Samfund

Universitet opdager fejl: Op mod 200 færdiguddannede skal tilbage på skolebænken

Aarhus Universitet undskylder til mange nyuddannede, som grundet en fejl ikke har indsamlet de nødvendige point.

Det kan godt være, at du er færdig med dit studie og er kommet ud på arbejdsmarkedet. Men alligevel mangler du - måske - et semester. 

Sådan lyder meddelelsen fra Aarhus Universitet i et brev til 200 nyuddannede, som har taget hovedfag på et fakultet og sidefag på et andet for at kunne undervise som gymnasielærere.

- Vi har fortolket reglerne forkert over en længere periode, og derfor er vi endt med denne triste sag. Der er sket en menneskelig fejl, og det beklager vi dybt, siger Kristian Thorn, vicedirektør for uddannelse på Aarhus Universitet, til TV 2.

- Vi har sendt breve ud til 200 personer, men vi forventer, at det reelle tal af nyuddannede, som vil blive berørt af det her, vil være klart færre. Vi har læst reglerne forkert og troet, at nærtbeslægtede fagområder har skabt særlige dispositioner, men nu viser det sig altså, at de studerende alligevel skal have ekstra point for at være færdiguddannede, fortsætter Kristian Thorn. 

Pludselig gælder uddannelsen ikke

Vicedirektøren fra Aarhus Universitet fortæller, at de berørte har studeret eksempelvis historie og samfundsfag eller har haft psykologi som tilvalgsfag på universitetet. 

DR Østjylland har talt med en af de berørte nyuddannede, som altså nu skal tilbage på skolebænken. 

Nanna Smith Vinther har studeret engelsk og psykologi på Aarhus Universitet og arbejder på et gymnasium i Sønderborg.

- Det er helt ufatteligt amatøragtigt af Aarhus Universitet, og jeg blev helt utrolig vred. Det er som at få at vide, at ens uddannelse ikke er gældende. Det føles helt forkert, når man har brugt så lang tid og er kommet videre i systemet, siger Nanna Smith Vinther til DR.

Dybt beklagelig situation

På Aalborg Universitet havde man tidligere i år en lignende sag, og der kan meget vel blive tale om, at også andre universiteter i Danmark har fejllæst reglerne på lignende vis.

Ifølge Kristian Thorn strømmer tilbagemeldingerne netop nu ind fra de nyuddannede på universitet i Aarhus, som man har sendt breve til. 

- Jeg forstår godt, at det for de her folk er en bog, som de har lukket bag sig, og at det derfor virkelig er træls, hvis de skal stå i denne situation.

- Folk kan jo være kommet videre og fået et arbejde og små børn. Det er dybt beklageligt, og jeg undskylder på vegne af hele Aarhus Universitet. Vi er virkelig kede af, at folk er havnet i denne situation, siger Kristian Thorn. 

Minister vil se på sagen

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) har netop meldt ud, at han vil have afklaret, om der er flere problemer med uddannelsen af gymnasielærere. 

- Jeg har bedt mit ministerium om at kontakte alle de universiteter, der uddanner gymnasielærere, så vi kan afklare, at der ikke er flere problemer, siger Tommy Ahlers ifølge Ritzau.

Kristian Thorn fra Aarhus Universitet siger samtidig til TV 2, at universitetet forsøger at tilrettelægge forløbet med det ekstra semester for de berørte, så det bliver så fleksibelt som muligt:

- Vi gør alt for at hjælpe de her personer. Det kan ske gennem fjernundervisning eller weekendforløb eller andet, så det bliver mindst muligt indgribende i deres liv, siger han.