Samfund

​En anholdt i svindelsag om millionbeløb fra Socialstyrelsen

Socialstyrelsen har tidligere oplyst, at der ikke er sammenhæng mellem denne sag og den verserende sag om svindel for 111 millioner kroner.

En mand, der er mistænkt for at have bedraget sig til udbetaling af et større millionbeløb fra offentlige midler, er onsdag blevet anholdt. 

Han er sigtet for både bedrageri og dokumentfalsk, oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse

Anholdelsen sker på baggrund af en anmeldelse fra Socialstyrelsen, som politiet modtog 8. oktober. Denne omhandler svig af offentlige midler i en periode fra 2014 til 2018. 

I denne periode har tre foreninger ifølge anmeldelsen modtaget cirka 4,5 millioner kroner til omtrent 30 projekter. Projekter, der aldrig er blevet ført ud i livet. Derudover er der mistanke om forsøg på svindel for foreløbig omkring 9,5 millioner kroner, hvor det dog ikke er lykkedes at få bevilget midlerne. 

Efterforsker stadig

Politiets efterforskning viser, at persongalleriet bag de tre foreninger, som har modtaget midler fra ansøgningspuljer på børne- og socialområdet, har et personsammenfald.

Københavns Politis afdeling for økonomisk kriminalitet er fortsat i færd med at efterforske sagen, og det er derfor begrænset, hvor meget de kan sige. I pressemeddelelsen lyder det dog, at de for nuværende ikke vil udelukke yderligere anholdelser.

Den anholdte mand vil blive fremstillet i grundslovsforhør torsdag.

Uregelmæssigheder afslørede svindel

Det var uregelmæssigheder i forbindelse med en udbetaling, der i oktober fik Socialstyrelsen til at politianmelde de tre foreninger.

- I forbindelse med en udbetaling til en af foreningerne opdager vi en uregelmæssighed, der fører til en nærmere undersøgelse af tilskud betalt til denne og to andre foreninger, hvor der tilsyneladende er nogle fællestræk. Vi beder derfor foreningerne om at dokumentere, at projekterne er gennemført korrekt. Da vi ikke har kunnet få det bekræftet, har vi nu indgivet en politianmeldelse, sagde Birgitte Anker, der er direktør for Socialstyrelsen, dengang til TV 2.

"Forkasteligt"

Det er endnu uvist, hvilke foreninger der er tale om, men i forbindelse med politianmeldelsen fortalte socialminister Mai Mercado til TV 2, at der var tale om foreninger drevet af samme person eller personer. 

- Det er ikke tre foreninger, der bare er blevet opdaget. Det er tre foreninger, der er centreret omkring samme personkreds, lød det.

De tre foreninger benyttede indtil anmeldelsen ansøgningspuljen til frivilligt socialt arbejde, udlodningspuljen til særlige sociale formål og ansøgningspuljen til sommerferiehjælp.

Noget, som Mai Mercado har kaldt ”forkasteligt”.

- Det her går ud over alle gode, solide foreninger, som laver et rigtig godt socialpolitisk arbejde, sagde socialministeren til TV 2 i oktober.

Socialstyrelsen har tidligere oplyst, at der ikke er sammenhæng mellem denne sag og den sag, hvor Anna Britta Troelsgaard Nielsen er sigtet for at have svindlet for 111 millioner kroner.