Samfund

Foreninger kritiserer Hella Joof efter klumme om svindelmistænkt

- Det er så dumt og åbenlyst uden indsigt, at jeg har svært ved at tage det seriøst, siger generalsekretær i Bedre Psykiatri.

Hella Joof så hellere, at den svindelmistænkte Britta Nielsen har haft det sjovt og ”fyret den maks. af” for pengene, end at de var ”løbet ud med badevandet på et eller andet ørkesløst projekt, som ingen i dag kan huske, som ingen har haft nytte af, og som primært var kommet i stand for projektmagernes skyld.”

Sådan skrev forfatteren, filminstruktøren og komikeren i Berlingske i søndags. Og det har fået mange brugere på sociale medier til at kritisere hende.

Men også de foreninger og projekter, som får del i de satspuljemidler, Britta Nielsen er mistænkt for at svindle med, undrer sig over Hella Joofs klumme.

- Åbenlyst uden indsigt

En af dem er Andreas Gylling Æbelø, som er direktør i Aids-Fondet.

 - Vi har modtaget satspuljemidler i en del år og kommer også til at gøre det fremover. Dem bruger vi ekstremt samvittighedsfuldt. Vi afrapporterer, og vi bliver stillet til regnskab. Og det skal vi blive, siger Andreas Gylling Æbelø.

- Det er en lidt populær betragtning at have for tiden, at alt hvad der er statsligt, og noget med nogle puljer går i en eller anden for bureaukratisk rundhyl til glæde for nogle projektmagere, som sidder og feder den, siger han.

Bedre Psykiatri, der er landsforeningen for pårørende til psykisk syge, får også satspuljemidler. Her siger Generalsekretær Thorstein Theilgaard:

- Man skal ikke tage fejl af, at der er rigtig, rigtig mange foreninger og projekter, som er dybt afhængige af satspuljemidlerne, som gør en kæmpe forskel for en masse mennesker, der har det svært i Danmark. Derfor er det en ualmindeligt manglende forståelse og anerkendelse af det arbejde, der bliver lavet. Det er så dumt og åbenlyst uden indsigt, at jeg har svært ved at tage det seriøst.

No hard feelings

Og det er måske heller ikke meningen.

I et indlæg på Berlingske skriver kulturredaktør Anne Sophia Hermansen, at ”kodeordet er satire”.

- Af og til kan man godt få den tanke, at det står skralt til med manges humoristiske sans. Så skralt, at skribenter må overveje at markere med rødt, hvis de skriver noget ironisk. Således er Hella Joof de seneste dage blevet ført frem på de sociale mediers guillotineplads, fordi hun har tilladt sig at skrive et satirisk brev til svindelsigtede Britta Nielsen, skriver Anne Sophia Hermansen.

I Hella Joofs indlæg står der blandt andet, at ”hvis det viser sig, at rygterne taler sandt, at det er dig, der har gjort det, så er der stadig en del formildende omstændigheder set herfra, hvor jeg står og ser mig omkring til alle sider, som Skousen & Ingemann så smukt sang.”

Hun skriver senere: ”Jeg tror, du har set implementering af meningsløs lovgivning. Tildeling af tilskud og ydelser til projekter, som ingen som helst forskel gjorde for de implicerede. Og et stort HVORFOR har fundet vej til din hjerne."

Hella Joof skriver også: ”Så Britta ingen hard feelings herfra.”

Om hun mener, hvad hun skriver, vides ikke.

Et levn fra en svunden tid

På Twitter kan flere ikke se det satiriske i teksten, og det kan Andreas Gylling Æbelø heller ikke.

- Jeg læste den, og jeg læste den mange gange. Det, vi ved om Hella Joof, er, at hun er en skøn humorist og satiriker og har været det i årtier. Jeg gjorde mig umage for at kunne gennemskue, om det her var satire på et virkelig højt niveau. Men jeg kunne ikke finde belæg for, at hun ikke mente, det hun sagde, siger Andreas Gylling Æbelø og fortsætter:

- Der er selvfølgelig den teoretiske mulighed, at det hele bare er fis og ballade. Men det ville også være et kæmpe problem. Det er et levn fra en svunden tid, at vi bare går rundt og siger ting, vi ikke mener, og så skal man gætte, hvad pokker vi mener. Det kan ikke hjælpe noget i en verden, hvor folk har holdninger, der er mere eller mindre faktaløse, siger Andreas Gylling Æbelø.

I Bedre Psykiatri kan man heller ikke læse noget satirisk ud af teksten:

- Nu har vi med en komiker at gøre, og hvis det er et udtryk for humor, er det ualmindeligt dårlig humor, siger Thorstein Theilgaard.

TV 2 har forsøgt at få en uddybende kommentar fra Hella Joof.