Samfund

Trumps holdning til Saudi-Arabien er 'brændstof på den globale økonomi'

Nej til amerikanske sanktioner holder olieprisen nede. Det er godt for verdensøkonomien - også for Danmark.

Den amerikanske præsident Donald Trump har fået masser af kritik, fordi han ikke vil straffe Saudi-Arabien for drabet på systemkritikeren Jamal Khashoggi på den saudiske ambassade i Tyrkiet.

Men for Donald Trump er det vigtigste at holde olieprisen nede:

- For mig er det simpelt: USA kommer først. Ville vi bryde med Saudi-Arabien, ville olieprisen eksplodere. Jeg har holdt den nede, og det har de hjulpet mig med. Olieprisen er relativt lav nu, selv om jeg gerne så den endnu lavere, siger han.

Og hvis man udelukkende ser på sagen med økonomiske briller, så giver den amerikanske præsidents holdning mening.

Det siger cheføkonom i Sydbank Jacob Graven:

- Mærkbart lavere oliepriser virker som brændstof på den globale økonomi. Det er med til at holde fart i de økonomiske hjul på globalt niveau. Det er en af grundene til, at Trump er interesseret i at have lave oliepriser. Det er der stemmer i, hvis folk kan mærke, at det er billigere at tanke bilen, siger Jakob Graven.

Gyngerne og karrusellen

Det gælder også i Danmark, selv om faldende oliepriser vil gå ud over statens indtægter fra olieproduktionen i Nordsøen.

- Det er lidt på gyngerne og karrusellen for Danmark, der også producerer lidt olie. Der bliver tabt lidt penge i statskassen, når olieprisen falder, som vi har set. Men der er også en modsatrettet effekt, når olieprisen falder. Vi sparer alle sammen penge, og det kan give noget højere økonomisk vækst. For et land som Danmark er faldende oliepriser samlet set med til at give brændstof til det økonomiske opsving, siger Jacob Graven.

Cheføkonom: Olieprisen holder hånden under opsvinget

Frygt for sanktioner

Den internationale oliepris har været på en voldsom rutsjetur det seneste år. For et år siden lå prisen for en tønde olie omkring 60 dollar. Siden er den steget markant, og for en måned siden nåede prisen over 85 dollar per tønde. Siden er den faldet, så den nu igen nærmer sig 60 dollar per tønde.

- Der er nogle på oliemarkedet, der har været bekymrede for, at der skulle komme betydelige sanktioner overfor Saudi-Arabien fra USA, som måske kunne ramme oliesektoren. Det kunne i værste fald betyde, at en stor del af olien på verdensmarkedet ville falde væk, og det kunne få olieprisen til at stige dramatisk. Nu tyder alt på, at Saudi-Arabien kan fortsætte med at sælge olie i stor stil på verdensmarkedet, og det er noget, der er med til at presse olieprisen, siger Jacob Graven fra Sydbank.