Samfund

Trods rengøring bliver gæster ved at blive syge på hotel - mindst 60 smittet

Hotelgæsterne er blevet syge, selvom køkkenet var blevet gjort rent i klorin, og al mad var blevet smidt ud, efter 60 blev smittet i weekenden.

Antallet af syge personer efter besøg på Hotel Ringkøbing stiger.

I weekenden blev mindst 60 gæster ramt det, Fødevarestyrelsen forventer er roskildesyge. Én måtte indlægges. Men mellem tirsdag og torsdag i denne uge er yderligere seks personer blevet smittet. De har også alle været forbi Hotel Ringkøbing.

Det bekræfter beredskabschef i Fødevarestyrelsen Nikolas Hove.

Smitten er sket, selvom hotellet i søndags lukkede køkkenet ned og foretog en såkaldt nulstilling, hvor alt blev gjort rent i klorin, og al mad blev smidt ud.

Ikke grundig nok rengøring

De seks nye tilfælde af syge personer betyder, at Fødevarestyrelsen kan udelukke teorier i jagten på, hvor smitten kommer fra.

I tirsdags sagde Nikolas Hove til Dagbladet Ringkøbing-Skjern, at det var nærliggende at tro, at det er sket gennem fødevarer. Man har også arbejdet ud fra en teori om, at nogle af gæsterne har båret virussen. Det kan udelukkes, når personer stadig bliver smittet, efter hotellet er blevet gjort rent.

- Nulstillingen, som virksomheden har gennemført, har ikke været grundig nok. Smitten kan enten være på grund af rengøringen, eller det kan være virksomheden selv, der har ansatte, som kan være syge. Man kan godt være rask smittebærer, siger Nikolas Hove.

- Det er både gæster, der har overnattet, og det er folk, som har været inde og få en frokostanretning, som er blevet smittet. Det vægter over i retning af, at det ikke kan være hotelværelserne, men at det måske kan være serveringen eller køkkenpersonalet, siger han.

Nulstillingen, som virksomheden har gennemført, har ikke været grundig nok.

Nikolas Hove, beredskabschef, Fødevarestyrelsen

Ingen medarbejdere med symptomer

Anette Jespersgaard er direktør på Hotel Ringkøbing, og hun fortæller, at de fredag aften er i gang med at gøre rent igen, og at hotellets køkken er lukket ned.

- Sammen med Fødevarestyrelsen er vi i gang med at finde ud af, om der kan være en rask smittebærer. Alle i personalet bliver testet. Ingen af vores medarbejdere har haft symptomer, siger hun.

Fødevarestyrelsen afviser, at det kan komme fra en af gæsterne, eftersom personer også er blevet smittet efter rengøringen. Hvad tænker du om det?

- Vi kan ikke afvise noget. Der er ingen konklusioner overhovedet, lyder det fra hoteldirektøren.

Hun fortæller, at selvom køkkenet er lukket ned, har hotellet overnattende gæster, som skal have noget at spise. Derfor får de leveret mad udefra.

Grundige undersøgelser

Da de mere end 60 personer i sidste weekend begyndte at blive syge, ankom Fødevarestyrelsen til Ringkøbing, hvor man godkendte rengøringen. Fredag landede så en ny indberetning, og styrelsen har sendt endnu flere folk til hotellet.

Her har de ifølge Nikolas Hove gennemgået procedurerne igen og undersøger endnu grundigere, hvor smitten kan komme fra.

- Fødevarestyrelsen gør det, vi kan for at sikre forbrugernes sundhed, men det er virksomhedernes ansvar, at de ikke gør forbrugerne syge, siger Nikolas Hove.

Fødevarestyrelsen gør det, vi kan for at sikre forbrugernes sundhed, men det er virksomhedernes ansvar, at de ikke gør forbrugerne syge

Nikolas Hove, beredskabschef, Fødevarestyrelsen

Virus bekræftes i næste uge

Flere af de smittede personer har fået taget en prøve hos lægen, og de er i øjeblikket ved at blive undersøgt.

Indtil videre ved Fødevarestyrelsen, at det hverken er salmonella eller campylobacter, der har gjort dem syge. Meget peger derfor på, at det er norovirussen, der smitter gæsterne på Hotel Ringkøbing.

Men at teste for sådan en tager længere tid end at teste for bakterier, og derfor ved Nikolas Hove først engang i næste uge, om det virkelig er norovirussen, der også populært kaldes roskildesyge.

- Modsat bakterier kræver en virus ikke, at der er et medium, de kan vokse i. Det kan bare være der. Der skal meget, meget få viruspartikler til for at blive syg. Ved norovirus kræver det mellem en og ti partikler, så der skal virkelig lidt til for at smitte, fortæller Nikolas Hove.

Selv med resultatet af testen har Fødevarestyrelsen ikke fundet smittekilden.

- Analysen kan ikke afsløre, om smitten kommer fra en i personalet. Den vil blot kunne vise, om det er det rigtige, vi jagter, siger han.