Søsteren blev dræbt i ulykke - 16 år senere ringede hendes bror for at tilgive

Da en morder fik tilgivelse for sine forbrydelser, tændtes den gnist, der fik Jakob Silas Lund til selv at tage det svære opkald.

- Hej Rasmus. Det er Jakob. Vi kender ikke hinanden, men jeg tror, vi har mødt hinanden for 16 år siden, og siden da har jeg faktisk haft rigtig meget lyst til at tale med dig.

Sådan startede den telefonsamtale, som ændrede 36-årige Jakob Silas Lunds liv i maj 2018.

Jakob Silas Lund var nervøs. Det havde taget ham 16 år at ringe. 

I den anden ende af røret blev der svaret. Stemmen tilhørte den mand, der for år tilbage havde spillet en rolle i, at hans lillesøster var død i en trafikulykke.

Han lød meget overrasket.

For Jakob Silas Lund ringede ikke for at afkræve svar eller bebrejde. Han ringede for at tilgive.

Det har ændret mit liv

Jakob Silas Lund, konsulent og foredragsholder

Telefonopkaldet var på mange måder kulminationen på en lang rejse, som den 36-årige har været på, siden søsteren døde, og i dag fortryder han ikke et sekund, at han ringede og sagde: "Jeg tilgiver dig", fortæller Jakob Silas Lund i 'Go' aften Danmark'.

Han deler sin historie i håbet om, at den kan inspirere andre til at overveje, om de kunne gøre det samme.

- Det har ændret mit liv. Det er ikke, fordi jeg følte, at min sorg forsvandt, eller at jeg havde fået en kæmpe indsigt i, hvordan det menneskelige sind fungerer, siger Jakob Silas Lund.

Men han føler, at han har gjort noget vigtigt.

Se hele indslaget med Jakob Silas Lund, der fortæller om det svære opkald og tilgivelsen på TV 2 PLAY

Fik beskeden af mor

Det hele begyndte i 2002, da Jakob Silas Lunds lillesøster, Nina, blev dræbt i en bilulykke.

Der står, at jeg skal skynde mig at ringe hjem

Jakob Silas Lund, konsulent og foredragsholder

Hun var 17 år gammel, da hun og hendes far blev påkørt i et venstresving. En modkørende bil kørte ind i dem, og Jakob Silas Lunds lillesøster var den eneste, der ikke overlevede ulykken.

Selv var han ikke i landet, da det skete, så han fik meddelelsen over telefonen, husker han.

- Jeg var ude at rejse i Brasilien. Det var før smartphones, og der var nogle dage, hvor jeg ikke var på nettet, så da jeg kom ind på en internetcafé og tjekkede min mail, lå der er to mails, hvor der stod, at jeg skulle skynde mig at ringe hjem, fortæller Jakob Silas Lund.

Da han ringede hjem, var det hans mor, der svarede. Hun gav ham beskeden om, at hans søster var død, og at han skulle komme hjem. 

Hele familien var knust, og følelsen af sorg blev siddende efter begravelsen. Den sidder der stadig, men nogle år efter ulykken skete der noget, der satte noget i gang indeni Jakob Silas Lund, fortæller han selv.

Så en kvinde tilgive en morder

Otte år efter søsterens død var Jakob Silas Lund på rejse i Sierra Leone i forbindelse med et frivilligt arbejde for en menneskerettighedsorganisation.

Det var her, han mødte manden Samba. Og det var mødet med ham, der blev kimen til den telefonsamtale, der senere skulle ændre Jakob Silas Lunds liv, lyder det.

Her sidder den dengang 28-årige Jakob Silas Lund med Samba, en tidligere rebelsoldat fra krigen i Sierra Leone, der søgte forsoning med sit landsbysamfund.
Her sidder den dengang 28-årige Jakob Silas Lund med Samba, en tidligere rebelsoldat fra krigen i Sierra Leone, der søgte forsoning med sit landsbysamfund. Foto: Privatfoto

Samba var en tidligere rebelsoldat fra krigen i Sierra Leone. Han var blevet tvunget ind i krigen af rebellerne, da han var ung.

- Han endte med at slå en masse mennesker ihjel og blev bodyguard for den øverste rebelleder. Han flygtede fra krigen og endte i Liberia, før han kunne vende hjem til Sierra Leone, og det var dér, jeg mødte ham - på et tidspunkt, hvor han skulle forsones med det landsbysamfund, han kom fra, forklarer Jakob Silas Lund.

Det skete under en forsoningsceremoni rundt om et bål, hvor alle fra lokalsamfundet kunne dele de oplevelser, de havde haft.

Det ender med, at han falder ned på knæ og beder denne her kvinde om tilgivelse

Jakob Silas Lund, konsulent og foredragsholder

Lagde hånden på hans hoved: - Jeg tilgiver dig

Nogle fortalte om familiemedlemmer, de havde mistet, og nogle berettede om, hvordan de var blevet voldtaget. Andre kunne fremvise de stumper, der var tilbage efter de lemmer, de havde mistet.

En kvinde gjorde dog særligt indtryk på den dengang 28-årige dansker.

- Der var denne kvinde, som havde mistet sin bror, en ung knægt, som bare befandt sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt. Det havde været svært for familien at leve videre uden ham. Jeg husker, hvordan kvinden satte sig ned, og Samba stillede sig op og introducerede sig selv, genfortæller Jakob Silas Lund.

En del af dem, der var tilstede, kendte allerede Samba fra hans rolle i krigen.

Når jeg ser tilbage på det, så ændrede det mit liv

Jakob Silas Lund, konsulent og foredragsholder
Her ses Samba med sin familie i den landsby, han ønskede at vende tilbage til.
Her ses Samba med sin familie i den landsby, han ønskede at vende tilbage til. Foto: Privatfoto

- Han vendte sig mod kvinden og sagde: "Det var mig, der slog din bror ihjel", og han fortalte, hvordan han blev tvunget ind i hæren, og at han aldrig havde forestillet sig, han skulle holde en pistol, og hvordan han havde svært ved at sove om natten. Det endte med, at han faldt ned på knæ og bad denne her kvinde om tilgivelse, fortsætter han.

Der blev helt stille.

Først tøvede kvinden, men efter et par ord med landsbyens høvding tog hun alligevel et par skridt hen imod Samba.

- Det endte med, at hun lagde hånden på hans hoved og sagde: "Jeg tilgiver dig", fortæller Jakob Silas Lund.

- Når jeg ser tilbage på det, så ændrede det mit liv. Når man er vidne til den slags, så ser man bare ting i et nyt lys, og hvordan vi forholder os til retfærdighed og hævn, siger Jakob Silas Lund.

- Hvorfor ringer du ikke bare til ham?

Efterfølgende begyndte han selv at se en sammenhæng mellem oplevelsen i Sierra Leone og sin søsters død i Danmark.

Her ses Jakob Silas Lund sammen med Samba, der inspirerede ham til selv at tilgive.
Her ses Jakob Silas Lund sammen med Samba, der inspirerede ham til selv at tilgive. Foto: Privatfoto

Men det var først i maj 2018, da en ven stillede ham et spørgsmål, at Jakob Silas Lund gjorde noget ved sagen.

Den 36-årige boede på det tidspunkt i Geneve i Schweiz, og hans ven, Sigurd Hartkorn Plaetner, var rejst dertil, for at de sammen skulle lave en podcast om Samba og Sierra Leone.

- Men jo mere vi talte om det, desto mere blev det tydeligt, at det ville være oplagt at tage en anden vej. Så Sigurd spurgte mig ligeud: "Hvorfor ringer du ikke bare til ham?"

Det var ikke nemt, men på det tidspunkt havde tanken om at kunne tilgive modnet så meget, at den 36-årige var parat til at ringe til manden, der havde påkørt hans søster i en trafikulykke.

Jakob Silas Lund havde set, hvad det kunne gøre. Alligevel kunne han ikke lade være med at tænke på, hvad der ville ske, hvis opkaldet blev besvaret.

- Det kunne være, at han ikke tog sin telefon, og hvis han gjorde, kunne det være, at han slet ikke havde lyst til at tale. Eller han kunne være afvisende over for min håndsrækning eller være et dumt svin, som ville gøre grin med det, der var sket, siger Jakob Silas Lund.

Så han var meget nervøs, da han tastede nummeret ind.

Det var ham, der sad med hende i sine arme til slut, og ambulancefolkene måtte nærmest tvinge ham væk fra hende

Jakob Silas Lund, konsulent og foredragsholder

En forløsning for begge parter

Manden har ønsket at være anonym, men en del af samtalen har de to venner lagt ud i podcasten 'Det Ekstraordinære'.

På optagelsen kan man høre Jakob Silas Lunds stemme i telefonen: "Er det Rasmus? Det er Jakob".

De to venner har valgt ikke at lade folk høre, hvad manden i den anden ende af røret svarer, men ifølge Jakob Silas Lund lød han meget overrasket.

\"Hej Rasmus. Det er Jakob. Vi kender ikke hinanden, men jeg tror, vi har mødt hinanden for 16 år siden, og siden da har jeg faktisk haft rigtig meget lyst til at tale med dig\". Sådan startede den telefonsamtale, som Jakob Silas Lund havde i maj 2018. Video: Thomas Jørgen Seerup

- Han havde aldrig forventet at høre fra mig, men han reagerede faktisk utroligt positivt. Han var meget åben og meget imødekommende, og det viste sig, at han har tænkt meget på, hvad der skete - på min søster, på mig og min familie, siger Jakob Silas Lund.

Og Rasmus, som manden hedder til fornavn, fortalte, hvad han huskede fra ulykken - ting, som Jakob Silas Lund ikke havde hørt om før.

- Det var egentlig lidt overvældende at få at vide, hvad der var sket set ud fra hans synspunkt, og på den måde blive bragt tilbage til ulykken, men teknikaliteterne om, hvad der præcis skete, interesserer mig ikke.

- Han havde gjort alt i sin magt for at få liv i min søster igen. Det var ham, der sad med hende i sine arme til slut, og ambulancefolkene måtte nærmest tvinge ham væk fra hende. Han havde gjort alt, hvad han kunne, for at genoplive hende. Han havde givet hende førstehjælp, fortæller Jakob Silas Lund.

For ham betyder det dog mest, at forsoningen gjorde en forskel.

- Politiundersøgelsen kunne ikke konkludere noget, så der er på den måde ikke nogen, der har skylden, men det ændrer jo ikke på, at nogen nok følte skyld alligevel, siger Jakob Silas Lund.

Manden, der havde påkørt Jakob Silas Lunds søster og far, havde ikke sluppet tanken i de 16 år, der var gået.

- Han har også gået i 16 år og tænkt over, hvordan jeg og min familie tænkte på ham og forholdt os til ham. Så det gjorde et stort indtryk at tale med ham, lyder det fra den 36-årige.

Vil dele budskabet

Jakob Silas Lund har efterfølgende mødt manden, der påkørte hans søster, og fortalt ham direkte, at han har tilgivet ham for det, der skete.

Og han ønsker at dele historien med så mange som muligt. Derfor er han også er i færd med at skrive en bog om emnet.

- Jeg vil rigtig gerne tale om forsoning og tilgivelse, fordi jeg synes, det er et vigtigt og komplekst emne, lyder det fra Jakob Silas Lund.

Han er ikke blevet en "tilgivelsesprædikant", som han selv kalder det, for det er ikke i alle tilfælde, det giver mening at tilgive, men han mener, at det kan være sundt.

- Det har efterladt mig med en katarsisfølelse - en lettelse og forløsning - og jeg har i høj grad en følelse af, at jeg har gjort noget, der er i tråd med mit generelle verdenssyn og mine grundlæggende værdier, slutter Jakob Silas Lund.

Se hele indslaget med Jakob Silas Lund, der fortæller om tilgivelsen på TV 2 PLAY.

Afstemning