Har fotograferet forladte danske hjem gennem ti år - se nogle af billederne her

Morten Kirckhoff og Jan Elhøj har i ti år brugt adskillige timer på de danske landeveje for at finde og dokumentere huse, som ingen længere bor i.

"Et kig ind i en verden, som alle vender deres blinde øjne til". 

Sådan beskriver Jan Elhøj og Morten Kirckhoff i 'Go' aften Danmark' de billeder, de har brugt over ti år på de danske landeveje på at få i kassen. 

De seneste ti år har Morten Kirckhoff og Jan Elhøj kørt land og rige tyndt i deres søgen efter forladte steder. Steder, der engang var nogles hjem, men som nu står øde og forladt hen.
De seneste ti år har Morten Kirckhoff og Jan Elhøj kørt land og rige tyndt i deres søgen efter forladte steder. Steder, der engang var nogles hjem, men som nu står øde og forladt hen. Foto: Elhøj & Kirckhoff / 'De Forladte Danske Hjem'

Billederne forestiller forladte hjem, hvor alt har stået uberørt hen, siden beboerne forsvandt, og de mange års arbejde er nu blevet samlet på 210 sider i fotobogen 'De forladte danske hjem', som udkommer fredag. 

- Det er utrolig intenst at træde ind i et hus, hvor beboeren er væk, men alt andet står tilbage. Og alt, der står derinde, har givet mening og haft betydning for beboeren, fortæller Morten Kirckhoff, om den opdagelsesrejse han og vennen Jan Elhøj har været på. 

De to herrer ved ikke meget om de forladte hjem, de efterhånden har aflagt et visit. Det eneste, der kan give dem en ide om personerne, der engang boede der, er de ting, der står tilbage.
De to herrer ved ikke meget om de forladte hjem, de efterhånden har aflagt et visit. Det eneste, der kan give dem en ide om personerne, der engang boede der, er de ting, der står tilbage. Foto: Elhøj & Kirckhoff / 'De Forladte Danske Hjem'

Nogle af hjemmene, som de har besøgt, har været forladt i fem år, andre i ti år, og nogle har været ubeboet i over 20 år.

- Det står der bare som et vidne om et liv, der har været levet, fortæller fotograf og eventyrer Morten Kirckhoff.

I bogen 'De Forladte Danske Hjem' har de Jan Elhøj og Morten Kirckhoff ladet forskellige poeter, forskere, økonomer og andre bidrage med tekster.
I bogen 'De Forladte Danske Hjem' har de Jan Elhøj og Morten Kirckhoff ladet forskellige poeter, forskere, økonomer og andre bidrage med tekster. Foto: Elhøj & Kirckhoff / 'De Forladte Danske Hjem'
Uden andet end billederne at gå ud fra har personer som præst Flemming Ples, psykologiprofessor Svend Brinkmann og forfatter Knud Romer skrevet tekster og digte til billederne i bogen.
Uden andet end billederne at gå ud fra har personer som præst Flemming Ples, psykologiprofessor Svend Brinkmann og forfatter Knud Romer skrevet tekster og digte til billederne i bogen. Foto: Elhøj & Kirckhoff / 'De Forladte Danske Hjem'

Finder fascination i glemslen

Jan Elhøj og Morten Kirckhoff har de seneste ti år taget billeder af forladte steder i hele verden. Det har ledt dem til både en forladt rumstation i Kazakhstan og til nedlagte forlystelsesparker.

En opgørelse fra 2017 viste, at op mod 22.000 huse i Danmark har stået forladt i så mange år, at de er deciderede nedrivningsparate. Morten Kirckhoff og Jan Elhøj har besøgt nogle af dem.
En opgørelse fra 2017 viste, at op mod 22.000 huse i Danmark har stået forladt i så mange år, at de er deciderede nedrivningsparate. Morten Kirckhoff og Jan Elhøj har besøgt nogle af dem. Foto: Elhøj & Kirckhoff / 'De Forladte Danske Hjem'

Men de behøver faktisk ikke søge længere end til egen baghave for at finde den støvfulde glemsel, der fascinerer dem så meget.

- Vi ved jo alle, at husene er derude. Der er bare ikke nogen, der forholder sig til, hvad der er bag facaden, forklarer Morten Kirckhoff og tilføjer:

- Det er vildt, at vi i et rigt land med så meget overskud kan lade nogen forsvinde, uden der er nogen, der gider at køre ud og tømme farmors hus. Det er jo skræmmende.

Det er rent faktisk ikke lovligt at vade rundt i forladte huse uden tilladelse, men de to opdagere har besluttet, at de er nødt til at gå over stregen, hvis de vil fortælle historierne om de forladte hjem.
Det er rent faktisk ikke lovligt at vade rundt i forladte huse uden tilladelse, men de to opdagere har besluttet, at de er nødt til at gå over stregen, hvis de vil fortælle historierne om de forladte hjem. Foto: Elhøj & Kirckhoff / 'De Forladte Danske Hjem'
Nogle af hjemmene, som Jan Elhøj og Morten Kirckhoff har besøgt, har været forladt i mere end 20 år.
Nogle af hjemmene, som Jan Elhøj og Morten Kirckhoff har besøgt, har været forladt i mere end 20 år. Foto: Elhøj & Kirckhoff / 'De Forladte Danske Hjem'

Danner deres eget indtryk

De to herrer ved ikke meget om de mennesker, hvis hjem de nu udgiver en fotobog om. 

- Det, vi ved, er kun det, der er tilbage. Det er det eneste, vi har til at danne os et indtryk af, hvem de var. Der er jo ikke noget i et hjem, der er tilfældigt. Alt har jo haft en betydning, fortæller Jan Elhøj, som foruden forfatter også kan kalde sig komiker, tv- og radiovært.

Med billederne og teksterne forsøger Jan Elhøj og Morten Kirckhoff at rejse forskellige spørgsmål: Hvem var beboerne? Hvor er de nu? Hvorfor gør ingen noget? Hvad skal der ske nu? Bogen giver ingen tydelige svar.
Med billederne og teksterne forsøger Jan Elhøj og Morten Kirckhoff at rejse forskellige spørgsmål: Hvem var beboerne? Hvor er de nu? Hvorfor gør ingen noget? Hvad skal der ske nu? Bogen giver ingen tydelige svar. Foto: Elhøj & Kirckhoff / 'De Forladte Danske Hjem'

Hvem boede der?

Selvom hjemmene står mennesketomme og støvede hen, har de rigeligt at fortælle. 

Lydende. Lugtene. Teksturerne.

Alt det efterladte bidrager til fortællingen, og sammen med korte tekster og digte, forsøger bogen at stille spørgsmålene: 

Hvem var beboerne? Hvor er de nu? Hvorfor gør ingen noget? Hvad skal der ske nu? 

Billeder som dette og de andre ovenfor samt mange flere indgår alle i bogen 'De Forladte Danske Hjem', som udkommer fredag. Bogen er den femte af slagsen med Jan Elhøj og Morten Kirckhoff som forfattere.
Billeder som dette og de andre ovenfor samt mange flere indgår alle i bogen 'De Forladte Danske Hjem', som udkommer fredag. Bogen er den femte af slagsen med Jan Elhøj og Morten Kirckhoff som forfattere. Foto: Elhøj & Kirckhoff / 'De Forladte Danske Hjem'

Men bogen giver ingen tydelige svar, og det er heller ikke meningen. 

Meningen er, at bogen skal give anledning til tankemylder og gøre indtryk, som arbejdet med hjemmene har gjort på de to mænd.

- Det sætter tanker i gang, for der er jo ingen, der ønsker at sidde alene tilbage. Det er jo et stort tabu, ensomheden. Vi beskæftiger os med ensomheden i vores billeder, og så kigger vi også på det tabu, som døden er, fortæller Jan Elhøj og fortsætter:

- Der er jo ingen af os, der ved, hvornår vi skal herfra, men her er det et vidnesbyrd om mennesker, der er forsvundet, uden der er nogen, der har taget stilling til deres liv efterfølgende.