primitive forhold hos Kurt Beier Transport.

Det skriver det filippinske medie Manila Bulletin.

I front for undersøgelsen er den filippinske senator, Joel Villanueva, der beskriver social dumping som en praksis, hvor ”multinationale og rige lande søger at mindske deres driftsomkostninger og undgå juridiske begrænsninger ved at ansætte underentreprenører fra lande med lavere gennemsnitsløn”.

- Ofre for lyssky praksis

Og det er netop det, han mener, der er foregået hos Kurt Beier Transport i Padborg.

- Det er frustrerende at vide, at vores chauffører blev lovet bedre muligheder, men i stedet blev ekstremt underbetalt, mishandlet og misbrugt. Ingen filippinsk arbejdstager - og slet ikke dem, der arbejder langt væk fra deres familier - fortjener at blive ofre for denne lyssky praksis som tak for deres hårde arbejde og offer, lyder det fra Joel Villanueva.

Derfor har han sammen med senatets udvalg for arbejdskraft, beskæftigelse og HR besluttet, at myndighederne, udover at sætte ind mod social dumping for udlandsarbejdere, også skal se på, om der skal ydes bistand til de involverede chauffører og deres familier.

Desuden vil udvalget vurdere, om der skal indføres foranstaltninger mod ansættelsesbureauer og arbejdsgivere.

Levede under primitive forhold

Sagen om de 16 filippinske chauffører, der kørte for Kurt Beier Transport, begyndte for alvor at rulle, da Fagbladet 3F i slutningen af oktober med billeder kunne dokumentere, hvordan både filippinske og srilankanske chauffører ved vognmandens afdeling i Padborg boede under primitive forhold.

Alle var de kommet til Danmark via Polen, hvor de var ansat i Kurt Beier Transports datterselskab. Med arbejdstilladelse i det polske selskab stod det dem frit for at arbejde i Danmark - dog til polske løntakster, hvilket betød, at de arbejdede for helt ned til 15 kroner i timen.

Politianmeldt i Danmark og Tyskland

Efter afsløringen er blandt andre politiet, Center for Menneskerettigheder og Aabenraa Kommune gået ind i sagen, og Kurt Beier Transport er blevet politianmeldt af både sidstnævnte i Danmark og et hollandsk transportarbejderforbund i Tyskland.

Politiet efterforsker fortsat sagen, hvor Kurt Beier Transport bliver beskyldt for menneskehandel og tvangsarbejde.

Vognmandsfirmaets direktør, Karsten Beier, har tidligere afvist, at chaufførerne er blevet udsat for menneskehandel, men overfor DR har han erkendt, at firmaet ikke har levet op til sit moralske ansvar som arbejdsgiver.

- Jeg vil meget gerne beklage de billeder, som er blevet vist, og undskylde for det. Vores faciliteter har simpelthen ikke været i orden, sagde Karsten Beier.